Biyoloji ve Coğrafya

Kentsel Isı Adası Nedir? Şehirlerimizi Soğutmak İçin Antik Uygarlıklardan Nasıl Dersler Alabiliriz?

Dünyanın dört bir yanında sıcaklıklar rekor kırarken, aşırı sıcakların en yoğun olduğu dönemlerde bile şehirlerin bazı bölgeleri durumdan çok fazla etkilenmiyor. Üstelik bu modern dünyaya özgü bir durum değil. Kentsel ısı adası etkisini, kendi lehimize nasıl çevireceğimizi öğrenelim.

kentsel ısı adası
Ağaçlar bir şehri soğutmanın en iyi yollarından biridir. Antik Roma’daki mimarlar ayrıca gölge ve hava akışı için binaları da özel olarak tasarladılar.

Şehirler genellikle çevredeki kırsal alanlardan daha sıcaktır. Ancak şehirlerin içinde bile bazı yerleşim mahalleleri sadece birkaç kilometre uzaklıktaki diğerlerinden tehlikeli derecede daha sıcak olur. Yazın bir şehirde zaman geçirdiğinizde kaldırımdan yükselen ve binalardan yayılan kentsel ısıyı hissedebilirsiniz.

Kentsel Isı Adası Etkisi Neden Oluşur?

Kentler, üzerinde yer aldıkları doğanın topoğrafyasını, ekolojik yapısını, atmosferik özelliklerini değiştirir. Şehirler büyüdükçe, yollar ve binalar gibi yeni gelişmeler ağaçlar, göletler ve toprak gibi doğal yüzeylerin yerini alır. Yerel çevredeki bu değişim, yerel iklimde de buna karşılık gelen bir değişime neden olur. Yani şehirler farklı bir ekoloji ve atmosfer yaratır.

Kentsel-Isi-Adasi
Binalar, yollar ve diğer altyapılar gibi yapılar, ormanlar ve su kütleleri gibi doğal manzaralardan daha fazla güneş ısısını emer ve yeniden yayar. Bu yapıların yoğunlaştığı ve yeşilliğin sınırlı olduğu kentsel alanlar, dış bölgelere göre daha yüksek sıcaklıklara sahip “adalar” haline gelir. Bu ısı ceplerine “kentsel ısı adası” denir

Ağaçlar ve diğer bitkiler gölge sağlayarak hava sıcaklığını düşürür. Bu bitki örtüsü, toprak ve suyla birlikte, buharlaşan suyun ısıyı emdiği doğal bir süreç olan “buharlaştırıcı soğutma” yoluyla yakındaki havanın soğumasına da yardımcı olur (tıpkı terin insan vücudunu soğutması gibi).

Ancak bu özelliklerin yerini alan insan yapımı yüzeyler soğutma etkisi göstermezler. Bunun yerine, daha fazla ısıyı emer ve tekrar yayarlar. Bu da çevrelerini daha sıcak hale getirir. Bu ısının çoğunun kaynağı güneş ışığı olsa da otomobil ve klima kullanımı gibi faktörler de şehirlerin ısısının artmasına neden olur.

Kentsel peyzajın çoğu bitki örtüsünden yoksundur. Bu, buharlaşma için genellikle çok az su bulunduğu anlamına gelir, bu nedenle mevcut doğal enerjinin çoğu yüzeyleri ısıtmak için kullanılır. İnşaat malzemeleri güneş radyasyonunu emme ve depolamada iyidir.

Şehirlerin geometrisi de kentsel ısı adalarına katkıda bulunur. Yüksek yapılar arasındaki dar alanlar rüzgarı engeller ve ısıyı hapseder. Tüm bunların birleşiminde, şehirleşme oranı yüksek bölgelerin ortalama sıcaklığı çevrelerindeki kırsal bölgelerden özellikle geceleri 7 dereceye kadar daha yüksek olur.

Kentsel Isı Adasının Olumsuz Etkilerinden Nasıl Korunabiliriz?

kentsel-isi-adasi
Yüzey sıcaklıkları gündüzleri atmosferik hava sıcaklıklarından daha fazla değişir. Ancak genellikle geceleri benzerdir. Parklar, açık alanlar ve su kütleleri bir şehir içinde daha serin alanlar yaratır. Sıcaklıklar genellikle banliyö-kırsal sınırlarında şehir merkezlerinden daha düşüktür. 

Kentsel ısı adalarında yaşayan insanlar iklim değişikliğinin etkilerine karşı özellikle savunmasızdır. Ayrıca gezegen ısındıkça, kentsel ısı adaları bu yüksek sıcaklıkları daha da yoğunlaştıracaktır. İnsanlığın yaklaşık %70’i 2050 yılına kadar şehirlerde yaşayacağından, kentsel ısı adalarını hafifletmenin yollarını bulmak daha da acil önemlidir.

Kentsel ısı adası etkisiyle mücadele etmenin en belirgin yolu bitki örtüsünü yeniden canlandırmaktır. Şehirlerdeki yeşil alanların sayısının arttırılması, sokakların ağaçlandırılması akla gelen en basit mücadele yöntemlerindendir. Çalışmalar ağaç örtüsünü desteklemek için mevcut alanın yalnızca yarısına (sokaklar boyunca, otoparklarda ve konut bahçelerinde) ağaç dikmenin, yaz öğleden sonra sıcaklıklarını 2,8-5,6 C düşürebileceğini göstermektedir.

Şehirleri daha sıcak veya daha soğuk yapan ana faktörler

Uygarlıklar, şehirlerin kendilerini ısıtma ve soğutma gücünü yüzyıllardır kabul ettiler. Antik Roma’daki şehir mimarları, öğleden sonra sıcaklıklarını azaltmak için sokakların daraltılmasını istediler. Dar sokakların, doğrudan güneş ışığına maruz kalan alanı sınırlayarak havayı soğuttuğu bulundu.

Yunan Adaları’nın beyaz badanalı mimarisi uzun zamandır uygulanan bir başka stratejiyi göstermektedir. Açık renkli duvarlar ve çatılar gelen güneş ışığını yansıtarak şehirleri serinletmeye yardımcı olur. Benzer bir biçimde binalarda kullanılacak serin çatı malzemesi ve açık renkli yüzeyler de sıcaklığı düşürmeye yardımcı olabilir.

Yunanistan’ı veya Tunus’u ziyaret ederseniz, yoğun sıcağı yansıtmak ve bölge sakinlerini serin tutmak için çok sayıda beyaz çatı ve beyaz bina görebilirsiniz. Beyaz renk, göz kamaştırıcı ışığın en büyük bölümünü yansıtarak evlerin ısınmasını önler.

Sonuç olarak

Aşırı sıcaklıklar modern yaşamın her yönünü etkileyebilir ve sıcak hava dalgaları önümüzdeki yıllarda da ortadan kalkmayacaktır. Şehirlerin kendilerini ne ölçüde ısıtabildiklerini anlamak, insan kaynaklı küresel ısınmanın taban sıcaklığını artırmasıyla birlikte onları soğutmak için güçlü araçlar sunar. Daha serin bir şehir, daha güvenli bir şehirdir ve bunu yaratmak da toplumların elindedir.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Matematiksel, matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Deniz Kartal

Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Mezunu, Uzun yıllar IT sektöründe çalıştı, GSM sektöründe teknoloji danışmanlığı, ulusal gazetelerde teknik yöneticilik yaptı. Dunyalilar.org kurucu editörlerinden biridir. Seyahat etmeyi, araştırmayı, yazmayı ve okumayı sever.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir