Kimya

Rodyum Dünyanın En Nadir ve En Pahalı Değerli Metalidir

Dünyadaki en değerli metallerden bahsettiğimiz zamanlarda pek çok kişinin aklına altın gelecektir.  Aslına bakarsanız adını fazla duymadığımız Rodyum ya da Paladyum gibi metaller altını geçer.

rodyum nedir
Çarpıcı görünümüne rağmen takılar rodyumun en yaygın kullanım alanı takılar değildir. Metal parlak, yansıtıcı gümüş-beyaz renkte parlarken, rodyum adını Yunanca gül anlamına gelen rhodon’dan alır. Adı metalin tuzlarının kırmızı rengini ifade eder.

Rodyum Dünyanın En Nadir ve En Pahalı Değerli Metalidir

1800 yılının Noel arifesinde İngiliz bilim insanı William Hyde Wollaston ve meslektaşı Smithson Tennant, kendilerine verilen bir hediye paketini açtılar. Paketten Güney Amerika’daki İspanyol kolonisi Nueva Granada’dan (bugünkü Kolombiya) gizlice satın alınan saf bir platin cevheri parçası çıkacaktı. Wollaston, elindeki platin ile daha önceki bilim insanlarının yapamadığını yaptı. Platini izole etti ve onu işlenir hale getiren kimyasal bir işlemi başardı.

Bilim adamı platin cevheri ile çalışmalarını sürdürürken çözünür çözeltide kırmızımsı tuzların kaldığını fark edecekti.  Wollaston başka bir şey ile karşı karşıya olduğunu anlamıştı. Sonunda 1803 ve 1804’te iki değerli metal daha keşfettiğini duyurdu. Birine paladyum, diğerine ise rodyum adını verdi.

Rodyum Nedir?

Rodyum Dünyanın En Nadir ve En Pahalı Değerli Metalidir
Rodyumun elektron konfigürasyonu ve element özellikleri.

Rh sembolü ile gösterilen ve atom numarası 45 olan Rodyum asil metallerden biri olarak kabul edilen platin metaller grubunun bir parçasıdır. Platin Grubu Metaller, rodyum, platin, paladyum, rutenyum, iridyum ve osmiyumu içerir. Bu metallerin hepsi benzer özelliklere sahiptirler ve çoğunlukla doğada bir arada bulunurlar. Bu altı nadir metali birbirinden ayırmak çok güçtür ve onlar platin ailesi olarak tanınmaktadırlar.

Platin grubu metallerin tümü gayet iyi katalizörlerdir. Belli kimyasal reaksiyonların hızını artırırlar.
Oksijen ve karbon monoksit gibi basit gazlar bu metallerin yüzeylerine tutunur. Atomlar daha sonra başka atomlarla karşılaşıp farklı bileşikler oluşturana dek yüzeyde dolanırlar.

Bu faydalı özelliklerinden dolayı, platin, paladyum ve rodyum, otomobil egzozlarındaki zehirli gazlardan bazılarını daha zararsız bileşiklere dönüştüren reaksiyonlarda kullanılmaktadır. Güçlü bir zehir olan karbon monoksit bu şekilde karbondioksite dönüşür.

Rodyum oksijenle kolayca reaksiyona girmez. Hem korozyona hem de oksidasyona dayanıklıdır. Genel sertliği ve 1.964 santigrat derece yüksek erime noktası, onu pek çok açıdan kullanışlı hale getirir. Rodyum nitrik asit, asetik asit veya hidrojen reaksiyonları yapmak için de gerekli bir katalizördür. Aynı zamanda sakızdaki nane aroması olan mentolün yapımında da katalizör görevi görür. 

Rodyum Dünyanın En Nadir ve En Pahalı Değerli Metalidir
Saf rodyum takılar, bu metalin yüksek fiyatı, yüksek erime noktası ve şekil verilebilmesi çok zor olması sebebiyle çok nadirdir.

Korozyona dayanıklı olması ve elektrik akımını kolaylıkla iletmesi nedeniyle Rodyum, elektrikli cihazlarda ve elektronik devrelerde temas noktalarının kaplanması için de kullanılır. Yüksek iletkenliği nedeniyle elektrik bağlantılarını iyileştirir. Ayrıca oldukça parlak ve kararmaya karşı dayanıklı olduğundan mücevherlerde de karşımıza çıkar.

Rodyum Neden Bu Kadar Pahalı?

Şu anda en pahalı değerli metal ve en nadir metallerden biri olan rodyumun fiyatı aşağıda gördüğünüz gibi gram başına $135 kadardır. Altından çok daha nadir bulunan değerli bir metal olan rodyum, son dönemde altın fiyatının üç katından fazla fiyatla işlem görmektedir. Dünya bazında baktığımızda rodyum madenlerinden çok daha fazla altın madeni vardır ve bu da ikisi arasındaki büyük fiyat farkını açıklamaktadır.

Rodyum fiyatları iki şeyden etkilenmektedir. Bunların başında otomotiv endüstrisi gelir. Diğeri ise arz ve talep sürecidir. Rodyum dünyadaki en nadir metallerden biri olduğu için arz, talebi yakalamakta zorlandıkça fiyatlar artacaktır.

Metal şu ​​anda otomotiv endüstrisinden gelen talebin artmasıyla en yüksek seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Günümüzde Rodyumun neredeyse tamamı Güney Afrika’da bulunan madenlerinden gelmektedir. Rodyumun diğer önemli üreticisi Rusya’dır ve dünyanın geri kalanı toplam üretimin yalnızca küçük bir kısmına katkıda bulunur. Metal, esas olarak platin ve paladyum madenciliğinin veya nikel madenciliğinin bir yan ürünü olarak çıkarılır ve rodyum madeni diye bir şey yoktur. Rodyumun kıtlığı ve otomotiv endüstrisindeki artan önemi, fiyatının önümüzdeki yıllarda yüksek kalacağını göstermektedir.

Rodyum fiyatlarını etkileyen diğer önemli faktör ise otomotiv sektörüdür. Rodyumun en büyük tüketicisi olduğu için talebi, rodyum fiyatlarını diğer tüm endüstrilerden daha fazla belirlemektedir. Yatırım yapmayı planlıyorsanız, bundan sonra periyodik tabloya daha dikkatli bakmanız önerilir!


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir