Mühendislik ve Teknoloji

Etkileyici Filmlerin Çekilmesine İmkan Sağlayan Yeşil Perde Tekniği Nedir?

Eğer yakın zamanlarda, gişe rekorları kıran bir film izlediyseniz, yeşil perde tekniğinin büyüsünü işbaşındayken görmüşsünüzdür. Aynı zamanda renk anahtarlaması( chroma key) olarak da adlandırılan bu teknik, film ve TV yapımcılarının oyuncuları düz yeşil bir arka plan önünde kaydetmesine ve ardından arka planı özel efektlerle değiştirmesine olanak tanır.

Yeşil Perde Tekniği Nedir?

Bu tekniğin modern zamanlara ait dahiyane bir yöntem olduğunu düşünmek de aslında bir hatadır. Çünkü yeşil perde tekniği 1940’lı yıllardan beri yapımcılar tarafından kullanılmaktadır. Teknik  Larry Butler tarafından 1940 yılında çekilmiş Bağdat Hırsızı (The Thief of Bagdad) filminde kullanılmış ve daha sonra bu tekniği geliştiren Petro Vlahos özel efektler dalında Oscar ödülü kazanmıştır.

Ancak ilk kullanımda arka planda kullanılan renk yeşil değil mavidir. Zaman içinde yeşil bir fon kullanılması daha çok kabul görmüştür. Bunun da elbette iyi bir nedeni vardır.

Yeşil Perde Tekniği Nedir?
Avengers filminin çekiminden bir kare: Arka planda kullanılan yeşil perdenin farklı bir arka plan yerleştirmeye nasıl yardımcı olduğuna dikkat edin

Fon Neden Yeşildir?

Perdenin ya da fonun yeşil yeşil olmasının nedeni, insanların yeşil olmamasıdır. Ten rengi ve saç renginde yeşile rastlanması pek olası değildir. Efektin işe yaraması için arka planda, çekimin başka bir yerinde kullanılmayan bir rengin kullanılması gerekir

Yeşil Perde Tekniği Nedir?
Elbette insanlar yeşil kıyafetler giyer. Yeşil takılar takar hatta saçları bile yeşil olur. Ancak bunları bir biçimde değiştirmek olasıdır. Ancak bir kişinin ten rengi için aynı şeyi söylemek mümkün olmayacaktır. Bir örnek görüyorsunuz.

Güneşten veya bir ampulden gelen beyaz ışıkla aydınlatılıyorsanız, size çarpan ışık, dalga boylarının tüm görünür spektrumunu içerir. Ve cildimiz, spektrumdaki her rengin genel olarak benzer oranlarını yansıtır. Aslına bakarsanız, her ne kadar ten rengini kahverengi, pembe, beyaz, siyah ve hatta sarı gibi renk sözcükleriyle tanımlamaya alışkın olsak da, renk bilimi açısından hepimiz turuncuyuz.

Bu cümleyi tam olarak anlamak için çok kısa bir rengi nasıl tanımladığımızı anlamaya çalışalım. Bunu anlamamız önemlidir çünkü çoğu kameralar kırmızı, yeşil veya maviyi algılayan sensörlerden (veya piksellerden) oluşan bir ızgarayla gözlerimiz gibi çalışmaktadır.

Renk unsurları nelerdir?

Renk fizikle değil algımızla tanımlanır. İnsanların gözlerinin retinasında farklı renk hassasiyetlerine sahip üç tip renge duyarlı hücre bulunmaktadır. Bunları “kırmızı”, “yeşil” ve “mavi” sensörler biçiminde tanımlarız. Ancak bu üç rengin yanında farklı tonları tanımamızı sağlayan başka unsurlar da vardır.

 Rengin ton, doygunluk ve değer (parlaklık) olarak temsil edilmesi, rengi nasıl algıladığımıza, tanımladığımıza ve hatırladığımıza etki eder.

Yukarıdaki görselde gördüğünüz “Ton” (Hue – H) kabaca renk dediğimiz şeye yakından karşılık gelir. “Doygunluk” (Saturation – S) bir rengin ne kadar zengin olduğunu ifade eder. “Değer” (Value – V) genel olarak parlaklığa karşılık gelir. Tüm bunlar bir araya geldiğinde bir rengi koyu yeşil ya da açık mavi biçimine tanımlarız. İnsan derisinin parlaklığı (veya yukarıdaki şemada gösterildiği gibi “değeri”) açısından farklılık gösterir, ancak renk tonu ve doygunluk pek değişmez. 

Videoda luma, bir görüntüdeki parlaklığı, kroma bileşenleri ise renk bilgisini temsil eder. Renkli TV piyasaya sürüldüğünde, kroma bileşeninin ayrı bir alt kanala gönderilmesi, mevcut siyah beyaz TV’lerin yalnızca luma kanalını almasına ve yeni renk sinyaliyle çalışmasına olanak tanıdı. Analog TV’nin nesli tükendi, ancak dijital TV ve internet videosu hâlâ luma ve kromayı ayrı ayrı kodluyor. Bu sayede de renk bileşenleri ile oynamak olası oluyor.

Yeşil Perde Tekniği Nasıl Çalışır?

Yeşil Perde Tekniği Nedir?
Bir hava durumu raporu yayını sırasında sunucu, büyük bir yeşil ekran önünde durur. Ancak post prodüksiyon sırasında yeşil arka plan, haritaları, şekilleri ve çeşitli animasyonları içerecek şekilde düzenlenir.

Filmlerde ve TV’de animasyonun popülaritesinin artmasından bu yana bu teknik, sinema filmi, haber yayını ve video oyunu endüstrilerindeki dijital grafik uzmanları ve tasarımcıları için bir altın madeni haline geldi. Grafik gereksinimlerine bağlı olarak çeşitli şekillerde kullanılabilse de, öncelikle gerçek arka planı düzenlemek (kaldırmak) ve onu dijital olarak geliştirilmiş bir görüntüyle değiştirmek için kullanılır.

Mavi ekranlar da neredeyse aynı şekilde çalışır. Yeşil ve mavinin her ikisi de renk çemberi üzerinde turuncu-kırmızıdan oldukça uzakta olduğundan, her ikisi de kroma anahtarlama yapan kişiler için uygundur.

Mavi, aksiyon/animasyon filmlerinin çekimlerinde yaygın olarak kullanılan bir diğer renktir.

Günümüzde çoğu dijital kamera, görüntü üretmek için üstte bir Bayer Desen filtresinden oluşan CMOS sensörlerine dayanmaktadır. Bu filtre, kırmızı ve maviye göre iki kat daha fazla yeşil bilgi üretir. Bu, editörlerin post prodüksiyon sırasında üzerinde çalışacak daha fazla bilgiye sahip olacağı ve bunun da daha iyi resimler üreteceği anlamına gelir.

Yeşil Perde Tekniği Nedir?
300: Bir İmparatorluğun Yükselişi filminden bir kare. Aktörler dışında neredeyse her şey yeşil perde ile kaplanmıştır.

Yeşil perde tekniği havalı filmlerin çekilmesini mümkün kılmıştır. Nereye kadar gideceğini de zaman gösterecektir.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Batuhan Erdik

Grafik tasarımcısı ve bilgisayar meraklısı...

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir