Sinirbilim

Savant Sendromu Nedir? Bir Beyin Hasarı İçimizdeki Dâhiyi Açığa Çıkartabilir mi?

İster doğuştan isterse de sonradan olsun Savant sendromuna sahip kişilerin şaşırtıcı becerileri vardır. Hepsinin ortak paydası da muazzam bir hafızadır.

Savant Sendromu Nedir? Bir Beyin Hasarı İçimizdeki Dâhiyi Açığa Çıkartabilir mi?

Savant sendromu, ciddi zihinsel engeli veya gelişimsel bozukluğu olan birinin olağanüstü bir yeteneğe, bilgiye sahip olduğu nadir bir durumdur. Savant olarak kabul edilen bir kişi özellikle sanatta, matematikte, müzikte, anıları hatırlamada veya başka bir konuda yetenekli olur.

Bu sendrom otizmli kişilerde daha yaygın olmasına rağmen savantlara otizm tanısı konabilir veya konmayabilir. Otistik bir savant, yetenekli bir otistik kişiyle aynı şey değildir. Pek çok otistik insanın sıradan yetenekleri vardır, ancak savant sendromu nadirdir ve aşırıdır.

Savant becerileri genellikle beș genel kategori ile sınırlıdır. Bunlar müzik becerileri, sanat becerileri; takvim hesaplama becerisi; matematik becerisi ve mekanik ya da mekânsal becerilerdir. Savant sendromunda saptanan özgül becerilere hemen her zaman olağanüstü bir bellek eşlik eder. Bu duruma sahip olan kişiler parçalı becerileri olan savantlar, yetenekli savantlar ve olağanüstü savantlar olarak üçe ayrılmaktadır.

Savant’lar kendi uzmanlık alanlarında dahi düzeyinde bilgiye sahip olsa da, araştırmalar savantların genellikle 70 civarında ortalamanın altında bir IQ’ya sahip olduğunu göstermektedir. Halen dünyada savant becerileri eşiği çok yüksek olan 100 civarında olağanüstü savantın yaşadığı düşünülmektedir. Tarihte karşımıza çıkan bazı ünlü savantlar üzerinden sendromu daha iyi anlamaya çalışalım.

Kim Peek

Savant Sendromu Nedir? Bir Beyin Hasarı İçimizdeki Dâhiyi Açığa Çıkartabilir mi?

Savant sendromuna sahip en bilinen bireylerden birisi ‘Yağmur Adam filmine esin kaynağı olan Kim Peek‘tir. Gündelik işlerini yerine getirmek için babasına bağlı yaşayan bu adam, hafıza konusunda olağanüstü bir beceriye sahipti. Aynı anda iki sayfayı (her gözü ile bir sayfa) okuyup, hafızasına kaydedebiliyordu.

2009’da 54 yaşında öldüğünde hafızasında 9 binden fazla kitap bulunmaktaydı. İnsan beyninin sırlarını anlamaya çalışana NASA ölümünün ardından beynini incelemeye aldı. Ama sonuçlar şaşırtıcıydı. Kim’in beyin kökün­de bulunan beyinciği, doğuştan tam olarak gelişmemişti. Ayrıca iki beyin lobunu birbirine bağlayan köp­rücükler de bulunmuyordu.

Daniel Tammet

Savant Sendromu Nedir? Bir Beyin Hasarı İçimizdeki Dâhiyi Açığa Çıkartabilir mi?

Daniel karmaşık çarpma ve bölme işlemlerini hiç çaba harcamadan kafasından yapabiliyor. On bine kadar herhangi bir sayının asal olup olmadığını derhal size söyleyebiliyor. Yıldırım hızıyla yaptığı matematik işlemlerinin yanı sıra on yabancı dil konuşuyor ve yeni bir dili bir hafta içinde öğrenebiliyor. Ayrıca Manti adını verdiği, kendine özgü bir dil bile geliştirmiş durumda.

Kendisi bu yeteneklere, çocukluğunda geçirdiği ve temporal lop epilepsisi olarak teşhis edilen birkaç havaleden sonra sahip olmuş. Savantlar arasında konuşma bozuklukları yaygın olduğundan Daniel gibi geveze, rahat konuşan biri olağandışı kabul edilmektedir.

Derek Amato

En ilginç savant sendromu örneklerinden biri de Derek Amato. Kendisi satış eğitmenliği yapan normal bir insanken hayatı 2006’ da tam 39 yaşındayken, kafasını şiddetlice havuzun kenarına çarpmasıyla değişti. Amato’nun kafa travmasının tam etkileri birkaç hafta sonra anlaşılacaktı. Tek kulakta %35 işitme kaybı, baş ağrısı, hafıza kaybı vardı. Ancak en çarpıcı etki, kazadan sadece dört gün sonra kendini göstermişti.

Daha önce müzikle, özellikle de piyanoyla hiç ilgisi olmayan Amato, daldan dala atlayıp harika bir resital verdi. O günden beri de Derek Amato, sadece ünlü bir piyanist değil, birçok müzik aletini çalan bir müzisyen. Sonradan edinilmiş savant sendromunun nörolojik nedenleri, henüz çok iyi bilinmiyor. Bir teoriye göre beyni yeniden organize olarak mevcut müzik anılarına erişmesini sağladı. Bir diğer teoriye göreyse beyni artık duyusal girdileri süzgeçten geçirmiyor ve onun melodiyi değil de teker teker notaları duymasını sağlıyor.

Buğra Çankır

Savant Sendromu

Buğra Çankır, dünyadaki 645 üstün yetenekli otistikten biri. 3,5 yaşında okumaya başlayan, 2004 yılında California Üniversitesi tarafından yapılan “mutlak kulak” testinde o güne dek yapılan sınavlardan en yüksek puanı (tam puan) alan Çankır, 2007 yılında Wisconsin Medical Society tarafından “Müzikal deha” olarak literatürde yerini aldı.

Doğadaki tüm seslerin frekanslarını ayırt edebilme yeteneğiyle “müzikal deha” kabul edilen otizmli piyanist Buğra Çankır, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde girdiği sınavda tüm aşamaları başarıyla geçerek Türkiye’nin otizmli ilk doktora öğrencisi olmayı başardı.

George Widener

Savant Sendromu

Widener, takvimlere, nüfus bilgilerine, istatistiklere tutkun bir sanatçı. Rakamlarla oynamak onun için müzik dinlemek gibi bir şey. Rakamlara baktığında standart insan zekasının göremeyeceği bağlantılar ve tarihler görebiliyor. Widener’in çizimleri de bu yeteneklerinin bir iz düşümü. Widener, takvimlere karşı çocukluğundan beri devam eden ilgisini, üstün hesaplama yeteneğini ve tarihsel olaylar konusundaki inanılmaz hafızasını, Savant Sendromu’ndan alıyor.

Stephen Wiltshire

Savant Sendromu

1974 doğumlu olan Wiltshire’a 3 yaşında otizm teşhisi kondu. 5 yaşında olağanüstü resim yete­neği keşfedildi ve savant sendromu teşhisi konuldu. Küçük çocuk, yaşından beklenmeyecek denli başarılı perspektif resimler çiziyordu.

Ailesinin yönlen­dirmesiyle bir sanat okuluna devam etti. Devamında çizdiği resimlerle med­yanın ilgisini çekti. İnanılmaz görsel belleğe sahip olan Wiltshire, Roma üzerinde helikopterle yalnızca yarım saat uçtuktan sonra üç gün içe­risinde kentin 5 metre kare büyüklükte panoramik bir resmini çizdi.

Tabloda binaların pencere sayılarına kadar tüm detaylar mevcuttu. Aynı şekilde, New York kentinin üzerinde helikopterle kısa bir uçuştan sonra on kilometrekarelik bir alanın tümündeki binaları, daire numaraları­na kadar çizdi. Paris, Madrid, Roma, Frankfurt, Kudüs, Hong Kong, Dubai gibi kentler de aynı şekilde çizimleri arasında.

Tommy McHugh

Tommy McHugh

Tommy McHugh, başına gelen bir olay sonrası sanat dehasına dönüşen bir başka savant. Geçirdiği beyin kanamasının ardından hayata tekrar dönen Tommy nekahet süresinin devamında sürekli çılgınlar gibi yazmaya ve sürrealist resimler çizmeye başladı. Eline daha önce hiç kalem almamış bu kişi, olağanüstü figürler çizmeye başlamıştı. Çalışmalarını 2012’de kanser nedeniyle ölünceye kadar sürdürdü.

Leslie Lemke

Müziğin harika çocuğu Leslie Lemke hem görme hem de zeka özürlü. Lemke’nın sözel IQ’su 58. Ancak kendisi bir kere duyduğu bir müziği, hiçbir müzik eğitimi almamasına rağmen hemen çalabiliyor. Lemke, 16 yaşına geldiğinde gizli yeteneği ortaya çıktı.

Bir gece annesi Leslie’yi Tchaikovsky’nin 1 No’lu Piyano Konçertosu’nu çalarken buldu. Klasik müzik eğitimi olmayan Leslie bir parçayı televizyonda duyar duymaz kusursuz bir biçimde çalabiliyordu. Sağlığı bozulmaya başlamadan önce Leslie dünya çapında birçok konser verdi.

Flo ve Kay Lyman

Tek yumurta ikizi olan otistik savant sendromlu kız kardeşler, geçmişte ya da gelecekte herhangi bir tarih verdiğinizde hangi güne denk geldiğini anında söyleyebiliyor. Aynı zamanda deha düzeyinde bir otobiyografik hafızaya sahipler. Söylediğiniz herhangi bir tarihte ne giydiklerini, havanın nasıl olduğunu, o gün neler yaptıklarını ve ne yediklerini sayabiliyorlar.

Jedediah Buxton

Savant Sendromu Nedir? Bir Beyin Hasarı İçimizdeki Dâhiyi Açığa Çıkartabilir mi?

Bilinen ilk savant sendromlu kişi olağanüstü hafızaya sahip, yıldırım hızında hesaplama becerisi bulunan Jedediah Buxton’dır. 1707 yılında İngiltere’de doğan Buxton yazamıyor ama her şeyi sayı olarak algılıyordu. Jedidiah, kimsenin çözemeyeceği problemleri saniyesinde çözmekte ve çok basamaklı sayıları birkaç saniyede çarpabilmekteydi. Hafızası o kadar güçlüydü ki, bir soruyu çözerken, bir hafta, hatta birkaç ay sonra soruya geri dönüp kaldığı yerden çözmeye devam edebilirdi.

Yazının devamında sonradan oluşan Savant sendromuna bir başka örnek için göz atmak isterseniz. Jason Padgett: Saldırı Sonucu Matematik Dehasına Dönüşen Bir Adam


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • Learning and Memory: From Brain to Behavior;  Mark A. Gluck ; Worth Pub; 4. basım (30 Eylül 2019)
  • How ‘Savant Syndrome’ Makes Some People, and Their Brains, Extraordinary. Yayınlanma tarihi: 2 Şubat 2021; Bağlantı: https://health.howstuffworks.com/
  • Savant Syndrome; bağlantı: https://www.ssmhealth.com/

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir