Günlük Hayatımızda Matematik

Matematik Hilesi: 6’dan 10’a Kadar Sayıları Parmaklarınızla Çarpın

Çarpım tablosunu ezberlemeyin. Bırakın işi parmaklarınız yapsın! Parmaklar, her zaman elimizin altında olan harika matematiksel araçlardır.

parmakla matematik, çarpma
Araştırmacılar, küçük çocuklar için parmak kullanımını arttırdıklarında, aritmetik bilgilerinin, özellikle sayma ve sayı sıralaması gibi becerilerinin de geliştiğini keşfettiler.

Parmakla sayma, gelişimin belirli bir aşamasında aritmetik kavramların edinilmesinde işlevsel bir rol oynamaktadır. Gerçekten de, birçok ilkokul öğretmeni, küçük çocukların sayma ve hesaplama için neredeyse içgüdüsel olarak parmaklarını kullandıklarını doğrulayacaklardır. Ayrıca son yıllarda yapılan araştırmalar parmakla sayma ve beyin aktiviteleri arasında yakın ilişkiler olduğunu açığa çıkarmıştır.

İşte tam da bu nedenle parmaklarımızı hesap makinesi yerine de kullanabiliriz. Sadece toplama değil, çarpma işlemlerini de bu sayede yapabiliriz. Birazdan aktaracağımız ipuçlarını başta uygulaması zor ve zaman alıcı gelse de hemen vazgeçmeyin.

Biraz alıştıktan sonra pratikliğini siz de fark edebilirsiniz. Özellikle çarpım tablosunu ezberlemekte zorluk çekenler ve küçük çocuklar bu tekniği sevebilir. Vereceğimiz örnekler 6, 7, 8 ve 9 ile çarpma hakkında olacak.

Parmakla Çarpma İşlemi Yapmanın Püf Noktaları

Birazdan aktaracağımız teknik, 6, 7, 8 ve 10 ile çarpma yapmak için geçerlidir. Bunun için öncelikle Her iki elinizde de baş parmağınızdan serçe parmağınıza kadar olan parmaklarınızı 6’dan 10’a kadar numaralandırdığınızı hayal edin. Sonrasında da çarpmak istediğiniz iki sayı için parmaklarınızı hizalayın.

Örneğin 7×6 çarpımının sonucunu bulmak istiyorsanız, sol yüzük parmağınıza sağ serçe parmağınızla dokunursunuz. Bir sonraki adım, dokunan parmakları ve altındaki parmakları saymak olacak. Bunlar sonucunuzdaki 10’ları temsil edecek.

Parmakla Çarpma İşlemi Yapmanın Püf Noktaları

Bu durumda dokunan iki parmak ve altında kalan serçe parmağı saydığınızda toplam 3 parmak olduğu için 30 elde edeceksiniz. Bir sonraki adım, dokunan parmaklar hariç her elde üstte kalan parmakları saymak ve sonuçlarını birbiri ile çarpmak olacaktır.

Görselde de görebileceğiniz gibi bir elde 3 diğer elde ise 4 parmak var. Bu sayıları birbiri ile çarptığınızda da elde edeceğiniz sayı 12 olacaktır. Son olarak da ilk bulduğunuz 30 ile ikinci bulduğunuz 12 sayısını toplamalısınız. Sonucunuz 42 çıkacaktır.

Bir örnek daha verelim. Aşağıdaki görseli inceleyelim. Birbirine dokunan parmaklar ve onların altında kalan parmakların toplam sayısı gördüğünüz gibi 6. Bunlar onlar basamağını temsil ettiği için elimizde 60 var. Dokunan parmakların yukarısında da sağ elde iki, sol elde de iki parmak var. Şimdi bunları çarpmalısınız. Bu durumda da 2 çarpı 2 sonucunda 4 elde edersiniz. Bunu 60 ile de toplarsanız doğru cevap olan 64 sayısına ulaşırsınız.

Parmakla Çarpma Yapmanın Püf Noktaları

Parmaklar Yardımı İle 9 ile Çarpma

9 ile çarpma işlemini yapmak istediğinizde parmaklarınızı bu sefer parmaklarınızı görselde gördüğünüz gibi 1’den 10’a kadar numaralandırınız. Bu esnada hangi elden başladığınızın bir önemi yok. Parmaklarınız yardımı ile 9 ile çarpma işlemi yapmak için bu aşamada yapmanız gereken tek şey 9 ile çarptığınız sayıya denk gelen parmağı indirmek.

Parmakla Çarpma Yapmanın Püf Noktaları

Örneğin görselde de gördüğünüz gibi eğer 9 x 3 işleminin sonucunu hesaplamak istiyorsanız, üç numaralı parmağınızı indirmelisiniz. Şimdi indirdiğiniz parmağın solundaki tüm parmakları 10’ar 10’ar sayın. Bu durumda 20 bulursunuz. İndirdiğiniz parmağın sağındaki tüm parmakları 1’er 1’er sayın. Bu durumda 7 bulursunuz. Bu durumda cevabınız 27 olacaktır.

Biraz pratik yaparak siz de bu parmakla çarpma metotlarını hayatınıza geçirebilirsiniz. Özellikle matematik ile sorunlar yaşayanların işine yarayacağını düşünüyoruz. Ayrıca da uygulaması eğlenceli. Matematik ile kalalım.


Kaynaklar ve ile okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir