Mühendislik ve Teknoloji

Matematik İle Aranız Kötü mü? Yine de Bir Yazılımcı Olabilirsiniz

Kod yazmayı öğrenmek ve yazılımcı olmak mı istiyorsunuz? Ancak matematik ile aranız iyi olmadığı için buna bir türlü cesaret edemiyor musunuz? O zaman iletişim becerilerinizi geliştirmeye başlayın. Çünkü kodlama ile matematik arasındaki ilişki düşündüğünüzden daha az.

Kodlamanın uzun zamandır matematik becerileri ile alakalı olduğu düşünülüyordu. Ancak yakın zamanda yapılan bir çalışma bunun yanlış olduğunu ortaya koydu.

Washington Üniversitesi tarafından yayımlanan çalışmaya göre programlama dilleri öğrenmek için, dil öğrenmeye olan yatkınlık matematik becerilerinden daha önemli. Bunun sebebi de aslında bir kod yazmanın ikinci bir dil öğrenmeye benzemesi.

İyi bir yazılım geliştiricisi olmak için ileri matematikte iyi olmanıza gerek yok. Bazı programlama alanları, kapsamlı matematik bilgisine (oyun geliştirme ve makine öğrenimi gibi) sahip olmanızı gerektir. Ancak çoğu kodlama işi için ileri matematik becerilerine ihtiyacınız yoktur.

Sonuçta kod yazmak için de yeni bir gramer ve kelimeler öğreniyoruz. Sonrasında da bunların belirli bir fikri ifade etmesi için ne şekilde bir araya geleceğini anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle bu ilişki aslında kulağa oldukça mantıklı geliyor.

Dil Öğrenimi Ve Kodlama Arasındaki İlişki

Washington Üniversitesi’nde nörobilimci olan çalışmanın baş yazarı Chantel Prat’ın güçlü dil becerilerine sahip olan kişilerin bilgisayar programlamayı öğrenmede de iyi olabileceğine dair bir sezgisi vardı.

Dil öğrenimi ve programlama arasındaki bilişsel bağlara ilişkin çalışmalar olsa da, eldeki verilerin bir kısmı oldukça eski durumdaydı. Bu nedenle Prat ve meslektaşları bir çalışma yapmaya karar verdi. Çalışmada kodlama deneyimi olmayan bir grup kişiyi incelediler.

Prat ve meslektaşları, 36 katılımcıyı öncelikle beyin taramasına soktular. Sonrasında bu kişiler, çeşitli becerilere yönelik yeteneklerinin belirlenmesi için çeşitli yazılı testler çözdüler. Bu süreçte de beyin aktiviteleri incelendi.

Ve elde edilen tüm sonuçlar kodlamayı ne kadar kolay öğrendikleriyle karşılaştırıldı. Sonunda araştırmacılar başta da aktardığımız sonuca ulaştılar. Bir kişinin bir bilgisayar dilini öğrenmedeki başarısı, kişinin sayılar ile olan ilişkisinden ziyade, dil yeteneğinin, hafızanın ve akıl yürütmenin bir sonucuydu.( Ek okumalar için: Yabancı Dil Öğrenmeden Olmaz! Peki Hangi Dilleri Öğrenmek Daha Kolay Veya Daha Zordur?)

Matematik Sadece Sayılar İle İlişkili Değildir

kodlama eğitimi
Kodlama matematik ile dolaylı yoldan ilişkilidir.

Ancak sizi hemen mutlu etmeyelim. Araştırmacılarında eklediği gibi bu bulgu, kodlama öğrenen kişilerin matematik bilmesine gerek olmadığı anlamına gelmiyor. Durum tam aksi. Kodlamanın mantığını yanlış anlamamız aslında matematiğin mantığını yanlış anlamamızdan kaynaklanıyor.

Matematik temelinde sayısal hesaplamalar ile göründüğü kadar fazla ilgili değildir. Sonuçta dil yeteneği ile matematik arasında da ilişki olduğu daha öncelerde kanıtlanmıştır.

Beynin kodlamayı nasıl öğrendiği ve neden bazı insanların bu konuda diğerlerinden daha iyi olduğu hakkında daha anlaşılması gereken çok şey var. Prat, iki dil bilen kodlayıcıları ve anadili İngilizce olmayan insanları analiz etmek için takip çalışmaları planladığını söylüyor.

Ayrıca Python kadar kolay okunamayan Java, C++ ve ARM gibi diğer dillerin, yeni öğrenenler için daha büyük zorluklar doğurabileceğini de ekliyor.

Programcılar hakkında, özellikle de kimin iyi bir programcı olacağı konusunda pek çok varsayım vardır. Programlama birçok iş için bir ön koşul haline geldiğinden, programlamayı öğrenme hakkında uzun süredir devam eden varsayımları sorgulamanın zamanı gelmiş olabilir.

Yazımızın devamında göz atmak isterseniz: Hipnopedi Nedir? Uyurken İngilizce Ya da Başka Bir Şey Öğrenmek Mümkün Olabilir mi?


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • Not a ‘math person’? You may be better at learning to code than you think. Yayınlanma tarihi: 2 Mart 2020; Bağlantı: https://www.sciencedaily.com
  • Learning to Code? Strong Language Skills Matter More Than Being Good at Math. Yayınlanma tarihi: 5 mart 2020; Bağlantı: https://www.discovermagazine.com/

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Deniz Karagöz

Hukuk eğitimi almış olmama rağmen matematik her zaman ilgimi çeken bir bilim olmuştur. Matematiksel.org bana bu ilgimi üretkenliğe çevirme şansı veren kaliteli bir ortam. Bu yüzden gerek çevirilerim gerekse yazılarımla katkıda bulunabilmek benim için oldukça anlamlı. Aynı zamanda buradan beslenerek öğrenmeye de devam ediyorum. İyi okumalar

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir