Tıp ve Sağlık

İnsanlar Gözü Açık Biçimde Uyuyabilir mi?

Bazı insanlar gözü açık biçimde uyur. Ve aslında bu durum düşündüğünüzden çok daha yaygındır. Bebekler de dahil olmak üzere insanların yaklaşık % 20’si geceleri gözü açık biçimde uyumaktadır.

Ancak gözü açık uyuyan insanların bir çoğu bunun farkında olmayacaktır. Her sabah kuru ve kızarmış gözler ile uyanıyor musunuz? Eğer cevabınız evet ise siz de geceleri gözü açık uyuyor olabilirsiniz.

İnsanlar Gözü Açık Biçimde Uyuyabilir mi?
Bebekler ve küçük çocuklar, diğerlerine göre daha sık gözleri açık uyur. Ayrıca göz kapağı dokusundaki değişiklikler nedeniyle bu durum yaşlı yetişkinler arasında da yaygındır.

Uyurken Gözlerimizi Neden Kapatırız?

 İnsanların doğuştan sahip olduğu duyular arasında görme, beyniniz üzerinde en fazla etkiye sahip olandır. Gün boyunca, siz farkında olmasanız bile, gözleriniz her zaman çevrenizden bilgi alır. Bu bilgi, vücudunuzun birçok işlevini sürekli olarak kontrol etmek için beyninizin farklı bölümleri tarafından işlenir. Bu işlevlerden biri, vücudunuzun sirkadiyen ritim adı verilen iç saatini düzenlemektir. Vücudunuzun iç saati, ne zaman uykulu ve ne zaman uyanık hissettiğinizi belirler.

Hava aydınlık olduğunda beyniniz vücudunuza uyanma zamanının geldiğini söyler. Benzer şekilde, hava karardığında, vücudunuz otomatik olarak kendini kapatır ve dinlenmeye hazırlanır. Bu aynı zamanda, yatmadan önce telefonlardan ve dizüstü bilgisayar gibi dijital cihazlardan yayılan mavi ışığın uykunuza zarar vermesinin nedenidir. Gözlerinizi kapatmak, vücudunuzun bu tür uyaranlardan uzaklaşması ve dinlendirici bir gece uykusu çekmesi için gereklidir.

İnsanlar Gözü Açık Biçimde Uyuyabilir mi?
Gündüzleri gözlerimizi kırpar, geceleri göz kapaklarımızı kapatırız. Göz kapağının kapatılması, göz küresini ince bir gözyaşı sıvısı tabakası ile kaplar. Gözyaşları, göz hücrelerinin düzgün çalışması için nemli bir ortamın korunmasına yardımcı olur. Gözyaşı sıvısı ayrıca toz ve birikintileri temizlemeye yardımcı olur.

Ancak bir insanın uyurken gözlerini kapamasının tek nedeni bu değildir. Örneğin, göz kapağını kapamaktaki amacımız sadece ışığı engelleyerek dış uyarılara kapamak olsaydı, karanlık bir odada gözlerimizi kapamadan da uyuyabilirdik. Aslında göz kapaklan ışığı tam kesmez, gözlerimizi kapatsak bile az da olsa ışık göz kapaklarımızın ince hassas derisinden geçer. Bu yüzden uyurken ışıkları da kapatırız.

İnsan gözü, çok karmaşık mekanizmalarla çalışan hassas bir organdır. Gözleriniz düzgün çalışması için nemli olması gerekmektedir. Uyanıkken gözlerimizi birkaç saniyede bir kapatıp açarız. Bu sayede gözlerimizi nemli tutar ve yabancı parçacıklardan ve patojenlerden arındırırız. Ancak gözü açık uyumak gözlerinizin kuruması ve devamında bütün gece çok iyi bir uyku çekseniz bile, sabah kalktığınızda yorgun, kızarmış ve kuru gözlere sahip olmanız anlamına gelecektir.

İnsanlar Gözü Açık Biçimde Uyuyabilir mi?
Balıkların göz kapakları yoktur. Çünkü su altında onlara ihtiyaçları yoktur.

Sürekli Gözü Açık Uyumak Lagophthalmos ( Lagoftalmi) Hastalığı Demektir

Göz kapaklarını kapatamamak lagoftalmi olarak adlandırılır. Sadece uyku sırasında gerçekleşirse buna gece lagoftalmisi denir. Bu, gözlerin tamamen açık olduğu anlamına gelmez. Çoğu durumda göz kapakları gözün açık alanının çoğunu kapatır, ancak biraz aralık kalır. Ancak uyurken kendinizi videoya çekmediğiniz sürece, semptomlar yaşayana kadar gözleriniz açık uyuduğunuzu fark etmezsiniz.

Bu durum genellikle yüzdeki sinirler veya kaslarla ilgili gözlerinizi tamamen kapalı tutmanızı zorlaştıran sorunlardan kaynaklanır. Gece lagoftalmisi bir kişinin uykuya dalmasını engellemez. Gözler açıkken uyumak uyku kalitesini etkilemez. Ancak gözlerin kuruması ve tahrişi uykuyu daha az dinlendirici hale getirir ve rahatsızlık uyandıktan sonra da devam eder.

Gece lagoftalmisinin tedavisi mevcuttur. Kimi durumlarda doktor tarafından uygulanan bantlar ya da yüze takılan bir maske de yardımcı olacaktır. Daha ciddi vakalarda cerrahi müdahale de gerekebilir. Ancak böyle bir rahatsızlığa sahip olduğunuzu fark ederseniz her durumda doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekecektir.

Hayvanlarda da Gözü Açık Uyumak Yaygındır

İnsanlar Gözü Açık Biçimde Uyuyabilir mi?

Kedinizin bazen size boş boş baktığını fark ettiniz mi? Cevabınız evet ise gözü açık uyuyor olabilir. Kediniz evrimsel tarih boyunca, hayatta kalmalarına yardımcı olan, gözleri hafifçe açık uyumak da dahil olmak üzere adaptasyonlar geliştirmiştir. Bu sayede de uyurken bile çevresinden bilgi almaya devam edecektir. Bunu üçüncü göz kapakları sayesinde yaparlar.

Üçüncü göz kapağı ya da niktitatif membran bazı hayvanlarda bulunan ve gözü koruma ya da nemlendirme işlevi gören saydam ya da yarı saydam üçüncü bir göz kapağıdır. Bazı sürüngenlerde, kuşlarda ve köpekbalıklarında tam işlevli olabilen üçüncü göz kapağı memelilerin çoğunda ise gözün köşesinde körelmiş olarak küçük bir kısmı kalmıştır.

Yetişkinlerin yüzde 2’sinde uyku ile ilişkili şiddet davranışı, yüzde 1,5’unda uyku ile ilişkili yeme bozukluğu ve en az yüzde 4’ünde uyurgezerlik görülmektedir. Ancak eller uzatılmış, çatıda kapalı gözlerle aya doğru yürüyen uyurgezer tasviri bir efsanedir.

Aslında bazen normal insanların da gözleri açık uyudukları haller vardır. Bunun en bilinen örneği uykuda gezmektir. Uyurgezer, yatağından kalkarken de, odada dolaşırken de gözleri açıktır. Eşyalardan sakınır, banyonun yolunu bulabilir, hatta bütün evi temizleyebilir. Bütün bunları yaparken gözleri açık olsa bile
beyin dalgaları aynen derin uykuda olduğu gibidir. Detaylar burada: Parasomni: Aynı Beyinde Uyku ve Uyanıklık Durumu


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir