Herhangi bir süre internette zaman geçiren herkes, muhtemelen bir noktada bir internet trolü ile karşılaşmıştır. Bu kişiler YouTube videoları, Instagram resimleri, tweet’ler vb. hakkında kötü yorumlar bırakmaktan hoşlanan insanlardır. Bunu insanlarda tepkiler uyandırmak veya konuşmayı konu dışına yönlendirmek için kasıtlı olarak yaparlar.
Troller, folklor ve fantezi literatüründe yüzyıllardır var olmuştur. Aslında “internet trolü” mitolojideki “trol” adı verilen yaratıktan esinlenilerek türetilmiş bir kelimedir. Tıpkı mitolojideki trol gibi internet trolü de gizlenerek sorun yaratmaya çalışır. Trol mümkün olan her durumda öfkeli ve yıkıcı tavırlar sergiler.
Terimin bilinen en eski kullanımı, çevrimiçi mesaj panolarında, 1990’lara kadar gider. Ancak, o zamanlar trolleme şaka amaçlı yapılsa da, günümüzde kötü niyetli bir faaliyete dönüşmüş durumdadır.
İnternet Trolleri Nerede Karşınıza Çıkar?
Anonim çevrimiçi forumlar: Reddit, 4chan ve diğer anonim mesaj panoları gibi yerler. Bu tip platformlarda birinin kim olduğunu takip etmenin bir yolu yoktur. Bunun sonucunda da troller kışkırtıcı içerikleri kolayca yayınlar.
Twitter: Sık kullanılan Twitter trolleme yöntemleri, popüler hashtag’leri ele geçirme ve takipçilerinin dikkatini çekmek için popüler kişilerden bahsetme biçiminde olur.
Yorum bölümleri: YouTube ve haber siteleri gibi yerlerin yorum bölümleri de trollerin beslendiği popüler alanlardır. YouTube, tüm zamanların en kötü yorumlarından bazılarına sahip olmasıyla ünlüdür. Bir video ne kadar çok izlenme ve yorum alırsa, muhtemelen o kadar çok trol yorumu da alır.
Facebook, Instagram, Tumblr veya hemen hemen herhangi bir sosyal ağ sitesi: Artık neredeyse herkes bir durum güncellemesi hakkında yorum yapabilir, bir tweet’e yanıt verebilir, bir topluluk ileti dizisinde sohbet edebilir veya isimsiz bir soru gönderebilir. Trolleme kesinlikle insanların bulunduğu her yerdedir.
Facebook’ta büyük markalar, Twitter’da ünlüler ve çok sayıda takipçisi olan Tumblr gençleri her gün trollerle karşı karşıya. Ne yazık ki, web daha sosyal hale geldikçe ve insanlar nerede olurlarsa olsunlar sosyal sitelere akıllı telefonlarından erişebildikçe, trolleme (ve hatta siber zorbalık) bir sorun olmaya devam edecek.
Konu hakkında yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre internet trollerinin ortalama yaşları 23. Ek olarak erkeklerin trol olma olasılığı daha yüksek. Ayrıca bu kişilerin sosyal becerileri de zayıftı.
Bir Kişinin İnternet Trolü Olduğuna İlişkin İşaretler
Bazen bir trol ile bir konu hakkında gerçekten tartışmak isteyen biri arasındaki farkı söylemek zor olur. Bununla birlikte, birinin aktif olarak trollük yaptığına dair birkaç açıklayıcı işaret var.
- Konu dışı açıklamalar: Mevcut konudan tamamen konu dışına çıkmak.
- Kanıtları kabul etmeme: Gerçekler sunulsa bile, bunu görmezden gelme.
- Kayıtsız, küçümseyici tutum: Bir trolün bir göstergesi, öfkeli bir kişiye “Neden kızdın kardeşim?” diye sormalarıdır. Bu, argümanlarını tamamen reddetmenin bir yolu olarak birini daha da kışkırtmak için uygulanan bir yöntemdir.
- İlgisiz görsellerin veya memlerin kullanılması: Başkalarına memler , resimler ve giflerle yanıt verirler. Bu, özellikle çok uzun bir metin gönderisine yanıt olarak yapıldığında geçerlidir.
- Görünüşte kayıtsızlık: Çoğu insanın kendileriyle anlaşmazlık içinde olduğundan habersiz görünürler. Unutmayın bu kişiler nadiren sinirlenirler.
Yukarıdaki liste hiçbir şekilde kesin değildir. Birinin trollük yaptığını belirlemenin başka birçok yolu vardır. Genel olarak, birisi samimiyetsiz, gerçek bir tartışmaya ilgisiz ve bilerek kışkırtıcı görünüyorsa, muhtemelen bir internet trolüdür.
Onlarla Nasıl Başa Çıkmalıyım?
Bir internet trolü duygusal tepkiler arar ve provokasyonu eğlenceli bulur. Bu yüzden cevap vermek veya tartışmaya çalışmak onu sadece daha aktif hale getirecektir. Bu durumda yapılması gereken en iyi şey görmezden gelmek olacaktır. Zaman ayırmaya veya duygusal sıkıntıya değmezler. Ancak kontrol elinizden çıkarsa bu kişileri ilgili platformun denetleme ekibine bildirmeyi de seçebilirsiniz. Kimi platformda bu hiçbir işe yaramayacaktır. Ancak siz yine de bu konuda elinizden geleni yapın.
Bir Kişi Neden İnternet Trolü Olur?
Psikologlar, trolleri doğuran güçleri açıklamakta iyi bir iş çıkarmış olsalar da, bu insanların kim olduğunu ve onları neyin harekete geçirdiğini tam olarak bilmiyorlar. Kuşkusuz her internet trolünün farklı bir hikayesi ve internet trolü haline gelmesinin farklı nedenleri vardır.
Bir açıklama, bu kişilerin, diğer insanları aşağılayarak bir güç duygusu kazanmaya çalışan ergenler olması biçimindedir. Başka bir açıklama ise, internetin bize verdiği anonimliği ele alır. Sosyal medyada birçok kişi, ad ve soyadlarının bir kombinasyonu olan kullanıcı adları oluşturur. Ancak elbette kendinize “zyx19375” veya başka bir garip harf ve sayı kombinasyonu da diyebilirsiniz. İşte bunu yaparsanız tamamen anonim olursunuz.
Psikologlar, anonim olduğumuzu bildiğimizde normalde yapmayacağımız şeyleri yaptığımızı buldular. Daha önce bir futbol maçına gittiyseniz, kendinizi normalde yapmadığınız şekillerde hareket ederken bulabilirsiniz. Bu kısmen oyunun heyecanına kapılmanızdan kaynaklanır, ancak aynı zamanda annenizin duymasını istemeyeceğiniz şeyleri bağırabilmeniz ve bunun sizden geldiğini çok az kişinin bilmesi nedeniyledir. Kısacası anonim olduğumuzda pek de gurur duymayacağımız şeyler yapabiliriz.
Sonuçta günlük hayatta hepimiz bir şekilde kendimizi engelleriz. Yani, çoğu zaman gerçekten aklımızda olanı söylemeyiz. Ancak kimse sizin kim olduğunuzu bilmiyor ise işler değişecektir.
Hepimiz Bir İnternet Trolü Olabiliriz
Bu arada ilginç bir araştırma daha var. Kabul edin: Bir noktada, muhtemelen internette sonradan pişman olduğunuz ve şahsen söylemeyeceğiniz hoş olmayan bir şey siz de söylediniz. Haklı görünebilirdi, ancak bir başkasına muhtemelen uygunsuz, korkunç veya kişisel bir saldırı gibi geldi. Başka bir deyişle, siz de bir troldünüz.
Stanford ve Cornell üniversitelerinden bilgisayar bilimcileri tarafından yapılan bir araştırma, bu tür şeylerin her zaman olduğunu öne sürüyor. İnsanların trollere dönüşmesi için en olası zaman? Pazar ve Pazartesi geceleri, 22:00 – 03:00. İlginç bir sonuç.
Araştırma ekibinden Michael Bernstein, “Çevrimiçi tüm sorunların bir başkasından, gerçekten sosyopatik bir kişiden kaynaklandığına inanmak cezbedici” diyor. Ancak aslında hepimizin içinde bir miktar trollük mevcut olması mümkün gibi gözüküyor. Yazının devamında göz atmak isterseniz: Ters Psikoloji: Tersini İsteyerek İstediğiniz Şeyi Yaptırın!
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- What Is an Internet Troll? (and How to Handle Trolls); Yayınlanma tarihi: 21 Ocak 2020; Bağlantı: https://www.howtogeek.com/
- Internet Trolling: How Do You Spot a Real Troll?; Yayınlanma tarihi: 29 Kasım 2020; Bağlantı: https://www.lifewire.com/
- Who Are Internet Trolls? Psychologists Build a Profile; Yayınlanma tarihi: 14 Ekim 2017; Bağlantı: https://bigthink.com/
- We’re All Internet Trolls (Sometimes); yayınlanma tarihi: 5 Mart 2017; Bağlantı: https://www.wsj.com/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel