Günlük Hayatımızda Matematik

Dewey Onlu Sınıflama Sistemi Ve ISBN Arasında Gizli Matematik

Bir kütüphane, aradığımız bilgiyi bulmamız söz konusu olduğunda, korkutucu görünür. Ancak kütüphaneler kitapçılar gibi düzenlenmemiştir. Aslında kitap ve kütüphane sınıflandırmaları son derece matematiksel yapılar üzerine kurulu sistemlerdir. Bu da Dewey onlu sınıflama sistemi ve ISBN sayesinde mümkün olmuştur.

ısbn numarası
ISBN numarasına çoğumuz aşinayız. Peki ama ISBN tam olarak nedir?

Kitapçılar, kitapları kategorilere ayırmak için Din, Tarih, Bilim vb. gibi sıradan bir dil kullanır. Sistem, bir konuya göz atmak isteyen veya belirli bir başlık arayan ve bu başlığın hangi kategoriye ait olduğunu bilen kişiler için yeterince iyi çalışır. Ancak bilim kategorisini ele alalım. Bu kategorinin içine bir çok alt kategori de girer. Bu nedenle bu sınıflandırma sisteminin bir kütüphanede işe yaraması mümkün olmaz.

Dewey Onlu Sınıflandırma sisteminden önce, bir kütüphaneyi organize etmenin evrensel bir yolu yoktu. Kitapları alfabetik olarak (yazar veya başlığa göre) sıralayabilir veya tematik olarak gruplayabilirdiniz. Her iki seçenek de bir tür düzen yaratır, ancak zaman içinde başka bir tür kaosa yol açacaktır.

Dewey Onlu Sınıflama Sistemi Ve ISBN Arasında Gizli Matematik
MÖ 3. yüzyılda İskenderiye’de derlenen ilk kataloglardan biri Pinakes adı ile bilinmektedir. Katalogda yer alan maddeler ana sınıflara ayrılıp, bunlar da yazar tarafından alt sınıflara bölünmüştür. Sonrasında da bu sistem uzun süre uygulanmaya devam etmiştir.

İşte bu yüzden Dewey öncesi bazı kütüphaneler daha gelişigüzel sıralama yöntemleri kullandılar. Bunların arasında kitapları boyutlarına, edinim tarihlerine veya tamamen kütüphanecinin keyfine göre düzenlemek de vardı. Bu neredeyse rastgele düzenlenmiş kitap depolarında istediğiniz kitabı bulmanın anahtarı ise, güncel olduğu varsayılarak tüm kitapları ve konumlarını listeleyen bir katalogdu.

Dewey Onlu Sınıflama Sistemi – Dewey Decimal Classification (DDC) Nedir?

Dewey Onlu Sınıflama Sistemi Ve ISBN Arasında Gizli Matematik
Günümüzde çoğu dünyanın en büyük kütüphaneleriyle ilişkilendirilen çok sayıda kütüphane sınıflandırma sistemi mevcuttur. Ancak içlerinde en çok kullanılanı Dewey Onlu Sınıflandırma Sistemi’dir.

Sistem 1876’da, ABD’de Melvil Dewey tarafından geliştirilmiştir. O günden bu yana da sık sık güncellenmiştir. Dewey Onlu Sınıflama Sistemi temelde hiyerarşik ve saymalı bir sistemdir. Bu sistem konuları alt sınıflarına başarı ile ayırmaktadır.

Bu sistemde her bilim dalına bir numara verilmiştir. Kitaplar o sisteme göre raflarda yer alırlar. Örneğin konumuz tarih olsun. Sistem öncelikle tarihi 10 temel sınıfa ayırır. Daha sonra bu sınıflar da kendi içinde on bölüme ayrılacaktır. On ana sınıf aşağıdaki gibidir.

000Genel Eserler, Bilgisayar Bilimleri, Bilgi
100Felsefe ve Psikoloji
200Din
300Sosyal Bilimler
400Dil ve Dilbilim
500Doğa Bilimleri ve Matematik
600Teknoloji
700Güzel Sanatlar, Eğlence, Spor
800Edebiyat
900Tarih, Coğrafya

Örneğin Yakındoğu ve Türk Tarihi eserlerine ayrılan numara ise 956’dır. Bu rakamdan sonra alt birimleri gösteren rakamlar eklenmiştir. Örneğin, 956.01 İslam’dan Önceki Türk Tarihi kitapları; 956.07 Osmanlı Tarihi; 956.08 ise Cumhuriyet Tarihi kitapları için kullanılan numaralardır. Araştırmacılar bu numaraları takip ederek istedikleri esere ulaşabilir.

Gördüğünüz gibi Dewey onlu sistemi matematiksel bir alt yapının üzerine inşa edilmiştir. Ancak aynı durum yine kitaplar ile olan ilişkimizi kolaylaştıran ISBN için de geçerlidir.

ISBN Nedir?

ISBN numaraları (veya Uluslararası Standart Kitap Numarası), kitapları ve “kitap benzeri” ürünleri benzersiz şekilde tanımlayan 13 basamaklı bir sayıdır. Numara, bir başlığın veya bir başlığın basımının belirli bir yayıncıdan ayırt edilmesi için kullanılır.

1969’da kullanıma giren ISBN, bugün artık baskısı piyasada mev­cut olsun olmasın, bir kitabı tüm zamanlar için tanımla­yan, makineyle okunabilir bir şifre olarak standartlaş­mıştır.

Örneğin, aynı kitabın bir e-kitap ve ciltsiz sürümünün her birinin farklı ISBN’leri olacaktır. Bir kitabın kapağını değiştirmek, metin aynı olduğu için yeni bir baskıya neden olmaz. Tüm kitapların ISBN numarası yoktur. Kitap özel olarak basılmışsa ve kitapçı veya kütüphane dağıtımı için tasarlanmamışsa, ISBN numarasına ihtiyacı yoktur.

ISBN numaraları ilk olarak 1967’de Birleşik Krallık’ta, sistemi 1966’da oluşturulan 9 basamaklı Standart Kitap Numarasına (SBN) dayanan David Whitaker tarafından türetildi. 10 basamaklı biçim daha sonra Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından geliştirildi.

İronik bir şekilde, İngiltere 1974’e kadar 9 basamaklı SBN kodunu kullanmaya devam etti. Eski SBN’lere sıfır sayısı ön ek olarak eklenerek ISBN’lere dönüştürüldü. Yayınlanmaya devam eden pek çok kitapla birlikte SBN’ler zaman içinde tükenmeye başladı. Bu nedenle, 1 Ocak 2007’den itibaren ISBN’lerin 13 basamaklı olmasına karar verildi.

ISBN Açılımı Nedir?

Bir barkodun üzerinde yer alan ISBN kodu: Ön ek, coğrafi konum tanımlayıcı, yayıncı tanımlayıcı, başlık tanımlayıcı ve kontrol basamağı

ISBN, her biri bir tire ile ayrılmış, değişken uzunlukta beş kısma bölünmüştür: Başta yer alan 978 sayısı, ISBN numarasının bir kitabı ifade ettiğini belirtir. Sonrasındaki iki sayı yayıncının ulusal veya coğrafi konumunu tanımlamaktadır. Sonraki bölüm yayıncıyı ayırt edici bir biçimde tanımlar. Dördüncü bölüm başlık tanımlayıcı kısımdır. Son olarak da ISBN’yi doğrulayan bir kontrol basamağı yer alır.

Matematik meraklıları için, ISBN-13 numarasının kontrol basamağı aşağıdaki prosedürle hesaplanır:

  • Önceki 12 hanenin her birini 1 veya 3 ile çarpın (1’den başlayarak dönüşümlü olarak), yani tek sıradaki basamakları 1 ile çift sıradaki basamakları 3 ile çarpacaksınız.
  • Tüm sayıları toplayın.
  • Sonucu 10’a bölün ve kalanı hesaplayın (mod 10)

Şimdi bir deneme yapalım. Sevdiğim kitaplardan birinin ISBN numarası: 978-605-038-083-5 biçiminde. Buradaki 5 bizim kontrol basamağımız. Yukarıda bahsi geçen hesaplamayı yaparsak 9 x 1 + 7 x 3 + 8 x 1 + 6 x 3 + 0 x 1 + 5 x 3 + 0 x 1 + 3 x 3 + 8 x 1 + 0 X 3 + 8 x 3 + 3 X 1 = 115 sonucunu elde ederiz.

Bu sayıyı da 10’a böldüğümüz zaman kalanımız 5 olur. Bir kitabın ISBN numarasını öğrenmek için sorgulama yaparken, ISBN’yi yazarken bir hata yaparsanız, hesaplama sonucu 10’a bölünemeyen bir sayı elde edilir. Bu durumda bu kitap bulunamayacaktır. Boşuna matematik her yerde demiyoruz. Bir başka örnek için göz atabilirsiniz: İstatistikçiler 2. Dünya Savaşında Alman Tank Sayısını Nasıl Hesapladı?


Kaynaklar ve İleri Okumalar:

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir