Soruları doğru yanıt verecek miyim? Yeterince tekrar yaptım mı? Ya kazanamazsam? Herkes sınav kaygısı ile yüzleşmek zorunda kalır. Peki ama sınav kaygısı nedir ve daha da önemlisi sınav kaygısınız azaltmak mümkün müdür?
Notlandırma, bir asırdan fazla bir süredir çoğu eğitim sisteminin merkezinde yer alıyor. 1800’lerde , öğrencilerin okuldaki başarıları ebeveynlere sözlü olarak, ilerleme raporları aracılığıyla iletiliyordu. Bu sözlü raporlar daha sonra yazılı raporlara ve ardından notlara dönüştürülüyordu.
Yani notlar başlangıçta öğrencilerin okuldaki başarılarını ebeveynlere iletmenin bir yolu idi. Ancak zaman içinde notlar öğrenmenin para birimi haline gelecekti. Üniversiteler ve kolejler öğrencileri notlara göre seçmeye ve yine notlara göre burs vermeye başladıkça, daha yüksek notlar daha fazla eğitim fırsatına yol açtıkça, notlara ve beraberinde sınavlara bakış açımız da değişti.
Notların sonuçları göz önüne alındığında, birçok öğrencinin ve velinin not takıntılı olması şaşırtıcı değildir. Not takıntılı olmak da er ya da geç kişinin sınav kaygısı ile yüzleşmesine neden olacaktır.
Sınav Kaygısı Nedir?
Ebeveynler çocuklarının okulda iyi olup olmadığını anlamak için çoğunlukla notlara ve sınavlara güvenirler; notlar olmadan çocuklarının eğitim başarısını değerlendirmenin olası olmadığını düşünürler. Bir çok ebeveyn çocuklarının notlarını akranları ile de karşılaştıracaktır. Tüm bunlar da çocukları notlara odaklanmaya teşvik eder.
Ancak not takıntısı öğrencilerin öğrenme biçimini değiştirir. Öğrenciler esas olarak iyi notlar almakla motive olduklarında, yeni kavramları derinlemesine anlamak, bağlantılar kurmak ve yaratıcı uzantılar yapmak yerine bilgileri ezberlemeye odaklanma eğilimindedirler. Ayrıca öğrenmelerinde risk alma olasılıkları daha düşüktür. Önemli olan tek şey doğru cevabı bulmaktır.
Not takıntısı öğrenci için bir baskı yaratır ve baskının olduğu durumlarda, insanlar o kadar kaygılı hale gelebilirler ki aslında ellerinden gelenin en iyisini yapamazlar. Bu durum sınavdaki performansınızı gerçekten etkiliyorsa, buna sınav kaygısı denir.
İnsanlar bu durumlarda iyi performans göstermek için gereken beceri ve bilgiye sahip olsalar da, aşırı kaygıları performanslarını olumsuz etkiler. Sınav kaygısının şiddeti kişiden kişiye önemli ölçüde değişir. Bazı insanlar midelerinde “kelebekler” varmış gibi hissedebilirken, diğerleri sınava konsantre olmakta zorlanır.
Sınav Kaygısını Azaltma Yöntemleri Nelerdir?
Stres insan deneyiminin normal bir parçasıdır. Ancak bu stresi yönetmenin ve refahınızı korumanın yolları vardır. Stresle başa çıkmak için sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek psikolojik ve duygusal refahınızı iyileştirecek ve nihayetinde akademik başarılarınızı destekleyecektir. İşte sınav kaygısını azaltmak için işinize yarayacak yedi ipucu.
1. Bir nefes alın
Stres anında yapılacak ilk şey derin bir nefes almaktır. Stres hissetmeye başladığınızda kalp atış hızınız artar, avuçlarınız terler ve kan basıncınız yükselir. Bu his başladığında birkaç derin nefes alırsanız kalp atış hızınızı düzenler ve stresin fiziksel deneyimi azaltırsınız. Nefes aldıktan sonra, kendinizi daha az stresli hissetmenize yardımcı olacak başka şeyler de yapabilirsiniz.
2. Hedefler belirleyin ve gerçekçi olun
Gözden geçirmeyi “tamamlayamayacağınızı” hatırlamak gerçekten önemlidir. Bunun yerine, kendinizi rahat hissettiğiniz ulaşılabilir hedefler belirleyin.
Yapılacaklar listenize sadece bakarak bile kaygı duyacağınız kadar çok şey yazmayın. Sahip olduğunuz zaman içerisinde gerçekçi olarak neyin başarılabilir olduğunu düşünün. Kendinize bakım için zaman ayırmayı ve başarılarınız için kendinizi tebrik etmeyi unutmayın.
3. Bir mola verin
Hiç kimse bir göreve sonsuza dek tam odaklanmayı sürdüremez. Zamanla, konsantre olmak bizi yorgun hissettirir ve aslında bir aktiviteyi iyi bir şekilde tamamlama yeteneğimizi azaltır. Oysa ki düzenli molalar vermek sıkı çalışma yeteneğinizi geliştirecektir. Eğer her şey çok fazla geliyorsa, bir süreliğine başka bir şey yapın.
4. Aktif olun ve dışarı çıkın
Düzenli fiziksel aktivite, refahı iyileştirmek ve stresi azaltmak için gerçekten önemlidir. Bu, size uygun olan her şey olabilir: yürüyüşe veya koşuya çıkın veya sevdiğiniz bir sporu yapın. Bunun yerine çalışmanız gerektiğini düşündüğünüz için bundan kaçınmayın.
5. Sosyal Bağlantılarınızı Koparmayın
Sosyal bağlantı gençler için önemli bir esenlik kaynağıdır. Bağlantıları çevrimiçi olduğu kadar, çevrimdışı olarak da sürdürmek önemlidir. Bu nedenle çalışma dönemlerinde arkadaşlarınızla takılmalar düzenleyin ve dinlenme zamanınızda diğer insanlarla birlikte zaman geçirin..
6. Sağlıklı seçimler yapın
Akşam geç saatlere kadar çalışmaya devam etmek için bir enerji içeceğine uzanmak cazip gelecektir. Ancak enerji içeceği içmek daha düşük akademik performansa yol açabilir. Enerji içeceği yerine, sadece su veya besleyici bir alternatif tercih edin.
Ve ders çalışmak için geç saatlere kadar uyanık kalmak yerine, uykunuza öncelik verin. Kesintiye uğramış uyku, jet lag yaşamaya benzer şekilde olumsuz ruh hali deneyimimizi artırır. İyi miktarda uyku almak sınavlarda daha iyi performans göstermekle bağlantılıdır.
7. Tek yöntem herkese uymaz
Buradaki ipuçları kanıtlarla desteklenmektedir ve sınav kaygısını yönetmeye başlamak için iyi bir başlangıçtır. Ancak tek reçete herkese uygun olmaz. Sizi mutlu eden ve bunalmış hissettiğinizde sizi sakinleştirmeye yardımcı olan şeyleri düşünün: belki bir günlük yazmak veya en sevdiğiniz albümü dinlemek. Sağlıklı alışkanlıkları ve en sevdiğiniz aktiviteleri birleştirmek, hem sınav performansı hem de stres yönetimi açısından başarı için bir reçetedir.
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Exams: seven tips for coping with revision stress. Yayınlanma tarihi: 14 Mayıs 2024. kaynak site: Conversation. Bağlantı: Exams: seven tips for coping with revision stress
- Brookhart, S. M., Guskey, T. R., Bowers, A. J., McMillan, J. H., Smith, J. K., Smith, L. F., Stevens, M. T., & Welsh, M. E. (2016). A Century of Grading Research: Meaning and Value in the Most Common Educational Measure. Review of Educational Research, 86(4), 803-848. https://doi.org/10.3102/0034654316672069
- How Romanowski, Michael. (2004). Student Obsession With grades and Achievement. Kappa Delta Pi Record. 40. 10.1080/00228958.2004.10516425.
- Porcelli AJ, Delgado MR. Stress and decision making: effects on valuation, learning, and risk-taking. Curr Opin Behav Sci. 2017;14:33-39. doi:10.1016/j.cobeha.2016.11.015
- Zwettler C, Reiss N, Rohrmann S, Warnecke I, Luka-Kausgrill U, Van Dick R. The relation between social identity and test anxiety in university students. Health Psychol Open. 2018;5(2):2055102918785415. doi:10.1177/2055102918785415
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel
her şey için teşekkürler