Aslında bu köprü bilmecesi birçok kişi için tanıdıktır ve farklı anlatım biçimleri ile farklı kaynaklarda soruyu ve çözümü okumuşsunuzdur. Ancak unutmayın sizin biliyor olmanız herkesin bildiği anlamını taşımaz. Bilmece şu şekildedir.
Dört kişi – Alper, Bülent, Can ve Çetin aynı anda yalnızca iki kişiyi taşıyabilen cılız bir köprü ile diğer tarafa bağlanan bir vadinin kıyısında duruyorlar. Hava kararmış durumda ve yapı güvencesiz, bu yüzden karşıya geçen herkes bir el feneri kullanmalı. Ancak grubun tek bir el feneri var ve geçit bu feneri bir taraftan diğerine fırlatamayacak kadar geniş.
Bu fener köprüden geçen herkes tarafından kullanılabilmeli. Bu durumda köprüden kim geçerse geçsin feneri biri geri getirmelidir. Adamların her birinin hızı farklıdır. Köprüyü geçen çiftlerden biri daha hızlı dahi olsa yavaş olanın hızında geçebiliyorlar. Alper köprüyü 1 dakikada, Bülent 2 dakikada, Can 5 dakikada ve Çetin 10 dakikada geçebiliyor. Bu dört kişi mümkün olan en kısa sürede nasıl köprünün bir tarafından diğer tarafına geçmelidir?
Köprü Bilmecesinin Çözümü Nedir?
Köprü bilmecesini çözmenin en açık yolu, en hızlı yürüyüşçü olan Alper’in her arkadaşına tek tek eşlik etmesidir. Alper öncelikler Bülent’i 2 dakika içinde karşıdan karşıya geçirir. Sonrasında da 1 dakikada geri döner. Sonra 5 dakikada Can’ı karşıya geçirir ve yine 1 dakikada yine geri döner. Son olarak 10 dakikada Çetin’i karşıya geçirir.
Bu durumda harcanan toplam süre 2 + 1 + 5 + 1 + 10 = 19 dakikadır. İlk bakışta bu stratejinin en iyisi olduğu apaçık görünmektedir. Ancak bu köprü bilmecesi için mümkün olan en kısa süre değildir.
Bu tarz sorularda çoğu zaman en hızlı adamı kullanmanın iyi fikir olduğunu düşünürüz. Oysa ki bu insanları daha kısa bir sürede sağlıklı bir biçimde köprüden geçirmenin püf noktası yavaş olanları bir araya toplamaktır. Bunu nasıl yapacağınızı aşağıda açıkladık.
- [1] Alper, Bülent’i 2 dakika içinde karşıya geçirir ve 1 dakikada geri döner.
- [2] Feneri alan Can ve Çetin şimdi birlikte karşıya geçerler. Toplamda bu da 10 dakika sürer.
- [3] Köprünün diğer tarafında bekleyen Bülent el fenerini alarak 2 dakika da geri döner.
- [4] Alper ve Bülent son geçişi 2 dakika içinde birlikte yaparlar.
İkinci çözümümüzde toplam harcanan zaman 2 + 1 + 10 + 2 + 2 = 17 dakikadır. Sonuçta sizin de gördüğünüz gibi, başlangıçta mantığa aykırı gelse de, en hızlı olanın katılımını azaltmak yapılacak en doğru şeydir.
Köprü bilmecesinin devamında bir başka bilmecemize daha göz atınız: Sürpriz Sınav Paradoksu: Öğrencilere Sürpriz Sınav Yapmak Matematiksel Olarak İmkansız mıdır?
Kaynak: Answer to Puzzle #25: Bridge crossing in 17 Minutes with Torch. Bağlantı: https://puzzles.nigelcoldwell.co.uk/twentyfive.htm
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel