Tıp ve Sağlık

Süper Yaşlılar Hafızayı Koruyarak Yaşlanmanın Mümkün Olduğunu Kanıtlıyor

Yaşlanma evrensel bir özellik ve kaçınılmaz bir süreçtir. Vücudumuz ve elbette beynimiz için yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan hastalıklar ve sorunlar da bu sürecin en tatsız yanını oluşturur. Ancak bazı insanlar ne kadar yaş­lanırlarsa yaşlansınlar hafızalarını ve bilişsel yetenek­lerini hiç bir zaman kaybetmez. Bu kişiler süper yaşlılar olarak bilinmektedir.

süper yaşlılar

Araştırmalar, bu kişilerin yaşlanma ve bunama gibi yaşla ilgili sağlık sorunları hakkında daha fazla bilgi edinmenin anahtarı olabileceğini öne sürüyor. Peki kimdir bu süper yaşlılar? Ve hangi yönden fark yaratmaktadırlar?

Süper Yaşlılık Ne Anlama Geliyor?

Süper yaşlılar terimi ilk de­fa 2007 yılında Northwestern Üniversitesinde yapılan çalışmalar sonucu kullanıldı. Ölçüm için kişilere çeşitli hafıza testleri uygulayan araştırma ekibi, 80 yaş üstündeki bazı ki­şilerin testlerde yaş grubu ortalamalarının çok üzeri­ne çıktığını gördü.

Uzmanlar öze­likle 80 yaşın üzerinde olup da zihinsel olarak genç­ler kadar keskin belleğe sahip süper yaşlıların beyinle­rinde farklar aramaya başladı. Gerçekten de diğer yaşıtlarının beyinlerine göre bu kişilerin birtakım ya­pısal ve işlevsel farklılıkları olduğu ortaya çıktı.

Bildiğimiz en uzun ömürlü kişi, Fransa’nın Provence bölgesindeki Arles şehrinde yaşamış Jeanne Louise Calment’dır. Calment 122 yıl, 164 günlük koca bir ömrün ardından 1997’de ölmüştü. Hayatı boyunca sigara içmişti (sigarayı nihayet bıraktığı 117 yaşında bile hala günde iki tane içmeye devam ediyordu); haftada bir kilo çikolata yiyordu. Ama son günlerine kadar aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmüştü.

Süper Yaşlılar ve Von Economo Nöronları

Süper yaşlılar ve beyin yapıları incelendiğinde aşağıdaki bulgulara rastlanacaktı.

  • Korteks (gri madde) yani beyin kabuğu daha kalın. Bu yapısal özellik 30 yaşındaki insanınkine ben­ziyor. Korteks ne kadar kalın olursa sinir hücresi sa­yısı da o kadar fazla olur, beyin daha sağlıklı olur.
  • Alzheimer’in çok önemli belirtilerinden biri olan nörofibriler yumak sayısı %90 daha az.
  • Sosyal zeka sinir hücreleri (nöronları) olarak bilinen Von Economo nöronlarının sayısı çok daha fazla.

Avusturyalı psikiyatrist ve sinirbilimci Constain von Economo tarafından 1929 yılında keşfedilen Von Economo nöronları insan, balina, fil, maymun, yunus gibi ileri sosyal türlerde beynin sadece belirli kısım­larında bulunan çok özel sinir hücreleri olarak bilinmektedir.


Beyinde Von Economo nöronlarının bulunduğu bölgeler

Von Economo sinir hücreleri beynin şakağa ya­kın ön lobundaki korteks alanlarında yer alır. Bu alanlar beynin daha çok dil, iletişim, dikkat, odaklan­ma, sosyal uyum, farkındalık, motivasyon ve hafıza ile ilgili işlevlerinin gerçekleştiği bölgelerdir.

Von Economo nöronları karmaşık bilişsel ve sos­yal işlevlerde kullandığımız bilgiyi hızlı işleme gö­revini yerine getirir. Bu nöronlar bilinçli davranışların geliş­mesinde rol oynar. Süper yaşlıların beyninde bu nöronlardan nor­mal yaşlılara kıyasla 4 kat fazla bulunduğu anlaşılmıştır. Bu nöronların sayısal azalmanın dav­ranışsal değişimlere, sosyal uyumsuzluğa, öz farkındalığın azalmasına ve bunamaya yol açtığı düşünü­lüyor.

Elbette bu süper yaşlılar sadece bu nedenle süper hala gelmiyorlar. Yapılan başka araştırmalar kişilikleri ve yaşam biçimleri ile de ilgili bize ipuçları veriyor. Massachusetts General Hospital tarafından yapılan bir başka çalışmada bu kişilerin beyin yapıları inceledi.

Sonucunda bilim insanları duygusal durumumuzla ilgili olan bölümlerde farklılıklar gözlemledi. Bu farkın nedeni süper yaşlıların yaşam biçimi ile ilgiliydi. Bu kişiler yaşlandıkları zamanda bile izole bir hayat yerine sosyal olarak aktif kalmayı tercih ediyorlardı.

Nasıl Süper Yaşlı Olabiliriz?

Bilinen en yaşlı erkeklerden biri ise Japon Jiroemon Kimura’dır. Bir hükümet iletişim çalışanı olarak yaşadığı sakin hayatın ardından Kyoto’ya yakın bir köye taşındı. 116 yıl 54 gün yaşamış olarak 2013’te öldü. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürmüştü ama bu açıdan milyonlarca Japon’dan da pek farklı değildi.

Tabii ki, büyük soru şu: Nasıl şimdi ya da gelecekte bir süper yaşlı olabilirsiniz? Hangi faaliyetler, yaş alsanız da zihinsel olarak keskin kalmanızı sağlayacaktır? Aslında bilim insanları bu konuda tam bir reçete sunamıyorlar. Ancak en iyi cevaplar aktif kalmak, sosyal ilişkilere devam etmek, beyni meşgul etmek ve çalışmak olarak kabul ediliyor.

Aktif kalmak, yaşlandıkça yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Fiziksel aktivite, vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olan artan oksijen alımına neden olur. Düzenli egzersiz aynı zamanda sağlıklı biçimde kilonuzu korumanıza da yardımcı olur. Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan kişilerde Alzheimer hastalığına yakalanma riski üç katına çıkar. Haftada iki kez egzersiz yapmak bile bu hastalığa yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Emma Morano, 1899’da İtalya’da doğdu. Kendisi uzun yaşamın sırrının 90 yıldan uzun bir süre boyunca ikisi çiğ olmak üzere günde üç yumurta yemek olduğuna inanıyordu. Morano 2017 yılında 118 yaşında aramızdan ayrıldı.

Sonuç Olarak;

Vücudumuz kadar beynimiz de egzersize ihtiyaç duyar. Birçok çalışma, bu kritik beyin bölgelerin, zor görevler gerçekleştirdiklerinde aktivitesinin arttığını gösteriyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir şey var. Bu artışın gerçekleşmesi için tabir yerinde ise sınırları zorlamak gereklidir.

Bu nedenle sadece Sudoku çözerek bir süper yaşlı olunmuyor. Daha fazla emek isteyen faaliyetlere odaklanılması gerekiyor. Bunlar yabancı bir dil öğrenmek, online bir eğitime katılmak ya da yeni bir enstrüman çalmaya başlamak olabilir. Yeter ki beyni çalıştırsın. Michelangelo’nun 87 yaşında söylediği iki kelime ile yazıyı kapatalım; “Ancora Imparo” yani “Hala Öğreniyorum


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • How to Become a ‘Superager’; Yayınlanma tarihi: 31 temmuz 2016; Kaynak site: Newyork Times. Bağlantı: How to Become a ‘Superager’/
  • Sun FW, Stepanovic MR, Andreano J, Barrett LF, Touroutoglou A, Dickerson BC. Youthful Brains in Older Adults: Preserved Neuroanatomy in the Default Mode and. Salience Networks Contributes to. Youthful Memory in Superaging. J Neurosci. 2016 Sep 14;36(37):9659-68. doi: 10.1523/JNEUROSCI.1492-16.2016. PMID: 27629716; PMCID: PMC5039247.
  • Rogalski EJ, Gefen T, Shi J, Samimi M, Bigio E, Weintraub S. Geula C, Mesulam MM. Youthful memory capacity in old brains: anatomic and genetic clues from the Northwestern SuperAging Project. J Cogn Neurosci. 2013 Jan;25(1):29-36. doi: 10.1162/jocn_a_00300. PMID: 23198888; PMCID: PMC3541673.
  • Allman JM, Tetreault NA, Hakeem AY, Manaye KF. Semendeferi K, Erwin JM, Park. S, Goubert V, Hof PR. The von Economo neurons in the frontoinsular and anterior cingulate cortex. Ann N Y Acad Sci. 2011 Apr;1225:59-71. doi: 10.1111/j.1749-6632.2011.06011.x. PMID: 21534993; PMCID: PMC3140770.

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir