Farklı sebeplerden dolayı olsa da hepimiz daha bir internete sahip olmak istiyoruz. Tam da bu süreçte bize ışık hızında internet sunacağını iddia eden Li-Fi isimli yeni bir kablosuz bağlantı teknolojisi geliştiriliyor. LiFi’nin gelişiyle ilgili haberleri takip etmeyenler için, LiFi’nin gerçekte ne olduğuna ve bu internet bağlantısı biçiminin dünyasını nasıl değiştireceğine daha yakından bakalım.
Li-Fi Nedir ve Nasıl İşler?
LiFi (Light Fidelity) bilgi iletmek için görünür ışığı kullanan yüksek hızlı bir kablosuz iletişim teknolojisidir. WiFi ve LiFi teknolojileri temelinde benzerdir. Sonucunda her iki teknoloji de kablosuzdur. Ancak özünde farklıdır. Sonucunda radyo dalgalarına dayanan WiFi’den farklı olarak Li-Fi görünür ışık iletişimi veya kızılötesi ve yakın UV spektrum dalgaları kullanır.
Başka bir deyişle LiFi, herhangi bir normal lamba veya ampulün yaydığı ışığı kullanarak çalışır. Yaşadığımız dünyada fazlasıyla meşgul olan radyo frekanslarını kullanmadığı için Li-Fi, Wi-Fi’a göre 10.000 kat daha fazla kapasitenin kullanımına imkân tanır.
Lifi teknolojisinin kullanımı için bir adet led diyot(led lamba), internet ve uygun bir alıcı yeterli olacaktır. Uygun alıcı dediğimiz şey telefon ve internete bağlanan cihazlarda mevcut olan wifi özelliğine benzer bir özelliktir.
Li-Fi Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?
Akla gelen ilk ve muhtemel en önemli avantajı erişiminin kolay olması olacaktır. Sonucunda yaşantımızın her yerinde bir ışık kaynağı bulmamız kolaydır. Eğer bu yeni teknoloji yaygınlaşırsa ışığın olduğu her yerde internet bağlantısı olacak demektir. Ayrıca yukarıda belirtildiği gibi, LiFi iletişim kurmak için görünür ışığa güvenir. Bu sayede WiFi teknolojisinde kullanılan geleneksel radyo dalgalarından çok daha fazla bilgi taşımak mümkün olur.
Görünür ışık spektrumu, radyo dalgalarının kapladığı spektrumdan neredeyse 10.000 kat daha büyüktür. Ayrıca, LiFi’nin bant genişliğinin bugün WiFi ile sahip olduğumuzdan 100 kat daha fazla olduğu söyleniyor. Bunun sonucunda Li-Fi teknolojisi ile saniyede 224 gigabayt hızında veri iletebilmesi nedeniyle mümkün olacaktır.
Li-Fi ayrıca internetin kullanmamızın uygun olmadığı yerlerde de sorunsuzca çalışacaktır. Bu sayede havacılık(uçaklarda), sağlık, deniz altılarında ve hassas endüstriyel sistemlere sahip her alanda güvenle kullanılacaktır.
Li-Fi Teknolojisinin Dezavantajları da Mevcuttur
Li-Fi bağlantısının tüm bu faydalarının yanı sıra bazı dezavantajları da vardır. Verileri iletmek için görünür ışık kullandığından, Li-Fi ışığın olmadığı koşullarda işe yaramaz. Bu, geceleri yatağınızda uzanırken internet olmadığı anlamına gelir.
Evinizin bir odasına WiFI router kuruluysa evin herhangi bir yerindeki cihazlarınızı bağlayabilirsiniz. Ancak LiFi’de durum böyle değildir. Görünür ışınlar duvarlardan geçemeyeceğinden, cihazınızda İnternet’e erişmek için ışık kaynağının hemen yakınında olmanız gerekir. Aslına bakarsanız bu da pek çok kişinin tercih etmeyeceği bir durumdur.
Bu teknolojinin aynı zamanda daha az güvenilir olduğu ve kurulum ücretlerinin yüksek olduğu da söylenmektedir. İlk olarak 2012 yılında ortaya atılan LiFi teknolojisi hızla ilerliyor. Şüphesiz yakın gelecekte önemli avantajlar sunan bir seçenek olacaktır. Ancak bu teknolojinin yükselişi WiFi’nin ortadan kalkacağı anlamına gelmez. Bunun nedeni mevcut tüm sistemlerimizin halihazırda Wi-Fi ile uyumlu biçimde olmasıdır. Olası bir senaryo, ilerleyen günlerde iki teknolojiden birini seçmemiz biçiminde olacaktır.
Lifi teknolojisinin 2028 yılına kadar internet dünyasının 70% ini kapsaması öngörülmektedir. Bu geliştirilen teknolojinin şimdilik bazı dezavantajları olsa da bu dezavantajların giderilmesi ve en aza indirilmesi için teknoloji şirketleri çalışmalarına devam etmektedir. Bu esnada göz atmak isterseniz: Green Bank: Wifi Kullanmanın Yasadışı Olduğu Bir Yer
Kaynaklar ve ileri okumalar
- What Is LiFi And How Does It Provide 100x Faster Internet Speed Than WiFi? Yayınlanma tarihi: 8 Temmuz 2022; Bağlantı: https://www.scienceabc.com/
- Li-Fi (Light Fidelity)-The future technology In Wireless communication. International Journal of Applied Engineering Research, ISSN 0973-4562 Vol.7 No.11 (2012).
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel