Kendimizi Geliştirelim

İkinci Dil Öğrenmek Sizi Daha Zengin, Çekici ve Akıllı Yapabilir!

Farklı ülkelerden kişilerin bulunduğu bir arkadaş ortamında akıcı bir biçimde yabancılarla iletişim kuran kişilere bir çoğumuz imrenerek bakıyoruz. Neredeyse tüm öğretim hayatımız boyunca ana dilimiz dışında ikinci ve hatta üçüncü dili öğrenmek için eğitim alsak da bir çoğumuzun İngilizce seviyesi, aynı matematik eğitimi gibi dil eğitimi konusunda da, bazı hatalar yapıldığını düşündürtüyor.

Ancak artan sayıda araştırma, yabancı dil öğrenmenin bize sağladığı faydaları da gösteriyor. Birçok dil konuşmak, yaşamın her aşamasında bir dizi bilişsel işlevi geliştirir ve aynı zamanda duygusal ve sosyal tutumlarımızı da etkiler. Bu arada güzel bir haberimiz var. Yapılan bir araştırmaya göre eğer ikinci bir dili tam olarak öğrenmeyi başarırsanız sonraki dilleri de kolayca öğreneceksiniz.

Yabancı Dil Bilmek Bize Ne Fayda Sağlar?

Araştırmalar birden fazla dil bilmenin daha iyi akıl yürütme, problem çözme becerileri ve yaratıcılıkla ilişkili olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda insanların bilinmeyen ve alışılmadık durumlarla baş etmelerine yardımcı olur. Başka bir dilin kullanılması demansın başlangıcını da geciktirme eğilimindedir.

Dil öğrenimi akademik başarıyı destekler. Aynı zamanda üniversite düzeyindeki akademik sonuçları da artırır. Başka bir dil konuşuyorsanız, başka bir ülkede diploma alabilirsiniz, bu da üniversite eğitimi almanın daha ucuz bir yolu anlamına da gelebilir. Daha ucuz olmasa bile, en azından yurtdışında eğitim görmekten daha fazla keyif almanızı sağlar.

İki Dillilik (Bilingualism) Sizi Daha Zengin, Daha Çekici ve Daha Akıllı Yapabilir!
Annesi Çekyalı babası Hollandalı olan Eva Spekhorstova 15 yaşına geldiğinde öğrendiği 17 dili konuşabiliyordu.13 yaşındayken 3 tane dili ana dili seviyesinde konuşabilen Eva daha fazla dil öğrenmeye duyduğu ilgiyi değişik kültürlerden gelen insanlarla kendi dillerinde konuşmak ve bilgi alışverişinde bulunmakla açıklıyor.

Yabancı dil öğrenmenin hiç beklenmeyen avantajlarından birisi de empatidir. Empati, başka biriyle ilişki kurma ve olayları onun gördüğü gibi görme yeteneğidir. Ve iki dil bilenler bu konuda daha iyidir. Bu sayede de daha popüler olmanız da olasıdır.

Popülerlik değil de zengin olmakla ilgileniyorsanız yine yabancı dil öğrenmelisiniz. Birden fazla dil konuşuyorsanız, hayatınız boyunca daha fazla ödeme alma olasılığınız yüksektir. The Economist’teki bir makale iki dilli olmanın maaşınızı 40 yıl boyunca yüzde iki artıracağını yazıyordu.

Son olarak bazı yabancı dilleri bilmek sizi daha çekici yapacaktır. Bir çalışmada katılımcılara kalp monitörleri yerleştirildi ve ardından hangi dillerin kalp atışlarını hızlandırdığı ölçüldü. Pek de şaşırtıcı olmayacak biçimde kazanan İtalyanca olacaktı. Ardından Portekizce ve Fransızca geldi. Almanca veya Japonca okuyanların ise pek şansı yoktu. ( Araştırma zaten İngilizce yapılmıştı, bu nedenle dahil değildi. Ayrıca araştırmaya Türkçe de dahil edilmedi)

İkinci Bir Dil Öğrenmek Neden Bu Kadar Zor?

Buraya kadar aktardıklarımız iki dillilik konusunda sizi ikna etmiş olmalıdır. Öncelikle bir hatırlatma yapalım. Bir dil konuşulduğu ortamda öğreniliyorsa o dil ikinci dildir. Eğer konuşulmadığı ortamda (sınıf ortamı gibi) öğreniliyorsa yabancı dildir. Bu ayrım, dilin öğrenilme şeklini ve amacını etkiler. Yabancı dil için öğrenim söz konusudur. Aslında temel de öğrenememe sorunumuz da budur.

Öğrenim, bizi hedef dilin yetkin bir kullanıcısı yapar. Edinim ise deneyime dayanan genel bir ikinci dil gelişimi sağlar. Bu sayede o dili sezgilerimizle doğal bir şekilde alarak içselleştiririz. Dilbilimsel sorunlar nedeniyle ana dilinizden büyük ölçüde farklılık gösteren yabancı bir dil öğrenmeye çalışıyorsanız, mücadele edeceksiniz demektir.

Görselde koyu gri renk ile gösterilen bölge Türk dilleridir. Bu bölgelerdeki diller Türkçe’ye benzediği için daha kolay öğrenilecektir. Gördüğünüz gibi dil ailesi bakımından İngilizce ve diğer batı dilleri ile pek de ilişkimiz yoktur.

Çocukken Dil Öğrenmek Neden Daha Kolay?

Bir çocuğun beyni, yeni bilgileri bilinçsizce emmek için tasarlanmıştır. Bunu yetişkinler olarak bizim bilinçsizce şarkı sözlerini, ritimleri ve melodileri öğrenmemize benzer şekilde yaparlar.

İki Dillilik (Bilingualism) Sizi Daha Zengin, Daha Çekici ve Daha Akıllı Yapabilir!
İkinci dile edinimi yani bilingualism en kolay çocukken olur. Çocuklar pek çok kişinin düşündüğünün aksine birden çok dili aynı anda öğrenebilirler.

Küçük çocuklar için, hayatın ilk birkaç yılında dil öğrenmek doğal bir süreçtir. Bu esnada iki dile maruz kaldıklarında, bilinçsizce ikinci dili de doğal olarak edinirler. Ana dillerini edinmek için kullandıkları aynı becerileri uygularlar. Oysa ki daha büyük çocuklar ve yetişkinler, dili çalışarak bilinçli olarak öğrenmek zorundadır.

Erken yaşta ikinci bir dil öğrenmenin bir diğer faydası da çocukların yetişkinlerden daha basit düşünmeleridir. Daha az kelime, daha basit cümle yapıları kullanırlar ve daha az soyut düşünürler. Böylece, soyut düşüncelerini ve duygularını ikinci dillerinde iletme görevinden bunalmazlar. Öte yandan yetişkinler, kendilerini ikinci dillerinde tam olarak ifade etmek için karmaşık cümle yapılarını ve soyut düşünceleri tercüme etme gibi göz korkutucu görevle yüzleşmelidir.

Küçük çocuklar ikinci bir dili kolayca öğrenirler. Ancak her iki dili de sürdürmek için teşvik edilmedikleri sürece zamanla dillerden birini kaybederler.

Ayrıca küçük çocuklar, büyük çocuklar ve yetişkinler gibi hata yapmaktan veya kelimeleri yanlış telaffuz etmekten korkmazlar. Çocuklar başkalarıyla ikinci dilde iletişim kurmak istediklerinde ve bunu yaptıkları için olumlu geribildirim aldıklarında, öğrenmeye devam etmek için çaba gösterirler. Küçük çocuklar, ikinci bir dil öğrenme konusunda, okul çağındaki çocukların ve yetişkinlerin sahip olabileceği herhangi bir olumsuz tutum da edinmemişlerdir.

Sonuç olarak evet, yabancı bir dil öğrenmek zor bir süreçti. Ancak bu sürecin sonundaki kazancınız harcadığınız zamana değecektir. Yazının bitiminde ayrıca göz atmak isterseniz: Kişinin Konuşmasını Değiştiren Yabancı Aksan Sendromu Nedir?


Kaynaklar ve ileri okumalar:

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir