Dünyanın en zeki insan olsaydınız ne yapardınız? Belki dünyanın en iyi bilim insanı olurdunuz. Belki de zekanızı borsada milyonlarca dolar kazanmak için kullanırdınız. Ya da belki de harika bir roman yazar ya da kanser için bir çare bulurdunuz. Dünyanın en zeki insanı olduğunuzda yapabileceğiniz çok şey var, gibi gözüküyor. Ancak Kim Ung Yong aynı fikirde değildi.
Dünyanın en zeki insanlarından biri olan Kim Ung Yong kimilerine göre, başarısız bir dâhidir. Kimilerine göre de ilham verici ve yaşantısından ders alınası bir karakterdir. Kararı siz vereceksiniz. Ancak öncelikle onun hikayesinin detaylarını bilmelisiniz.
Kim Ung Yong Kimdir?
8 Mart 1962’de Güney Kore’nin başkenti Seul’de doğan Kim, fizik profesörü bir baba ile Seul Ulusal Üniversitesi’nde öğretmenlik yapan bir annenin oğluydu. Entelektüel yetenekleri erken yaşlardan itibaren belliydi. Henüz 6 aylıkken konuşmaya başladı. Ancak, hiç kimse zekasının nasıl gelişeceğini hayal edemezdi.
Kim bir yaşında iken hem Kore alfabesinde hem de 1.000’den fazla Çince karakterde ustalaştı. Üç yaşında karmaşık matematik problemlerini çözüyordu. Ayrıca – ailesinin yardımıyla – hem İngilizce hem de Almanca olarak 247 sayfalık bir deneme, kaligrafi ve illüstrasyon kitabı yayınladı!
Ailesi hiç vakit kaybetmedi ve Kim’i henüz 4 yaşında bir üniversiteye gönderdi. Bunun için haber manşetlerine ulaştı ve birçok televizyona konuk oldu. Bu süreçte Kim yedi yaşındaki çocuklar için tasarlanmış bir IQ testinde 210 puan alarak profesyonelleri hayrete düşürecekti. Bu etkileyici başarı, Guinness Rekorlar Kitabına geçti. Kendisi resmen dünyanın en yüksek IQ’suna sahipti. ( Rekoru kısa bir süre sonra Marilyn vos Savant alacaktı) .
Beş yaşına geldiğinde Korece, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Japonca’da uzmanlaşmıştı. Kim’in istisnai yeteneklerinin hayatının ve hatta belki de insanlığın akışını sonsuza dek değiştireceği açıktı. Koreli bu deha kısa sürede popüler bir figür haline gelecekti.
Matematiksel yeteneklerini beş yaşında Japon televizyonunda gösterdiğinde itibarı artmaya devam etti. Japonya’da Fuji TV’de Kim Ung Yong, karmaşık diferansiyel ve integral problemlerini çözerken, izleyiciler hayretle onu takip ediyorlardı. Kısa süre sonra Kim’in zeka gösterileri, dünyanın en ünlü kuruluşlarından birinin bile dikkatini çekecekti.
Kim Ung Yong Sekiz Yaşında NASA Araştırmacısı Olacaktı
Kim Ung Yong’un olağanüstü zekasını fark eden uzay ajansı NASA onu yetiştirmek için kendi bünyesine dahil etti. Geleceği garanti altına alınmış gibi gözüken Kim yaklaşık on yıl boyunca NASA için çalıştı. Bu süre zarfında, olağanüstü hafızası ve karmaşık matematik problemlerini çözme yeteneği ile meslektaşlarını şaşırtmaya devam etti.
Ancak NASA’da genç yaşta işe girmek kulağa etkileyici gibi gelse de süreç pek de bu biçimde işlemiyordu. Gün içerisinde uyuyor, yemek yiyor, denklem çözüyor ve hayatını tamamen bu rutinde devam ettiriyordu. Kendini yalnız ve izole hissediyordu. Birlikte çalıştığı, kendisinden yaşça büyük ve onunla sosyalleşemeyecek kadar meşgul olan yetişkinler dışında hiç arkadaşı yoktu.
Ergenlik çağında bile olmamasına rağmen inanılmaz derecede sıkı çalışmış ve organizasyona çok değerli katkılar sağlamıştı. Ama sonunda, yaptığı işle ilgili hayal kırıklığı hissetmeye başlayacaktı. Kim, kendisinin kullanıldığını ve üstlerinin sıkı çalışması ve fikirleri için itibar kazandığını fark edecekti.
Takdir edilmediğini, değer verilmediğini ve mutsuz olduğunu hisseden Kim, 1978’de Güney Kore’ye dönmeye ve okulunu bitirmeye karar verdi. Zorunlu tüm çalışmalarını tamamladı ve lise denklik derecesini sadece iki yılda aldı. Sonrasında inşaat mühendisliği okumak için yerel bir üniversiteye kaydoldu. Doktorasını tamamladıktan sonra Kim Ung-Yong, Chungbuk Development adlı bir Kore şirketinde orta düzey yönetici olarak bir pozisyon elde etti.
Kim Ung Yong’un Hayatı “Başarısız Bir Dahi” Örneği midir?
Kim’in NASA’dan ayrılması bir çok kişi tarafından yeteneklerinin boşa gitmesi olarak kabul edilmektedir. Daha önceki tüm başarılarına rağmen, onun hayatının geri kalanı bu tür eleştirilerle geçmiştir. Ancak yine de kendisi hayatından oldukça mutlu gözüküyor.
2007 yılında Chungbuk Ulusal Üniversitesi’nde yardımcı öğretim üyesi olarak çalıştı. 2014 yılında, profesör olma hayalini gerçekleştirdi. Sonunda Chungbuk Development’tan ayrıldı. 51 yaşında Shinhan Üniversitesi kadrosuna dahil oldu. Görevine başladıktan sonra Kim’in medya kuruluşlarına inanılmaz derecede heyecanlı ve mutlu olduğunu dile getirecekti.
Görünüşe göre Kim Ung-Yong erken yaşlardan itibaren dünya rekorları, yüksek IQ ve çocukluğunun ‘başarısı’ yerine mutluluğa öncelik vermeye karar vermişti. Kim Ung-Yong’un mirası, zafer, başarı veya zenginlik yerine huzurlu ve mutlu bir yaşamı seçmesidir. Kendisi durumu şu cümleler ile özetleyecekti.
“İnsanlar her zaman sıradan mutluluklarını ihmal ederek özel biri olmaya çalışırlar. Ama mutluluğun, arkadaşlıkları beslemek, okuldaki arkadaşlarla unutulmaz anları paylaşmak gibi sıradan şeyler olduğunu bilmeliler.
Başarılı bir insan olmak ya da sözde ‘dahi’ olmak ve toplumumuz tarafından kabul görmek için gereksiz şeyler yapıyoruz. Oysa ki arkadaş edinmek, yeni bir şey denemek ve hatta bir şeyde başarısız olmak zaten anlamlı bir hayat dersidir. Ne yazık ki, insanlar süreçten geçme deneyimlerine değil, yalnızca sonuçlara odaklanırlar.”
Sonuç Olarak;
Şu an dünyanın en zeki insanı olarak bilinen Marilyn vos Savant da hayatını büyük ölçüde medyanın göz kamaştırıcı ışıklarının dışında yaşadı. Hiçbir zaman IQ puanının onu diğerlerinden daha zeki yaptığını iddia etmedi. En sık kullanılan IQ testlerinden biri olan Stanford-Binet testinde aldığı 228 puan onun 1986 yılında “dünyadaki en yüksek IQ’ya sahip insan” olarak Guinness Rekorlar Kitabına girmesine neden olacaktı.
Aslına bakarsanız bu unvanı ancak 1990 yılına kadar koruyabilecekti. Bunun nedeni kendisinden daha zeki birisinin varlığı olmadı. IQ testleri ile ilgili tartışmalar sonucunda Guinness “En Yüksek IQ” kategorisini sonlandırdı. Kendisinin hikayesini de bu yazımızdan okuyabilirsiniz. Dünyanın En Yüksek IQ’suna Sahip Marilyn Vos Savant ile Tanışın
Kaynaklar ve ileri okumalar
- Kim Ung-Yong Got His PhD At The Age Of 8. But It Took Him 50 Years To Find Happiness In Life. Yayınlanma tarihi: 15 Mart 2017; Bağlantı: https://www.storypick.com/kim-ung-yong/
- Kim Ung-Yong: The 8-year-old child prodigy who worked for NASA. Bağlantı: https://www.historydefined.net/kim-ung-yong/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel