Etkili zaman yönetiminin sırrı saatler yerine domatesleri düşünmek olabilir mi? İlk başta bu cümlemiz size aptalca görünebilir. Ancak günümüzde milyonlarca insan Pomodoro Tekniği ile yaşantılarını planlıyor.
Dikkatimizin sürekli dağıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Birçok kişi aynı anda birden çok işi yapabildiğini iddia etse de aslında kendimizi kandırıyoruz. Çünkü yaptığımız tek şey, bir işten diğerine geçmek oluyor. Bu esnada da beynimizin işlem gücünü görevler arasında bölüyoruz ve devamında bilişsel yükü artırıyoruz.
Tüm bunları bilmemize rağmen, bu makaleyi okurken eş zamanlı olarak e-postanızı kontrol etmiş, ya da telefonunuza gelen bildirime bakmış olmanız da olasıdır. Dikkat dağıtıcı şeylerin üretkenliğimizi etkilediğinin farkında olsak da, onlara direnmekte hâlâ zorlanıyoruz.
Bunun nedenlerinden biri, nörotransmitter olarak işlev gören ve salındığında kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan bir kimyasal olan dopamine olan bağımlılığımızdır. Sonucunda her yeni bilgi aldığımızda , beynimize bir dopamin hücumuyla ödüllendiriliyoruz.
Pomodoro Tekniği Nedir?
Ancak dijital çağımızın yenilikleri dikkat sürelerimizin azalmasından büyük ölçüde sorumluysa, aynı zamanda olası çözümler de içermiyor mu? Aslında bunun olası olduğunu gösteren binlerce uygulama var. Ancak yine de insanları bir şeyin bu araçları kullanmak için motive etmesi de gerekiyor. İşte bu noktada da işin içine oyunlaştırma giriyor.
Oyunlaştırma (gamification), oyun tasarımı unsurlarının oyun dışı alanlarda kullanılarak insanların motivasyonunu artırmak, katılımı ve belirli davranışları teşvik etmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Kullanıcıların belirli görevleri tamamladıkça puan kazanmaları ve bu puanlarla rozet veya diğer ödüller elde etmeleri bunun en sık karşılaşılan örneğidir.
Oyunlaştırmayı odaklanma rutiniyle birleştirmek, modern dünyamızda odaklanmayı iyileştirmenin potansiyel olarak umut verici bir yoludur. Bu ilke, insanların döngüyü kırmalarına yardımcı olan bir dizi yaklaşıma (ve ayrıca uygulamalara) dahil edilmiştir. Bunlardan biri de Pomodoro tekniğidir.
Pomodora Tekniği Nasıl Uygulanır?
Domates şeklindeki bir mutfak zamanlayıcısından adını alan bu teknik, büyük görevlerden korkmak yerine, tek tek küçük görevlere odaklanmak fikridir. Örneğin, oturup roman yazmak yerine oturun ve 5 dakika yazın. Kısa bir süre için küçük bir şey yapmak, aynı anda büyük bir projeyi üstlenmeye çalışmaktan çok daha kolaydır. Bu erteleme stratejisi, tam olarak Pomodoro tekniğinin sizden yapmanızı istediği şeydir.
Pomodoro tekniği, pomodoro adı verilen şeye dayanır. 25 dakikalık bir çalışma periyodunun ardından 5 dakikalık bir mola. Üç veya dört “pomodoro”dan sonra daha uzun bir mola verirsiniz. Tek önemli unsur, bir pomodoro sırasında tamamen elinizdeki işe odaklanmanızdır.
Bu, e-posta veya Whatsapp’ı kontrol etmemek ve hatta masanızın üzerinde yürüyen bir karıncayı izleme dürtüsüne direnmemek anlamına gelir. Alışmak biraz zaman alır ve ilk birkaç pomodoro genellikle dopamin takviyesi gerektiren başıboş düşüncelerle doludur.
Pomodoro tekniği ile çalışmaya başladığınızda zaman artık soyut bir kavram değil, somut bir olaydır. Zaman kavramı, kaybedilen bir şeyden, elde edilen bir şeye dönüşür. Bir görevin kaç tane pomodoro olacağını baştan belirlersiniz. Bu sayede de daha tutarlı çalışma alışkanlıkları oluşturursunuz.
Pomodorolarınızı planlamak gerekir.. Günlük yapılacaklar listenizi alın ve her görevin kaç tane pomodoro alacağını not edin. 8 saatlik bir iş günü çalışıyorsanız, günlük pomodorolarınızın on altıyı geçmediğinden emin olun.
Kimi kişiler için 25 dakika çok kısa gelecektir. O zaman daha uzun molalarla uzun çalışma seanslarını deneyin. Burada önemli olan 50 dakika çalışma 10 dakika mola rutinin seçseniz bile, bu rutinin planlamasını yapmanızdır.
Pomodoro tekniğini uygularken sanal ağaçlar dikmek de ister misiniz? Bunun için de “Forest” isimli bir uygulama vardır. Ancak uygulama çalışırken telefonunuzu kullanırsanız, ağacınız ölür. Ağaçların büyümesini görmek kullanıcıların zamanlamalarını doğru ayarlamaları gerekecektir.
Sonuç olarak
Ağaçlarınızı dikin. Kendinize meydan okuyun. Arkadaşlarınıza meydan okuyun. Odaklanmayı biraz daha kolaylaştırmak için elinizden gelen her türlü aracı kullanın. Bu, dijital çağda hepimizin acilen öğrenmesi gereken bir hayatta kalma becerisidir. Ertelemeye yatkın olduğumuzu kabul etmek, davranışlarımızı yönetmemizi ve daha üretken olmamızı sağlar.
Kaynaklar ve İleri Okumalar:
- Can’t focus? Addicted to your online world? There’s an app for that. Yayınlanma tarihi: 16 Ağustos 2018. Kaynak site: Conversation. Bağlantı: Can’t focus? Addicted to your online world? There’s an app for that
- Ginns, Paul & Muscat, Katherine & Naylor, Ryan. (2023). Rest breaks aid directed attention and learning. Educational and Developmental Psychologist. 40. 1-10. 10.1080/20590776.2023.2225700.
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel
teşekkür ederim
:)
Bayıldım süperr olmuş. Deneyeceğim de :)