Yapay zeka gerçekten de etkili bir öğretmen olabilir mi? Kimilerine göre bu sorunun cevabı evet. Bir örnek Eureka Labs. Hatta bu sayede Richard Feynman’dan fizik, Maya Angelou’dan yazarlık veya Carl Sagan’dan astronomi öğrenmeniz de mümkün olabilir.
Robotların asla yapamayacağı işleri düşünürseniz, muhtemelen listenin en başına doktorları ve öğretmenleri koyarsınız. Robot temizlikçileri ve fabrika işçilerini hayal etmek kolaydır, ancak bazı işler insan bağlantısı ve yaratıcılığı gerektirir. Ya da belki de yalnızca biz öyle düşünüyoruz.
OpenAI’nin kurucu ortağı Andrej Karpathy, yapay zeka botlarının “tutkulu, öğretmede harika, sonsuz sabırlı ve dünyanın tüm dillerinde akıcı konuşan” öğretmenlere dönüştüğü bir dünyayı öngörüyor. Yapay zekaya özgü yeni bir tür okul inşa etmek amacıyla Eureka Labs adlı bir girişim başlıyor.
Bu girişim, bir öğretmen + yapay zeka ilişkisi geliştirmeyi planlıyor. Öğrenciye en iyi dersleri ulaştırmak için üretken yapay zeka ile desteklenen sanal öğretim asistanları yaratmayı amaçlıyor. Girişimin nihai hedefi, coğrafya ve dil gibi engelleri ortadan kaldırmak ve dünyanın dört bir yanındaki öğrencilerin seçkin eğitimcilerden eğitim almasını sağlamak.
Karpathy’ye göre, “Bu sayede herkesin her şeyi öğrenmesi kolaylaşacak ve eğitim hem erişim (çok sayıda insanın bir şey öğrenmesi) hem de kapsam (herhangi bir kişinin, çok sayıda konuyu öğrenmesi) açısından genişleyecek.”
Ve o tek kişi değil. OpenAI CEO’su Sam Altman, Khan Academy CEO’su Sal Khan ve daha bir çok kişi botların talep üzerine öğretmen, rehberlik danışmanı ve hatta belki de insan öğretmenlerin yerini alabileceğini hayal ediyor.
Yapay Zeka Öğretmen Olabilir mi?
Aslında kişisel öğrenme teknolojileri çok da yeni değil. Tam 100 yıl önce, Amerikan Psikoloji Derneği’nin 1924 toplantısında, mucit Sidney Pressey bir “otomatik öğretmeni” tanıtmıştı. Pressley’in geliştirdiği öğretim makinesi eğitim-öğretim ortamına direkt olarak giren ilk mekanik araç oldu.
Çalışma prensibi oldukça basitti. Bir soru kartı ekran biriminde gösterilir, öğrenci bunu okur ve yanıtını evet veya hayır (daha sonra çoktan seçmeli soru sunan makine de tasarladı) biçiminde tuşlardı. Yanıt doğruysa makine çocuğa bir şeker sunar, yanlışsa makine ödül sunmazdı.
1950’lerde psikolog BF Skinner “öğretim makineleri” tasarladı. Bir öğrenci bir soruyu doğru yanıtlarsa, makine sorunun bir sonraki adımını sormak için ilerliyordu. Yanıtlamazsa, öğrenci sorunu çözene kadar sorunun o adımında kalıyordu.
Her iki durumda da öğrenciler doğru cevaplar için olumlu geri bildirim aldılar. Bu onlara özgüven ve konuyla ilgili beceriler kazandırdı. Sorun şu ki öğrenciler pek bir şey öğrenemediler. Ayrıca bu insan olmayan yaklaşımları sıkıcı buldular.
Daha yakın zamanda, eğitim dünyası “kitlesel açık çevrimiçi kursların” yükselişine ve düşüşüne tanık oldu. Çünkü zaman içinde öğrenciler ilgilerini kaybettiler ve oturumlarını kapattılar. Bazı teknoloji liderleri, botların öğretimi özelleştireceğine inansa da, önceki girişimlerle aynı sorunla karşı karşıya kalmaları da olasıdır.
Bunun da önemli nedenleri var. Öğrenciler ilham almak ve heyecan duymak isterler. Sorun yaşayan bir öğrenci yardım için genellikle öğretmenler gibi güvenilir yetişkinlere yönelir. Aynısını bir botla yaparlar mıydı? Ve eğer yapsalardı bot ne yapardı? Henüz bilmiyoruz.
Son olarak, bir bot aynı anda milyonlarca öğrenciye ders verirse, düşünce çeşitliliğimizi kaybetme riski ile karşı karşıya kalırız. Herkes aynı öğretileri aldığında, özellikle de “akademik başarı” yapay zeka öğretmenin söylediklerini tekrarlamaya dayanıyorsa, özgünlük azalır.
Sonuç olarak
Yapay zeka kesinlikle eğitimin bazı yönlerini geliştirecektir. Her cepte bir AI öğretmeni fikri heyecan verici geliyor. Ancak tarih bize dikkatli olmamızı ve öğrencilerin gerçekten öğrenip öğrenmediklerini yakından takip etmemizi hatırlatıyor.
Yazının devamında göz atmak isterseniz: Bir Japon Şehrinde Öğrenciler Okula Kendileri Gitmek Yerine Robotlarını Gönderecek!
Kaynaklar ve ileri okumalar
- AI pioneers want bots to replace human teachers – here’s why that’s unlikely. Yayınlanma tarihi: 20 Ağustos 2024. Kaynak site: Conversation. Bağlantı: AI pioneers want bots to replace human teachers – here’s why that’s unlikely
- OpenAI Co-Founder Andrej Karpathy Announces Eureka Labs, an AI Education Startup. Yayınlanma tarihi: 17 Temmuz 2024. kaynak site: INC. Bağlantı: OpenAI Co-Founder Andrej Karpathy Announces Eureka Labs, an AI Education Startup
- The Engineered Student: On B. F. Skinner’s Teaching Machine. Kaynak MITPress.: Bağlantı: The Engineered Student: On B. F. Skinner’s Teaching Machine
Matematiksel, matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel