Biyoloji ve Coğrafya

Phaistos Diski: Arkeolojinin En Büyük Gizemlerinden Biri

1908’de İtalyan bir arkeolog, Girit’in güney kıyısındaki antik bir Minos sarayı olan Phaistos’un kalıntılarına girme cesaretini gösterdi. Bir yeraltı tapınağı deposunda, yanmış kemikler, toz ve küllerin arasında, olağanüstü derecede sağlam, altın renkli bir disk buldu. Yapım zamanı MÖ 1650 civarı olarak belirlenen ve Phaistos Diski olarak isimlendirilen bu keşif, günümüzde arkeolojinin en ünlü gizemlerinden biri olarak bilinmektedir.

Phaistos diski
Phaistos Diski (Phaistos Disk), Minoan medeniyetine ait esrarengiz bir arkeolojik buluntudur. Bu disk, 1908 yılında Yunanistan’ın Girit adasında, Phaistos antik şehri yakınlarında Luigi Pernier tarafından keşfedilmiştir.

Bu diskin gizemini çözmek bilim insanları için önemli bir ödül olacaktır. Peki ama, günümüzde Heraklion Arkeoloji Müzesi’nde bulunan bu disk neden bu kadar önemlidir?

Phaistos Diski Neden Dikkat Çekicidir?

 Phaistos (veya Phaestos) Diski, yaklaşık 15 cm çapında ve 1 cm kalınlığında, büyük, koyu kahverengi renkli, pişmiş kil bir plakadır. Diskin her iki tarafı da diskin merkezine doğru saat yönünde dönen garip damgalı sembollerden oluşan bir spiralle kaplıdır. 45 benzersiz sembolün, hiyeroglif mühürlerin nemli, yumuşak kil diske bastırılmasıyla yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu açıdan bakıldığı zaman, Phaistos Diski aslında dünyada baskıcılığın ilk örneğidir.

Phaistos Dis­ki

Disklerin en çok merak edilen özelliği her iki tarafında spiral şeklinde bulunan hiyerogliflerdir. Semboller , yürüyen bir adam, dövmeli bir kafa, bir miğfer, bir ok, kelepçeler, kediler, kartallar ve daha fazlasını içeren görüntüleri tasvir eden piktogramlardır. Bu sembollerin damgalar ile yapılması arkeologlara diskin benzerlerinin de üretildiğini düşündürmüştür. Ancak şu ana kadar arkeolojik araştırmalarda benzerleri su yüzüne çıkmamıştır.

Phaistos Diski’ndeki bazı görün­tüler tanıdığımız şeylerin resimleridir. Ancak bunları bildiğimiz anlamlarıyla yorumlamak diskten mantıklı bir anlam çıkarmamıza yardımcı olmaz. Dilbilimciler, Phaistos Diski sembollerini bilinen herhangi bir yazı sistemine uydurmaya çalıştılar. Ancak hangi yönden okunması gerektiği konusunda bile ihtilaf vardır.

Phaistos Dis­ki
Diskin üzerindeki sembollerin anlamı ve kullanımı hakkında birçok teori ve hipotez öne sürülmüştür. Kimileri Phaistos Diski’nin bir dilin yazıldığı bir metin olduğunu savunmaktadır. Kimileri de sembollerin sayıları veya sembollerin bir tür şifre veya sembolik mesaj içerdiğini düşünmektedir.

Bulunduğu zamandan günümüze kadar diskteki şekillerin anlamını çözmek için 26 dikkate değer girişimde bulunulmuştur. Ancak şu ana kadar kimse bu girişimlerde başarılı olamamıştır. Yazının bilinen herhangi bir dille bağlantısı olmayan bir yazı olan Linear A olduğu varsayılmaktadır.

( Linear A ya da çizgi yazısı A, MÖ 1600 ve sonralarına tarihlenen, büyük olasılıkla Girit Adası’nda Minos Uygarlığı tarafından kullanılmış dildir.). Ancak bazı bilim insanları ise bunun Hitit, Homeros Yunancası, Hint-Avrupa veya Sami dili gibi çeşitli dillerle ilgili hece yazısı olduğunu öne sürmektedir

Phaistos Diski İle İlgili Ortaya Atılan İddialar Nelerdir?

Phaistos Dis­ki
Diskin iki yüzü

Phaistos Diski’nin bir yeraltı tapınağında bulunması bazı araştırmacılara diskin dini açıdan bir önemi olduğunu düşündürmüş­tür. Metindeki çeşitli sembol kümeleri tekrarlanmıştır. Bu da metinde bir nakarat olduğunu gösterebilir. Ayrıca bazı araştırmacılar metnin kutsal bir şarkıdan kısımlar içer­diği sonucuna varmıştır. Ayrıca bu diskin bir oyun tahtası, astronomik bir belge, Atlantis’ten bir belge, bir macera hikayesi ve efsanevi labirentin bir açıklaması gibi şeyler olabileceği de düşünülmektedir.

Uzmanlar genellikle diskin orijinal olduğunu kabul ediyor. Ancak bazı bilim insanları ise eserin karmaşık bir aldatmaca veya sahtecilik olabileceğini öne sürüyor. Bazıları ise Luigi Pernier’in diski kendisinin yaptığını ileri sürüyor. Ancak Linear A sembollerini içeren diğer eserlerin keşfi aksini gösteriyor. 

Phaistos Diski: Arkeolojinin En Büyük Gizemlerinden Biri

Sonuç olarak günümüzde hala dünyanın her tarafından çok sayıda araştırmacı diskin şifresini çözmek için gayretle çalışmaktadır. Araştırmacılar, sembollerin diskin merkezinden dışarıya doğru spiral şeklinde okunmasının mı yoksa tam tersinin mi yapılması gerektiğini tartışıyorlar. Ayrıca semboller metne dönüştürüldükten sonra sağdan sola mı yoksa soldan sağa mı okunması gerektiğine karar verilmiyor. 

Ancak birçok uzman, sembollerin daha fazla örneği bulunana kadar şifre çözme girişimlerinin başarısız kalacağına inanıyor. Sonunda, Phaistos kodu kesin olarak kırılıncaya ve gerçek ortaya çıkana kadar, altın disk meraklı dilbilimcileri, kriptografları ve güzel bir antik gizemi sevenleri kendine çekmeye devam edecek gibi duruyor. Yazının devamında ayrıca göz atmak isterseniz: Arkeologların Uzlaşamadığı Nebra Gökyüzü Diski Nedir?


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir