Mühendislik ve Teknoloji

Yakın Gelecekte Teknoloji Nedeniyle Yok Olacak Ve Varlığını Sürdürecek Meslekler

Bazı insanlara gelecek heyecan ve umut verici görünür. Ancak eğer gelecekte mesleğinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağınızı bilirseniz kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Bu yazıda, önümüzdeki on yılda ve sonraki yıllarda büyük değişikliklerle karşı karşıya kalacak ve belki de yok olacak mesleklere bakacağız.

gelecekte meslekler

Yok olacak mesleklerden bahsettiğimizde yapay zeka çoğu zaman ana tehdit olarak görülmektedir. Kökleri bilgisayar bilimi, matematik, psikoloji ve sinir bilimine dayanan bilimsel bir disiplin olan yapay zeka, öğrenme ve problem çözme gibi insanın bilişsel işlevlerini taklit eden makineler yaratmayı amaçlamaktadır.

Günümüzde yapay zekanın yetenekleri arasında konuşma tanıma, satranç ve Go gibi stratejik oyunlarda üstün performans, sürücüsüz arabalar ve karmaşık verilerde gömülü kalıpları ortaya çıkarma gibi şeyler yer alır. Ancak yapay zeka çalışmaları hızla ilerlese de, gelecekte bazı mesleklerin dönüşmesinden tek sorumlu olan şey bu değildir. Çünkü bu teknoloji şu anda gelişme aşamasındadır.

Yakın Gelecekte Teknoloji Nedeniyle Yok Olacak Ve Varlığını Sürdürecek Meslekler
Alarm saatlerinin ucuz ve de güvenilir olmadığı zamanlarda insanlar uyanmak için camlarına çalarak kendilerini uyandıran insanlara para ödemek zorundaydı. Bir zamanın popüler mesleğini günümüzde kimse anımsamıyor.

Zaman değişir ve meslekler değişir. Bu durum geçmişte de böyleydi ve günümüzde de böyledir. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca pek çok işin yerini makineler aldı. Günümüzde de almaya devam ediyor. Şu an için bir çoğumuzu mevcut mesleğini değiştirmesi olanaklı olmasa da hali hazırda geleceğini seçmek için yolun başında olan bir çok genç var. Bu nedenle gelecekte hangi mesleklerin yok olma riski olduğunu bilmek bu kişilerin doğru kararlar vermesine yardımcı olacaktır.

Hangi Meslekler Yok Olacak?

#1 – Müşteri Hizmetleri Temsilcileri

Müşteriler çoğu zaman benzer sorular sorar ve benzer sorunlar yaşar. Bu sorular arasında genellikle teslimat durumu, ödeme onayı, sipariş iptali ve iade durumu gibi şeyler yer alır. Bunları yanıtlamak için yüksek duygusal veya sosyal zekâ gerekmez.

Aslında sık sorulan sorulara otomatik yanıtlar vermek için uzun zamandır yapay zekaya güveniyoruz. Bu sorunları önce bot cevaplamaya çalışıyor, ancak sorunu çözemezse gerçek müşteri hizmetleri temsilcisine yönlendiriyor.

#2 – Kasiyerler ve Satış Elemanları

Yakın Gelecekte Teknoloji Nedeniyle Yok Olacak Ve Varlığını Sürdürecek Meslekler
Bazı işlerin zaten ölmekte olduğunu gözlemlemek için uzman olmanıza gerek yok ve süpermarket kasiyeri bunun en tipik örneklerinden biri. Birkaç yıldır artan sayıda kasiyerin yerini, birçoğu tek bir çalışan tarafından çalıştırılabilen 
otomatik ödeme makineleri aldı

Hayatının başında bir kasiyer olmayı planlamasa da dönüp dolaşıp kendini kasa başında bulan bir çok kişi var. Ancak kötü haber bu sektörün de çok hızlı bir biçimde değişmesidir. Aslında büyük şehirlerde yaşıyorsanız marketlerde kendi kendinize ödeme yapabileceğiniz makineleri zaten kullanıyor olmanız olasıdır.

Sonuçta alışveriş sürecini tamamen otomatikleştirmeye aslında çok yakınız. Çok yakın bir gelecekte, kasiyer robotlar, herhangi bir duygu veya yorgunluk belirtisi göstermeden günün her saatinde çalışabilecekler.

Yakın Gelecekte Teknoloji Nedeniyle Var Olmayacak Meslekler

Gelecekte mesleğini kaybetmekle yüzleşmek zorunda olan kişilerden birisi de mağaza satış elemanları olacaktır. Şirketlerin tanıtım ve perakende satış faaliyetleri için satış elemanlarına ihtiyaç duyduğu günler geride kaldı.

Reklamcılık, web’e ve sosyal medyaya kaydı. İnsanlar tüm ihtiyaçlarını sanal mağazalardan karşılamaya başladı. Sonucunda bu sanal mağazalarda da alışveriş veya ödeme sırasında satış elemanının size eşlik etmesi gerekmiyor. Gıda sektörünün hızla yenilenmesi restoran çalışanlarını da etkileyecektir. Fast food restoranlarında çalışanlar da muhtemelen işini en kolay kaybeden grupta olacaktır.

#3 – Seyahat Acenteleri, Banka Çalışanları, Güvenlik Uzmanları

Günümüzde artık hemen hemen tüm bankacılık işlemlerini çevrimiçi olarak gerçekleştirilebiliyoruz. Atm’den para yatırıp çekiyoruz, kredi işlemlerini online olarak hallediyoruz. Aslında bakarsanız günümüzde bankalar sadece yeni teknolojilere uyum sağlayamamış insanlara hizmet etmek için var.

Yakın Gelecekte Teknoloji Nedeniyle Var Olmayacak Meslekler

Aynı şey seyahat endüstrisi için de geçerlidir. Bir seyahat acentesinin yardımı olmadan kendiniz bir uçak bileti satın alabilir ve bir otel odası rezerve edebilirsiniz. Benzer bir durum resepsiyon görevlileri için de geçerlidir.

Bu arada siber güvenlik alanında çalışanların işleri de gelecekte kaybolacak işler arasında. Sonucunda giderek daha fazla dijital veri koruma çözümü geliştiriliyor. Bu da özel güvenlik uzmanlara ve IT çalışanlarına duyulan ihtiyacı azaltıyor.

#4 – Şoförler ve Kuryeler

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün tahminine göre 5-10 yıl içinde insansız kamyonlar yollarda olacak. Taksiler, şehir içi ulaşım ve özel arabalar da insansız hale gelecek. Gelecekte, trafik kazalarından, ulaşım gecikmelerinden ve insanların şu anda karşı karşıya olduğu diğer sorunlardan kurtulabileceğiz. 

Bununla birlikte, arabalar artık sürücüler tarafından kullanılmayacak olsa da, yine de servise ihtiyaçları olacak. Bu nedenle mekanik ve araba otomasyonunda uzman olmak için birkaç on yılınız var. Günümüzde her ne kadar revaçta olsa da gelecekte kuryeler için de fazla bir iş seçeneği yok gibi gözüküyor.

Walmart ve Amazon gibi çok uluslu şirketler, teslimat yapan insanların yerine robotları ve dronları koymak için çalışmalara çoktan başladı. Dron ile teslimat yavaş yavaş devreye alınıyor olsa da gelecekte kurye hizmetlerini devralacağı kesin. Yapay zekâ, bu şirketlerin tedarik zinciri ve lojistik işlevlerini kolaylaştırmasına da yardımcı oluyor.

#5 – İnşaat Sektörü Çalışanları

Günümüzde 3D teknolojisini kullanarak çok sayıda insanı dahil etmeden 24 saatte bir ev inşa etmek mümkün. Bunun sonucunda yakın zamanda inşaat sektöründe çalışanların da mesleklerini revize etmeleri gerekecek.

Yok olacak meslekler başlığı ile yukarıda listelediklerimiz sadece bir örnektir. Bu mesleklerin ortadan kalkmasının yapay zekanın yükselişiyle hiçbir ilgisi yoktur. Aslında belirli görevlere dayanan, belirli bir sırayı takip eden ve önceden tanımlanmış seçimler yapan herhangi bir işin yerini halihazırda mevcut teknolojiler alabilir.

Gelecekte Hangi Meslekler Varlığını Sürdürecek

Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan öğretmenlik, yok edilmesi en zor mesleklerden de biridir.. Öğretmenlik sadece bilgi aktarımı değildir. İnsanlarla bağ kurmayı da gerektirir. Bu nedenle robotların birinci sınıf öğrencilerine okuma yazma öğretmesi neredeyse imkansızdır.

Ancak bazı işler, piyasadaki mevcut teknolojilere rağmen otomasyonun yükselişine direniyor. Örneğin, halka açık birçok yerde (tren istasyonları, üniversiteler, kütüphaneler vb.) çok sayıda otomatik kahve makinesi bulunmasına rağmen, insanlar hâlâ kahve satan mekanlar gidip vakit geçiriyor.

Otomatik kahve makinesinden kahve satın almak daha ucuz olsa da, bu sizin sosyalleşmenin için bir fırsat yaratmaz. İnsanların kendilerini kolayca izole edilmiş hissedebildikleri bir dönemde, insanları birbirine bağlayacak daha fazla yere ve bunları mümkün kılan mesleklere her zaman ihtiyacımız var.

İçerik Üreticiler, Gazeteciler, Editörler

robot beyin

Yıllık raporlar oluşturmak ve kontrol etmek için robot gazetecilik hizmetlerinin kullanılması doğaldır. Aslında günümüzde bir çok medya kuruluşu bunu halihazırda yapıyor. Hisse senedi haberleri gibi bazı rutin haberleri artık insanlar değil makinalar yazıyor. 

Ancak modern teknolojiler büyük olasılıkla “içerik üretim evrenini” değiştirecek olsa da, yaratıcı meslekler üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmayacaktır. Kariyerinizi içerik üreticisi olarak planlamayı düşünüyorsanız anahtar kelime özgün olmanızdır.

Şu an için hiç bir yazılım bunu başaramıyor. Aynı şey video prodüksiyonu için de geçerlidir. Birçok güçlü çevrimiçi video yapım programı olsa da süreci bir insan kontrol etmezse, asla kaliteli bir medya ürünü yaratamayacaklardır.

Yapay zekâ teknolojileri yazım hatalarını, intihalleri ve anlatım bozulduklarını bulabilir. Ancak bir editörün amacı sadece bu değildir. Editörler içeriği gözden geçirip düzenlerken hedef kitleyi ve yazının yazılma amacını da göz önünde bulundurur. Bunu da ancak muhakeme becerilerine sahip insanlar başarabilir.

Ayrıca, halkla ilişkiler uzmanları da bir süre daha rahat nefes alacak gibi gözüküyor. Sonucunda farkındalık yaratmak, insanları bir kampanyaya katılmaya teşvik etmek de insan dokunuşuna ihtiyaç duyar. Yapay zekâ teknolojileri ise duygu gerektiren konularda insanla bağlantı kurma becerisinden yoksundur.

Neden Bazı Meslekler Direnirken Bazıları Yok oluyor?

Aslında bu durum, işin evrimi hakkında önemli bir derstir. Oxford Üniversitesi’nin 2013 tarihli bir araştırmasına göre, eğer işiniz insanlar için sosyal deneyimler oluşturmaya katkıda bulunuyorsa, işinizi gelecekte koruyabilirsiniz.

Sonuç olarak, yakın gelecekte yok olacak meslekler sosyal olmaktan çok teknik işler ile ilgilidir. Yani şu anda bile, sosyal bir iş yerine teknik bir iş yapıyorsanız pozisyonunuz risk altındadır. Ancak hiçbir robot veya uygulama bir gülümsemenin, bir bakışın veya arkadaşça bir jestin yerini tutamayacaktır. En azından henüz bu mümkün değildir.


Kaynaklar ve ileri okumalar:

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

2 Yorum

  1. Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş, Sibel hanım ellerinize sağlık umarım sizin gibi daha fazla türk bloggerlar görebiliriz.

  2. Bence eksik kalmış. Pilot, vatman, makinist, diyetisyen, özellikle sözel branş öğretmenleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir