Tarih

Kölelik, Kadın Hakları ve Grimké Kardeşler

Köleliğin kaldırılmasına yönelik duruşları, kadın haklarına yönelik çağrıları ile kamusal alanda aktif rol alarak tarihin en önemli kadın figürlerinden olan Grimké kardeşlerin öyküsü hem tarihsel hem de felsefi yönden incelenmelidir.

Grimké Kardeşler
Sarah Grimké (1792-1873) ve Angelina Grimké Weld (1805-1879). 19. yüzyılın en önemli kölelik karşıtı aktivistlerinden ve kadın hakları savunucularından olan iki kız kardeştir.

Sarah Grimké ve Angelina Grimké Weld, Amerikan kadınlarının kamusal alanda nadiren söz sahibi olduğu bir dönemde, köleliğe karşı mücadelede aktif konuşmacılar ve kadın haklarının öncü savunucuları oldular.

Köleliğin korkunç gerçeklerine dair kişisel tanıklıkları, onları Kuzey’deki kölelik karşıtı hareketin etkili isimlerinden biri haline getirdi. Ancak, hareketin liderliği içinde marjinalleştirilmeleri, onları yalnızca kölelik karşıtı mücadelede değil, aynı zamanda kadınların kamusal alandaki haklarını savunmada da daha kararlı hale getirdi.

Ayrıca, köleliğin kaldırılmasına yönelik çağrılarını kadınların siyasi eylem hakkını savunarak birleştirdiler. Kadınların kamusal alanda söz hakkı olmadığı sürece, kölelik karşıtı mücadelede de etkili olamayacaklarını biliyorlardı.

Tarihsel ve felsefi metinlerde genellikle birlikte anılmalarının nedeni, hayatlarının büyük bir bölümünü beraber geçirmiş olmaları ve fikirlerini ortak bir şekilde geliştirerek birbirlerinin eserlerini okumaları ve tartışmalarıdır. Angelina, etkileyici hitabet yeteneğiyle öne çıkarken, Sarah’ın kadın hakları üzerine yazdığı radikal teoriler, Seneca Falls’ta başlayan kadın hakları hareketini doğrudan etkiledi.

Grimké Kardeşler Kimdir?

Sarah Grimké, Güney Karolina, Charleston’da köle sahibi bir çiftlik ailesinde dünyaya geldi. Babası, Güney Karolina Yüksek Mahkemesi’nin baş yargıcı olan saygın bir avukattı. Sarah, öğrenmeye büyük ilgi duyuyordu ve ağabeyiyle birlikte ders çalışarak onun gibi hukuk okuyup avukat olmayı hayal ediyordu. Ancak babası, eğitimine devam etmesine izin vermedi.

13 yaşında, yeni doğan kız kardeşi Angelina’nın yetiştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Sarah ve Angelina Grimké, dini canlanma hareketlerinin ve ütopyacı düşüncelerin toplumu etkilediği bir dönemde yaşadılar. Bu akımlar, hayatlarının farklı noktalarında düşüncelerini şekillendirdi.

Quakerlar, 17. yüzyılda İngiltere’de ortaya çıkan ve katı hiyerarşik yapıları reddeden, bireysel vicdan ve doğrudan Tanrı ile iletişime dayalı bir inanç sistemine sahip Hristiyan bir mezhepti. Sarah, babasının ölümünden sonra Charleston’a dönerken Quaker literatürünü okuyarak derin bir dini dönüşüm yaşadı. 1821’de Philadelphia’ya taşınarak Quaker cemaatine katıldı. Angelina ise 1829’da Quaker topluluğunun bir parçası oldu.

Kölelik ve Sömürgeciliğe Karşı Grimké Kardeşler

1934’te, Angelina’nın evlenmeyi beklediği adamın ani ölümü ve Sarah’ın çocukluk arkadaşı olan saygın ağabeyleri Thomas’ın vefatı, Grimké kardeşleri Quaker öğretilerini sorgulamaya yöneltti. Kendilerini daha faydalı hissetmenin yollarını ararken, Angelina kölelik karşıtı mücadelelerin haberlerini büyük bir ilgiyle takip etmeye başladı.

Kölelik karşıtı aktivistlerin uğradıkları zulmü öğrendikten sonra, William Lloyd Garrison’a duygusal bir mektup yazdı. Bu mektup, onun izni olmadan Garrison’un The Liberator adlı bir gazetede yayımlandı. Böylece Angelina, bir anda kamuoyunun ilgisini çeken bir figür haline geldi.

1836’da, Philadelphia’daki Quaker cemaatinin itirazlarına rağmen, Sarah ve Angelina New York’a taşındı. Burada, kölelik karşıtı hareket için çalışmaya başladılar. Aynı yılın Kasım ayında düzenlenen Amerikan Kölelik Karşıtı Konvansiyonu’nun temsilci eğitimine katılan tek kadınlar oldular.

Sonrasında New York’taki kadınlara yönelik kölelik karşıtı toplantılarda halka açık konuşmalar yapmaya başladılar. Konuşmaları büyük ilgi gördü. Ayrıca kadınların öncülük ettiği kölelik karşıtı derneklerin sayısının artmasını sağladı. Ek olarak, köleliğin kaldırılması için toplanan binlerce imzada etkili oldular.

1837 yılının sonunda, yoğun seyahatler ve yorucu konuşma programları nedeniyle Angelina ciddi şekilde hastalandı. İki kardeş de yorgun düşerek konuşma turlarını sonlandırmak zorunda kaldılar. Ancak, onların mücadelesi kadın hakları ve kölelik karşıtı hareket içinde yankı bulmaya devam etti.

Kadın Hakları ve Grimké Kardeşler

Kölelik karşıtı harekette kadınların rolü üzerine yaşanan tartışmalar, hareketin içinde derin bir bölünmeye yol açtı. Kölelik karşıtı liderler, onlara sadece kölelik karşıtı mücadeleye odaklanmaları çağrısında bulundu. Grimké kardeşler geri çekilmek yerine, kamuoyundaki varlıklarını daha da güçlendirdiler. 1838’de Angelina, Massachusetts Eyalet Meclisi Komitesi’nde ifade verdi. Böylece bir yasama toplantısında konuşan ilk Amerikalı kadın oldu.

Aynı yıl evlendi ve Sarah ile birlikte New Jersey, Fort Lee’ye taşındılar. Angelina ve Sarah, aktivizme devam etmeyi isteseler de, evin idaresi, onları kamusal alandaki konuşmalarından uzaklaştırdı. Ancak yazı yazmaya ve kölelik karşıtı çalışmaları desteklemeye devam ettiler.

Angelina’nın kadın haklarına olan etkisini tanıyan kadın hareketi liderleri, 1850’de düzenlenen kadın hakları kongresinde onu Merkez Komite üyeliğine seçti. Sağlık durumu nedeniyle katılamasa da, kadın hakları toplantılarına mektupları ile katkı sağladı.1870’e kadar, her iki kardeş de Massachusetts Kadınlara Seçme Hakkı Derneği’nin başkan yardımcılığı görevini yürüttü. Sembolik olarak yerel seçimlerde oy kullandılar.

Sarah Grimké, 1873 yılında hayatını kaybetti. Angelina Grimké Weld ise 1879’da vefat etti. Ancak Grimké kardeşler, hem kölelik karşıtı hareketin hem de kadın hakları mücadelesinin öncülerinden biri olarak hatırlanmaya devam etti.


Kaynakça:

  • Luebering, J.E.. “Grimké sisters”. Encyclopedia Britannica, 3 Jan. 2023, https://www.britannica.com/biography/Grimke-sisters. Accessed 2 September 2024.
  • Sarah Grimké (1792—1873) and Angelina Grimké Weld (1805—1879). (Erişim Tarihi: 12.09.2019) https://www.iep.utm.edu/
  • Sarah and Angelina Grimké. (Erişim Tarihi: 14.09.2019) https://www.newworldencyclopedia.org

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Olgun Duran

Ömür boyu öğrencilik felsefesini benimsemiş amatör tiyatro oyuncusu ve TEGV gönüllüsü; kitaplarından, doğaya hayranlığından, yeni yerleri görmekten, gittiği yerlerin kültürünü keşfetmekten ve bunların uğruna çabalamaktan vazgeç(e)meyen kişi...  

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir