-
Günlük Hayatımızda Matematik
Haga Teoremi İle Kare Bir Kağıdı 3’e Hatta 7’ye Katlayın
Bir parça kağıdı ikiye katlamak gayet basit. Kağıdın iki kenarı çakışacak şekilde üst üste getirip katladığımızda kağıt ikiye katlanmış olur.…
-
Günlük Hayatımızda Matematik
Pick Teoremi: Noktaları Sayarak Alan Hesaplamak Mümkün!
Geometride alan konusu işlenirken üçgen, dikdörtgen ve daire gibi temel şekillerin alanını öğretiriz. Ancak hesaplanması gereken alan daha karmaşık bir…
-
Matematik Öğrenelim
Arşimet’in Tüketme Yöntemi İle Bir Parabolün Alanını Hesaplaması
Geometrinin varoluş nedeni temelde alan hesaplarıdır. Hepimizin bildiği gibi hesaplanacak olan alan bir dikdörtgen ya da üçgen ise bu pek…
-
Matematik Öğrenelim
Açıyı Üçe Bölme Sorunu: Ellisli Hippias Ve Kuadratriks Eğrisi
Antik çağda geometrinin en önemli sorunlarından bir tanesi sadece işaretli olmayan bir cetvel ve pergel kullanarak verilen bir açıyı üç…
-
Matematik Öğrenelim
Şaşırtıcı Bir Sonuç: Üçgenin Diklik Merkezi
Üç kenar, üç köşeden oluşan bir şekiller. Kısaca üçgen! Sade, yalın ve basit. Fakat bu sadelik sizi yanlış düşüncelere sevk…
-
Matematik Öğrenelim
Antik Çağın Çözülemeyen Üç Klasik Problemi Nedir?
Matematik problemi çözmeye sadece günümüz matematikçilerinin takıntılı olduğunu düşünüyorsanız aslında yanılıyorsunuz. Aynı durum Antik Yunanlılar zamanında da geçerliydi. Özellikle üç…
-
Matematik Öğrenelim
Kübik Denklemin Ömer Hayyam’a Göre Geometrik Çözümü
Ömer Hayyam dediğimiz zaman çoğumuzun aklına onun kaleme aldığı Rubailer gelecektir. Onun dörtlükleri günümüzde tüm dünyada matematiğe yaptığı katkılardan daha…
-
Matematik Öğrenelim
Reductio Ad Absurdum Ya da Olmayana Ergi Nedir?
Bazen doğru olduğundan şüphelendiğimiz (ama henüz kanıtlayamadığımız) bir şey aslında yanlış olsaydı ne olurdu diye kendi kendimize sorarız. Yanlış olduğuna…
-
Günlük Hayatımızda Matematik
Regiomontanus Problemi Nedir? En İyi Görüntüleme Açısı Nasıl Bulunur?
Regiomontanus adını bugüne kadar duymamış olmanız normaldir. Ancak adını duymasanız bile muhtemelen ortaya attığı problemi deneyimlemiş olmalısınız. Sinemada film izlerken…
-
Matematik Öğrenelim
Öklid’in Asal Sayıların Sonsuzluğuna Dair İspatı
İskenderiyeli Öklid, 2000 yıldan fazla bir süre önce yaşamış ve genellikle geometrinin babası olarak anılan bir Yunan matematikçidir. Kaleme aldığı Elementler isimli kitabı…