-
Psikoloji
Zihnimizdeki Çatışmalara Sebep Olan İd, Ego ve Süperego Nedir?
Zihin araştırmacılarının fikir birliğine vardığı şey hepimizin zihnin derinliklerine gizlenmiş, bilinçaltı denilen alt bir zihne sahip olduğumuzdur. Bilinçaltından bahsedildiğinde de…
-
Toplum Bilimi
Batık Maliyet Yanılgısı: Vazgeçmek Neden Bu Kadar Zor Gelir?
Tatilde vasat bir otel kahvaltısıyla karşılaştınız mı? Muhtemelen cevabını evettir. Ancak size sunulan yemek seçeneklerinden hoşlanmasanız bile rezervasyonun bir parçası…
-
Kendimizi Geliştirelim
Öğrenmeyi Öğrenmek: Metabilişsel Düşünme Nedir?
Pek çok kişi için, düşünmek çoğunlukla bilinç dışı bir eylemdir. Sorun şu ki, düşüncenizin farkına varmadığınız sürece, var olan zayıflığını…
-
Toplum Bilimi
Stanford Hapishane Deneyi: Roller Davranışlarımızı Nasıl Etkiler?
Hayatınızda hiç rol yaptınız mı? Eğer bugüne kadar herhangi bir tiyatro veya benzeri performansta yer almaydıysanız bu soruya hayır cevabını…
-
Kampüs
Öğrenme Piramidi Efsanesi: Doğru Bilinen Yanlışlar
Öğrenme Piramidi, eğitim dünyasında sıkça karşımıza çıkan bir modeldir. Bu model, farklı öğrenme yöntemlerinin ne kadar etkili olduğunu ve hangi…
-
Psikoloji
Temel Oran Yanılgısı Tahminlerimize Fazla Güvenmememiz Gerektiğini Anımsatır
Temel oran ihlali ya da temel oran yanılgısı da ( Base Rate Fallacy ) en sık yapılan mantık hatalarından biridir.…
-
Toplum Bilimi
Hatalı Bir Düşünce Biçimi Olan Sıfır Risk Yanılgısı Nedir?
Hepimiz risk almaktan kaçınmak ve günlük hayatta karşımıza çıkacak risklerden kendimizi korumak isteriz. Ancak bu dürtü hata yapmamıza ve sıfır…
-
Psikoloji
Benjamin Franklin Etkisi: Birinin Sizi Sevmesi İçin Ona Bir İyilik Yaptırın
Her gün hayatımıza onlarca kişi bir biçimde dahil olur. Kaçınılmaz olarak bu kişilerin bazılarını çok bazılarını da az severiz. Peki,…
-
Kendimizi Geliştirelim
Guthrie Bitişiklik Kuramı İle Alışkanlıkları Yok Etme
Edwin Ray Guthrie, öğrenme konusundaki çalışmaları ile tanınan ünlü bir Amerikalı davranış psikoloğuydu. Bu yazıda, mevcut alışkanlıktan vazgeçip yeni alışkanlık…
-
Psikoloji
Ördek Sendromu: Mücadele Etmeden Başarı Bir Yanılsamadır
Ördek sendromu hayatın dışarıdan mükemmel göründüğü, ancak aslında öyle olmadığı durumlarda kullanılan bir ifadedir. İlk olarak Stanford Üniversitesindeki çalışmalar neticesinde…
- 1
- 2