-
Sanat ve Edebiyat
Dune: Çöl Gezegeni’nde Yaşamamız Mümkün Olur muydu?
Frank Herbert’in klasik bilim kurgu serisi “Dune”, Dennis Villeneuve’un beyaz perdedeki adaptasyonu ile son yıllarda oldukça popülerleşti. Temelinde bir bilim-kurgu…
-
Sinirbilim
Hepimizin Müzik Hafızası Var Ve Bu Hafıza Yaştan Etkilenmiyor
İşinize giderken kalabalık bir caddede yıllardır duymadığınız bir şarkıyı çalan bir sokak müzisyeninin yanından geçiyorsunuz. O melodi sizi bir anda…
-
Mühendislik
En İyi Yarı-İletken İle Tanışın: Kübik Bor Arsenit
Şu anda geliştirilmekte olan en iyi yarı iletkenlerden biri olan kübik bor arsenit, çağdaş elektronikte ana malzeme olarak silikonun yerini…
-
Kampüs
Bir Kitap Ne Kadar Sürede Biter? Okuma Alışkanlığı Üzerine Konuşalım
Gittikçe kaybettiğimiz kitap okuma alışkanlığı etkilerini, hayatımızın birçok yönünde gösteriyor. Okumadığımız için hafızamız yeterince güçlenmiyor ve çabuk unutmaya başlıyoruz. Kelime…
-
Tarih
168 Yeni Nazca Çizgisi Daha Bulundu, Peki Tüm Bu Çizgiler Ne Anlama Geliyor?
Güney Peru’da bulunan Nazca Çölü ilk bakışta oldukça sıradan bir çöl gibi görünür. Lakin bu çöl hala çözülememiş bir sırra…
-
Astronomi
Bir Ölüm Yıldızı İnşa Etmek Mümkün Olabilir mi?
Çok, çok uzak galaksilerdeki serüvenleri konu alan ünlü bilimkurgu serisi Yıldız Savaşları’nda, galakside hüküm süren İmparatorluk, kendisine boyun eğmeyen gezegenleri…
-
Mühendislik
İnsanlık Bir Anda Yok Olursa Dünyada Yaşam Nasıl Değişir?
İnsanlık yok olursa dünyaya ne olacağı sorusunu son 15 yıldır ara ara soruyoruz. İnsanlığın bir anda yok olduğunu düşünürsek ve…
-
Günlük Hayatımızda Matematik
Kaç Farklı Satranç Oyunu Vardır? Shannon Sayısı Nedir?
Dünyadaki tüm insan kafalarında toplam kıl sayısı 1015 kadardır. Dünya’da 1023 kum tanesi olduğu ve bildiğimiz evrende yaklaşık 1081 atom…
-
Mühendislik
Gardırobunuzu Bir Bilgisayarın Hafızasını Düzenlediği Gibi Nasıl Düzenlersiniz?
Gardırobunuzun karmaşa içinde olduğunu düşünün. İçinde onlarca kıyafet var ama dolabınızın onu taşıyacak kapasitesi yok. Bu duruma canınız sıkılıyor, kıyafetlerinizi…
-
Biyoloji ve Coğrafya
Bitkiler Kanser Oluyor İse Çernobil’deki Bitkiler Neden Kanserden Ölmüyor?
26 Nisan 1986’da, o dönem Sovyetler Birliği’ne bağlı olan Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 130 kilometre kuzeyindeki Çernobil kenti, insanlık tarihinin en…
- 1
- 2