Sorular ve Bulmacalar

Kuru Kafalar Sizi Yanıltmasın: Munker White İllüzyonu

Aşağıdaki görselde iki kuru kafa görüyorsunuz. Sizce bu kurukafalar ne renk? Mor ve turuncu mu? Ya da başka iki renk mi?

Munker-White İllüzyonu
Munker White İllüzyonu bu kurukafaların farklı renk gibi algılanmasına neden olacaktır.

İki farklı renk gördüğünüzü düşünmekte elbette haklısınız. Ancak aslında bu kuru kafaların her ikisi de aynı renk ve kırmızı. Farklı olan tek şey çizgiler. Şimdi beyninizi çizgileri görmemeye zorlayın. O zaman siz de aşağıda gördüğünüz gerçek renkleri algılayacaksınız. Bu sefer kuru kafalar yerine Edvard Munch’ın Çığlık tablosunun bir bölümünde aynı etkiyi inceleyelim.

Munker White İllüzyonu

Bu renk yanılgısını oluşturan şey sol taraftaki çizimin ön planında mavi renkli çizgilerin, sağ taraftakinin ön planında da sarı renkli çizgilerin olması. Yani bu çizgilerin rengi farklı olduğu için biz de iki farklı renkte kuru kafa görüyoruz.

Bir rengi algılayışımızın etrafındaki renklerden etkilendiği fikri, onu keşfeden kişinin yani Wilhelm von Bezold’ın (1837–1907) adı ile anılır ve “Bezold Etkisi” olarak bilinir. Aynı tasarımın sadece tek bir renk değiştirerek farklı bir görünüme sahip olabileceğinin keşfi sayesinde de günümüzde birbirinden ilginç optik illüzyonların yapılması mümkün oluyor.

Munker White İllüzyonu Nedir?

Renk algısı ile ilgili bir başka görsel yanılsama karşımıza Munker-White illüzyonu adı ile çıkıyor. Bunun neye benzediğini aşağıdaki görselde görebilirsiniz. A sütunu ve B sütunundaki grinin rengi size tamamen farklı gibi görünecektir. Ancak aslında bunlar da aynıdır. Bunun ispatı sağ taraftaki çizimde gösterilmiştir. Buradaki görsel yanılsama da aynı biçimde çalışmaktadır.

Munker White İllüzyonu
Munker illüzyonu örneği: A ve B de gördüğünüz gri çizgiler aynı tondadır ancak siyah ve beyaz çubuklarla çevrili oldukları için farklı gri tonları gibi görünürler.

1979 yılında Michael White tarafından ortaya konulan White İllüzyonu, aynı rengin farklı bağlamlarda farklı tonlar ortaya çıkarabileceğini gösteren bir başka optik bir yanılsamadır. A’nın üstünde bulunan siyah yatay bantlar onun daha koyu renk görünmesine neden olmaktadır. Beyaz şeritler üste oturduğu için de B daha açık renk görünmektedir.

Psikolog Michael White, 1960’larda bu etkinin nasıl gerçekleştiğini tanımlamıştır. 1970 yılında, başka bir psikolog olan Hans Munker, ön plandaki şeritlerin arka plan şeklinin algılanan tonunu çarpıttığı başka bir çalışma gerçekleştirmiştir. Bu yüzden bu etki günümüzde ikisinin adı ile birlikte anılmaktadır.

Munker White İllüzyonu Neden Gerçekleşiyor?

Munker White İllüzyonu, diğer birçok görsel ve algısal yanılsama, gibi, göz ve beynin görsel bilgileri nasıl işlediğini araştırmak için önemli bir araçtır. Aslında bu yanılgının neden oluştuğuna dair bir kaç teori olsa da kesin bir cevap henüz yoktur. Ancak yanılgının beynin renkleri işleme mekanizması ile ilişkili olduğu görülmektedir.

Şimdi, aşağıdaki görsele bakalım. Tüm daireler size farklı renkler gibi mi görünüyor? O zaman yalnız değilsiniz. Bununla birlikte, gerçekte tüm daireler yine aynı renktedir. Ancak her birinin üzerinden farklı tonlarda çizgiler geçtiği için bize farklı renklerde gibi gözükmektedir.

Munker White İllüzyonu
Çizgilerin algımızı nasıl etkilediğini bu çizim ile de anlamanız mümkün. Bu çalışma da Teksas Üniversitesinden profesör Dr. David Novick tarafından yaratıldı.

Yukarıdaki yanılsamanın sebebi de tam olarak belli değil. Ancak bilgisayar bilimci David Novick bu durumun “renk tamamlama etkisi” olarak adlandırdığı şeyden kaynaklandığını dile getiriyor. Novick şu anda, yanılsama etkilerini en üst düzeye çıkarmak için farklı renk kombinasyonlarını araştırıyor.

Munker White İllüzyonu

“Konfeti 1” olarak adlandırılan bu görüntü, Munker – white yanılsamasının 2B şekiller üzerinde nasıl çalıştığını bizlere gösteriyor. Ayrıca fotoğrafı yakınlaştırmanız durumunda da bu illüzyon ortadan kayboluyor.

Ayrıca bu yanılsama düz yerine küresel formlar kullanıldığı zaman daha belirgin oluyor. Ancak ne yazık ki henüz kimse tam olarak bu durumun neden ortaya çıktığını açıklayamıyor.

Sonuç olarak

Neden ne olursa olsun bilim insanları bu tarz illüzyonlar ile oynamaktan oldukça çok keyif alıyor gibi gözüküyor. Ayrıca göz atmak isterseniz:: Durmuş Saat İllüzyonu Zamanın Durduğunu Düşünmenize Neden Olur


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir