Kağıtlar zararsız gibi gözükür ancak fotokopi işi ile uğraşanlar ya da bir kitabın sayfalarını hızlıca çevirmek zorunda kalan herkes bu mütevazı malzemenin garip bir duruma neden olduğunu bilir. Belki de bir kağıt düzgün bir biçimde konuşlandırıldığında ciddi bir silah bile olur. Çünkü kağıt kesiği gerçekten bir insanın canını fena bir biçimde acıtır.
Muhtemelen böyle bir araştırmaya dahil olmak isteyecek yani bilim uğruna parmağında kesikler açılmasını kabul edecek çok fazla kişi olmadığından şu ana kadar bu konu ile ilgili yapılmış çok fazla bilimsel araştırma yoktu.
Ancak kağıt mendil gibi şeylerin herhangi bir biçimde rahatsızlık vermemesine rağmen, bazı kağıtların parmakları parçalamaya neden daha yatkın olduğu uzun süredir merak ediliyordu. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmada bu durumunda nedeni anlaşıldı.
Danimarka ve Oslo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir kesiğe neden olmak için ideal kalınlığın yaklaşık 65 mikron olduğunu buldu. Araştırmacılar, bunun nokta vuruşlu yazıcı kağıdını en tehlikeli kağıt yaptığını söylüyor. ( Neyse ki bu kağıt günümüzde nadiren kullanılıyor.)
Parmak Uçlarımız Vücudumuzun En Hassas Yerlerinden Biridir
Vücudumuzda başımızdan ayak ucumuza kadar yüzlerce sinir var. Ancak ellerinizde ve parmaklarınızda sinir uçları yoğun bir şekilde bir araya toplanmıştır. Aslında, parmak uçları tüm vücudun en yüksek dokunsal uzamsal keskinliğine sahiptir.
Dokunsal uzamsal keskinlik, ağrı da dahil olmak üzere dokunma hissini algılama yeteneği anlamına gelir. Parmak uçlarımız sayesinde dünyayı keşfettiğimiz, bir şeyin soğuk ya da sıcak, sert ya da yumuşak olduğunu anladığımızı düşündüğümüz zaman, sinir uçlarının burada yoğunlaşmış olması mantıklıdır.
Ayrıca, kağıt kesikleri genellikle vücudun doğal savunma mekanizmalarını (kan pıhtılaşması ve kabuk bağlama gibi) harekete geçirecek kadar derin değildir. Bu nedenle parmaklarımızdaki hasarlı sinir uçları bir süre kesik nedeniyle açıkta kalır. Ellerimizi oynattıkça da bu açıkta kalan sinir uçları hareket eder. Tüm bunlar basit bir kağıt kesiğinin neden bu kadar canımızı acıttığını açıklıyor.
Son olarak, ellerinizdeki ve parmaklarınızdaki kılcal damarlar birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Bu nedenle küçük bir kesik bile kanamaya neden olabilmektedir. Neyse ki çoğu kağıt kesiği ciddi değildir. Genel olarak, tıbbi tedavi olmaksızın 2 ila 3 gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Kağıt Kesiğinin Neden Acıttığını Anlamak İçin Bir Kağıda Yakından Bakın
Denklemin birinci kısmının cevabını verdik. Ellerimizin ve parmak uçlarımızın en hassas uzuvlarımız olduğunu anladık. Ancak bu yine de yaklaşık 0.05 milimetre kalınlığa sahip olan ve insan derisini kesmek için oldukça yumuşak olan bir kağıdın bu kesiği nasıl yapabileceğini açıklamıyor.
Kağıt kesikleri genellikle büyük bir kağıt grubu ile uğraşmak zorunda kaldığınız zaman oluşur. Gerçekten de tek bir kağıt ile elinizi kesmeniz çoğu zaman zordur. Ancak kağıtlar bir arada durdukları zaman birbirlerinden güç alır ve bükülmeden durabilirler. Bu da kağıdın parmağınızı kesmesine neden olan kuvveti uygulamasına izin verir.
Kâğıdın yapısı da bu acı ile ilintilidir. Kâğıdın kenarları aslında göründüğü gibi pürüzsüz değildir. Bu yüzden kâğıt küçücük bir testere gibi cildin kesilmesine neden olur. Aslında aşağıdaki görsele dikkatle bakarsanız bir kağıdı yakın plandan inceleyebilirsiniz.
Aslında kağıdın bu düzensiz yapısı, kesiğin de düzensiz olmasına neden olur. Bu cildinizin siz fark etmesiniz bile yırtıldığı, parçalandığı anlamına gelir.
Sonuç Olarak;
Bir kağıt kesiği bize, basit bir işi bile kaç kez yaparsak yapalım, kazara kendimize kolayca zarar verebileceğimizi hatırlatır. Kağıt kesiğinin verdiği rahatsızlığı en aza indirmek için kesiği mümkün olan en kısa sürede sabun ve suyla yıkayın. Bu, enfeksiyon olasılığını azaltacak ve yaranın hızla iyileşmesine yardımcı olacaktır. Yarayı temiz tutun ve mümkünse birkaç gün boyunca küçük bir bandajla örtün.
Kimi uzmanlar kâğıt kesiğinin neden tahminimizden daha çok acıdığının bir de psikolojik yönü olabileceğini öne sürüyor. Onlara göre ellerimiz sürekli gözümüzün önünde olduğu için hissettiğimiz acı da kendini sürekli hatırlatıyor ve bu acıya daha fazla odaklanmamıza yol açıyor.
Kaynaklar ve ileri okumalar
- The scraping slice from an errant page of A4 doesn’t break the skin, but it can be extremely painful. Why?; yayınlanma tarihi: 5 Eylül 2016; Bağlantı: https://www.bbc.com/
- Scientists uncover the physics behind paper cuts. Here are the types of paper most likely to cut you. Yayınlanma tarihi: 1 Ağustos 2024. Kayank site: ZME Science. bağlantı: Scientists uncover the physics behind paper cuts. Here are the types of paper most likely to cut you
- Here’s Why Paper Cuts Hurt So Damn Much, According to Science. Yayınlanma tarihi: 15 Şubat 2018. Bağlantı: https://www.sciencealert.com/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel