Mühendislik ve Teknoloji

Neden Bu Kadar Çok Programlama Dili Var?

Yazılım geliştirme alanında yeniyseniz, programlamayı öğrenmenin en zor kısmı nereden başlayacağınıza karar vermektir. Ancak bu noktada kafanız biraz karışacaktır. Programlama dilleri söz konusu olduğunda, aralarından seçim yapabileceğiniz çok fazlası vardır.

Bir bilgisayar programının birincil işlevi, verilen bir dizi talimatla (veya kodla) bir sorunu çözmektir. Bununla birlikte, hepsi sorunları çözebiliyorsa, neden bu kadar çok farklı programlama diline ihtiyaç var? sorusu bu noktada aklınıza gelebilir.

Geliştirmek İstediğinizÖğrenmeniz GerekenGerek olmayan
Çevrimiçi (web) uygulamalar
HTML, CSS, JavaScript, PHP, ve SQLRuby, ASP, Perl, ColdFusion
OyunC, C++, Python, ve DarkBASICAda, Java, Fortran, COBOL
İş uygulamaları
C, C++, Java, Python ve SQLFortran, COBOL
Bilim ve Mühendislik uygulamaları
Fortran, Pascal, Ada, C++, ve CBASIC, COBOL, Java
Askeri, Havacılık, Ulaşım ve Haberleşme uygulamalarAda, Python, C, C++ ve SQLCOBOL
Eğitim Uygulamaları
BASIC, Python, Pascal, Java, C, C++Fortran, COBOL
Karar vermenize yardımcı olacak bir tabloya göz atalım.

Elbette her şey için sadece bir programa ihtiyacımız olsa, sonuç gerçekten ideal bir dünya olurdu. İster C ++, Java, Python olsun, tüm programlama dilleri aynı amaca hizmet eder. Ancak hepsi farklı nedenlerle gereklidir.

Yani kısacası farklı programlama dillerine olan ihtiyacı yaratan şey, her birinin farklı bir işlevselliğe sahip olmasıdır. Örneğin Java, öncelikle Android geliştirme için kullanılmaktadır. C++ ise üst düzey grafiklere sahip bilgisayar oyunları geliştirmek için kullanılır.

Piyasada bu kadar çok programlama dili varken, hepsini öğrenmek imkansız. Bu yüzden seçimlerinizi biraz daraltmanız gerekecek. Hangi programlama dilini öğreneceğinize karar verirken, gösterişli trendlere ve popülerlik yarışmalarına kapılmamak önemlidir.

Seçimi yapmadan önce bazı kriterlere dikkat etmelisiniz. Örneğin ne geliştirmek istiyorsunuz, kullandığınız dil zamana direnebilecek mi, dili öğrenmek ne kadar zamanınızı alacak gibi soruların cevaplarını verebilmelisiniz.

Programlama Dili Örnekleri

Neden Bu Kadar Çok Programlama Dili Var?
 Yazılımcıların sosyal medyası olarak da anılan GitHub’a göre programlama dillerinin popülaritesi

Java: Java, Sun Microsystems tarafından üretilen ve yazılım uygulamaları geliştirmeye yardımcı yazılımlar bütünüdür. Java’nın kullanım alanı gömülü aygıtlardan cep telefonlarına, kurumsal sunuculardan süper bilgisayarlara uzanmaktadır. Popüler programlama dillerinden biri olarak kabul edilmektedir.

C ++: C daha genel amaçlı bir kod dili, C++ ise onun bir uzantısıdır. C/ C++ uzun zamandır hayatımızda var. Bu sayede de her ikisini de kullanarak kod yazmayı öğrenmek için bir dizi kaynak mevcut. Her ikisi de özellikle işletim sistemleri veya dosya yönetimi konusunda programla yapmak istediğiniz zamanlarda temel programlama dillerindendir.

Python: Genel amaçlı yazılımlar içindir. Diğer programlama dilleri kadar hızlı değildir, ancak web sitesi geliştirme ve veri işleme için mükemmeldir. Python’da program oluşturma süresi, diğer programlama dillerine kıyasla çok daha azdır.

HTML / CSS: Bu aslında genel amaçlı bir programlama dili değildir. Daha çok web sitesi geliştirmeye yöneliktir. Web sitelerinin arka ucunu (veri tabanıyla etkileşime giren kısım) oluşturmak için kullanılan Python gibi diller, sunucuya HTML göndererek çalışır. HTML web sitesi için bir yapı sağlarken, CSS web sitesini şekillendirmek ve yeniden yapılandırmak için kullanılır.

PHP: Bu, bir HTML programına işlevsellik eklemek için kullanılmaktadır. Görüntülenmek üzere bir kullanıcının tarayıcısına gönderilmeden önce verileri almanıza ve yararlı şekillerde HTML oluşturmanıza olanak tanır. Facebook gibi şirketler bu dili yoğun bir şekilde kullanıyor.

Zorluk Seviyeleri

KolayOrtaZor
BASICC (and C++)Fortran
XojoPHPRuby
PythonJavaScriptAda
HTMLPascalJava
CSSSQLPerl
Programlama dili zorluk seviyeleri

Hangi Diller Kariyeriniz İçin Size Bir Seçenek Yaratacaktır?

Gördüğünüz gibi, programlama dillerinin her biri bir çeşit veriyi hesaplasa da, her birinin kendi kullanım durumu ve işlevselliği vardır. Bir dil seçimi, kişinin neye ihtiyacı olduğuna bağlıdır. Ancak en önemlisi bir öğrenme süreci eğlenceli olmalıdır.

Gerçekten hoşlanmadığınız bir şeyi öğrenmeye çalışmak genellikle en iyi sonuçları vermeyecektir. Bilgisayar programlama alanı hızla değişse de, yukarıda tartıştığımız diller büyük ölçüde kalıcı güce sahiptir. Bu dillerden birini veya birkaçını öğrenerek, sadece bu yıl için değil, önümüzdeki yıllarda da mükemmel bir konumda olursunuz.

Beceriİstihdam Olanağı
Adaçok düşük
ASPçok düşük
BASICçok düşük
C / C++yüksek
Fortrançok düşük
HTML & CSSyüksek
Javayüksek
JavaScriptyüksek
Pascal (and Delphi)çok düşük
PHP & SQLyüksek
Pythonorta
Rubydüşük

Yazımızın devamında okumaya bu yazıdan devam edebilirsiniz: Matematik İle Aranız Kötü mü? Yine de Bir Yazılımcı Olmanız Mümkün


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Batuhan Erdik

Grafik tasarımcısı ve bilgisayar meraklısı...

İlgili Yazılar

2 Yorum

  1. 15 yıllık tecrübeme ve swift hariç yukarıda saydığınız dillerin tümünde çalışmış biri olarak diyorum ki, kesinlikle c#

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir