Kutuplarda resmi bir zaman diliminin bulunmaması sizin için sürpriz olmayabilir. Ancak kutuplarda yaşayan veya çalışan ya da bu bölgeleri ziyaret edecek kadar şanslı olan kişilerin zamanı takip etmesi gereklidir. Bu durumda hangi zamanı kullanırlar?
Kısa cevap canları hani zamanı isterse o zaman biçimindedir. Kimileri saatlerini medeniyete en yakın nokta olan ABD ile senkronize etmeyi tercih edecektir. Antarktika Araştırma Merkezi McMurdo İstasyonu Yeni Zelanda zaman dilimini kullanır. Çünkü bu noktaya gelen çoğu yolcunun geçtiği son şehir Yeni Zelanda’da bulunmaktadır.
Antarktika’da 66 araştırma istasyonu bulunuyor. Bu istasyonlarda yaşayan araştırmacılar, hem kutupta olmayanlarla iletişim kurmak geçirdikleri zamanın normalden daha “normal” görünmesini sağlamak için bağlı kalacakları bir zaman dilimi seçecekler.
Ayrıca bu sulardan geçen gemiler de kendi saat dilimini seçerler. Bazen gemiler kendilerini daha güneydeki belirli bir ülke veya şehirde (örneğin Moskova) gözlemlenen saat dilimiyle senkronize ederler. Pratik amaçlar için (örneğin, uyku veya çalışma zamanının gelip gelmediğine karar vermek) kendi zaman dilimleri üzerinde anlaşmaya varmaları gerekir. Ancak kimi zamanlarda da bu durum nedeniyle işler karışacaktır.
Ekim 2019’da RV Polarstern buzkıran gemisi, Arktik Okyanusu’nun ortasındaki kalın deniz buzunda sıkışıp kalmıştı. Başka bir buz kırıcı Akademik Fedorov, bir sürü malzeme ve personel taşıyarak kurtarmak için ona yaklaştı. Mürettebat, sadece birkaç adım uzakta duran meslektaşlarının gülümseyen yüzlerini görebiliyorlardı ama aralarında iki zaman dilimi vardı.
Kuzey Kutbu ve Güney Kutbu’nda zaman ile ilgili sorun nedir?
Coğrafi Kuzey Kutbu olarak da bilinen Kuzey Kutbu, Kuzey Yarımküre’de Dünya yüzeyinin dönme ekseniyle buluştuğu nokta olarak tanımlanır. Aynı durum tam ters pozisyonda yer alan Güney Kutbu için de geçerlidir.
Kuzey Kutbu Arktik Okyanusu’nun ortasında, Güney Kutbu ise Antarktika kıtasında yer almaktadır. Güney Kutbu bir kara parçasında bulunduğu için yerini belirlemek kolay olsa da, deniz buzunun kayması nedeniyle Kuzey Kutbu için aynı şeyi yapmak neredeyse imkansızdır.
Dünyanın birçok yerinde boylam çizgileri yerel saati belirler. Ancak Kuzey ve Güney Kutupları için bu durum geçerli değildir. Kuzey Kutbu ve Güney Kutbu’nun zaman dilimleriyle ilgili bir başka ilginç şey de kutupların konumları nedeniyle gündüz ve geceye sahip olmamasıdır.
Kuzey Kutbu’nda güneş yazın sürekli olarak ufkun üzerinde, kışın ise ufkun altındadır. Güneş Mart ekinoksunda doğar ve Eylül ekinoksunda gün batımına ulaşır. Güney Kutbu Mart’tan Eylül’e kadar hiç güneş ışığı almaz. Ancak Eylül’den Mart’a kadar Güneş sürekli olarak ufkun üzerindedir. Bu da kutbun dünyanın en soğuk iklimlerinden birini yaşadığı anlamına gelir. Bölgede 24 saatin nasıl geçtiğini aşağıdaki videoda görebilirsiniz.
Zaman Dilimi Nedir?
Dünyamız 24 zaman dilimine bölünmüştür. Öğlen dediğimiz şey, güneşin herhangi bir yerin meridyenini veya boylam çizgisini geçtiği zaman olacak şekilde planlanmıştır. Ayrıca her bir zaman dilimi 15 derecedir. Bu 15 derece 360 derecenin 24’e bölünmesi ile bulunmuştur.
Ancak bu düzenlemede de bir başlangıç noktası gerekir. Bu başlangıç noktası da 1884’te Washington, D.C.’de düzenlenen Uluslararası Meridyen Konferansı neticesinde İngiltere, Greenwich’ten geçecek biçimde planlanmıştır. ( Neden başka bir yer değil de Greenwich diye merak ederseniz bu yazımıza göz atabilirsiniz. Başlangıç Meridyeni Nedir Ve Neden Greenwich’tedir? )
Zaman dilimlerinin iki kutbu birbirine bağlayan boylam çizgileri tarafından belirlenir. Ancak kutuplarda tüm bu çizgiler birleşir. Bu da teknik olarak kutupların tüm zaman dilimlerinde olduğu anlamına gelir. Yani bu nokta aynı anda hem Dünya’nın tüm saat dilimleridir ve hem de hiç biridir.
Sonuç olarak dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın, bir biçimde saatinizin tiktaklarını bir günü geçişi ile uyumlu hala getiren zaman dilimlerine uyum sağlamışsınızdır. Gündüzleri aydınlıktır ve geceleri karanlıktır. Ancak zaman, kutuplarda olmadığınız sürece anlamlıdır.
Kaynaklar ve ileri okumalar
- What Time Zones Are Used At The North Pole And South Pole? Kaynak site: Worldatlas.com. Bağlantı: What Time Zones Are Used At The North Pole And South Pole?
- Time Has No Meaning at the North Pole. Yayınlanma tarihi: 13 Mart 2020; Kaynak site: Scientific American. Bağlantı: Time Has No Meaning at the North Pole./
- The Last Remaining Place On Earth Where There Is No Time Zone. Yayınlanma tarihi: 18 Eylül 2023. Kaynak site: Iff Science. Bağlantı: The Last Remaining Place On Earth Where There Is No Time Zone
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel