Tarih

Roma Dodekahedronu: Yapım Nedeni Bilinmeyen Geometrik Nesneler

Bu şaşırtıcı nesnelerin birçoğu neredeyse üç yüzyıl önce gün ışığına çıkarıldı ve hala ne işe yaradıklarını bilmiyoruz.

Geometride dodekahedron, düzgün on iki adet yüzü olan üç boyutlu şekildir. Roma dodekahedronu ise on iki kenarlı içi boş nesnelerdir. Bugüne kadar bu nesnelerden yaklaşık 130 tane bulundu. Ne işe yaradıklarını da henüz kimse bilmiyor.

Roma Dodekahedronu
Bu geometrik nesnelerin beşgen şeklindeki yüzlerinin her birinde, boyutları değişen bir delik bulunmaktadır. Ayrıca 20 köşesinin her birinde de yarım küre biçiminde bir çıkıntı vardır.

Roma döneminden kalma bu nesnelerin ilki 1739 yılında İngiltere’de ortaya çıktı. O zamandan beri yapılan kazılarda Kuzey ve Batı Avrupa’da bu nesnelerden 130 tane kadar daha bulundu. Keşfedilen çoğu dodekahedron, boyut olarak 4 ila 11 santimetre aralığında ve ağırlık olarak 35 ila 580 gram arasında değişiyor.

Yani şu ana kadar bulunan bu geometrik nesnelerin boyutunda, metal bileşimlerinde ve hatta işçilik düzeyinde bir tekdüzelik yok. Tek ortak özellikleri çoğunun beşgen yüzlere ve on iki kenara sahip olmaları. İşin ilginç tarafı, bu gizemli nesneler hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Ayrıca bazı buluntularda balmumu kalıntıları vardı. Bu, onların şamdan tutucu olarak kullanıldıkları anlamına gelir mi? Muhtemelen cevap bu kadar basit değil.

Roma Dodekahedronu
Şu ana kadar bulunan Roma Dodekahedronlarının dağılımını haritada görebilirsiniz. Bulundukları konum, Gallo-Roma bağlantısına işaret ediyor. Bu nedenle bu geometrik şekiller Bulundukları konum nedeniyle de bu şekiller Gallo-Roma dodecahedronları olarak da anılıyor.

Roma Dodekahedronu Ne Amaçla Kullanılıyordu?

Roma döneminden günümüze kalan diğer kaynaklarda da bu gizemli şekillerden bahsedilmediği için ne amaçla yapıldıkları sadece tahminler olarak kalıyor. Bugüne kadar 200’den fazla tarihçi, Roma dodekahedronunun 50’den fazla olası kullanım biçimi hakkında fikir ileri sürdü. Ancak tarihçiler arasında da henüz bir uzlaşı yok.

Bulduğumuz nesnelerin üzerinde yer alan deliklerin çapları da birbiri ile aynı değil. Ortak olan şey, hepsinin beşgen yüzlerinin köşelerinde beş küresel topuz bulunması. Bu gibi farklılıklar da ne amaçla yapıldıklarını tahmin etmeyi zorlaştırıyor. Aşağıda ne amaçla kullanıldıklarına dair ileri sürülen teorilerden bazılarına göz atalım.

Roma Dodekahedronu
Nesnelerin çoğu bronz, ancak taştan yapılmış olanlar da mevcut. İki Roma dodekahedronu (solda, ortada) ve bilinen tek ikosahedron örneği (20 kenarlı, sağda). Hepsi Almanya, Bonn’daki Rheinisches Landesmuseum’da yer alıyor.
  • Günümüzde varlığını bilmediğimiz bir oyun için özel bir zar türü.
  • Dönemin çocukları için bir oyuncak.
  • Balık ağları için bir ağırlık.
  • Sahte paraları tespit etmek için bir cihaz.
  • Varlığından haberdar olmadığımız, bir tür müzik aleti.
  • Savaş alanındaki nesnelerin boyutunu ve uzaklığını tahmin etmek için kullanılan bir ölçüm aracı
  • İlkbahar ve sonbahar ekinokslarını ve/veya buğday ekimi için en uygun tarihi belirlemek için bir nevi takvim.
  • Özel bir örgü aleti.
  • Su borularını kalibre etmek için bir gösterge.
  • Falcılık için kullanılan astrolojik bir cihaz.
Roma Dodekahedronu
Bu Roma dodekahedronu, Almanya’nın Stuttgart kentinde ortaya çıktı. 2. veya 3. yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor.

Çözümü Zor Bir Arkeolojik Gizem

Sonuç olarak arkeologlar ve halk tarafından bu nesnelerin ne olabileceğine dair çok sayıda öneri var. Elimizdeki bilgi hazinesine rağmen, bu geometrik şekillerin ne işe yaradığını ve önemini anlamakta zorlanıyoruz. Eğer bunlar önemli nesneler olsaydı, arkeolojik kayıtlarda bağlamsal kanıtları da bulmayı beklerdik. Ancak antik Roma metinlerinde veya resimlerinde bu 12 kenarlı, içi boş nesnelerden hiçbir biçimde bahsedilmiyor.

Konunun tekrardan gündeme gelmesinin nedeni de Haziran 2023’te, İngiltere’nin Doğu bölgesinde yapılan bir kazıda bu nesnelerden oldukça iyi korunmuş durumda, bir tane daha bulunması. Yapılan analizler sonucunda da nesnenin bileşiminin çoğunlukla bakır alaşımı (%75), kalay (%7) ve kurşun (%18) karışımı olduğu ortaya çıktı.

Kazı sırasında fotoğraflanan yeni keşfedilen dodekahedron. Çapı yaklaşık 8 cm’dir ve ağırlığı 245 gramdır.

Sonucunda bunları yapmak için yetenekli bir usta gerekirdi. Ayrıca hemen hepsi bakır alaşımından yapılmışlardı ve kullanılan metal nedeniyle oldukça da değerliydiler. Ancak kesin olarak ne işe yaradıklarını hiç kimse henüz bilmiyor. Günümüzde arkeolojinin gizemlerinden biri haline gelen bu küçük toplarının sırrını belki de hiçbir zaman anlayamayacağız. Ayrıca göz atmak isterseniz: Antik Romalılar Oyunlarında Neden Orantısız Zarlar Kullandılar?


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir