Astronomi

Güneş Fırtınası Nedir? Artan Güneş Aktivitesinden Korkmalı mıyız?

Muhtemelen son zamanlarda güneş fırtınası ile ilgili daha fazla haber çıktığını fark etmişsinizdir. Ayrıca kuzey ışıklarının normalden daha alçak enlemlerde görülmesiyle ile ilgili haberlere de rastlamış olmalısınız. Tüm bunlar konu hakkında bilgisi olmayanlar için kulağa ürkütücü geliyor. Ancak detayları öğrenince korkunun gereksiz olduğunu anlayacağınızı düşünüyoruz.

Güneş Fırtınası Nedir? 2023 Yılında Artan Güneş Aktivitesinden Dolayı Korkmalı mıyız?

Öncelikle bu günlerde Güneş’imizin aktivitesi arttığı doğrudur. Çünkü Güneş’in 11 yıllık döngüsünde güneş aktivitesinin arttığı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Bu yüzden konuya Güneş döngüsü ile başlamamız gerekiyor.

11 yıllık Güneş döngüsü nedir?

11 yıllık güneş döngüsü
Avrupa’nın PROBA2 uzay aracındaki teleskopla 2010’dan 2020’ye kadar ultraviyole ışıkta görüntülenen güneş döngüsü.

Güneş’teki elektrik yüklü parçacıkların sürekli hareket hâlinde olması bir manyetik alan ortaya çıkarır. Güneş’in manyetik kutupları her 11 yılda bir yer değiştirir. Buna güneş döngüsü denir. Güneş döngüsü, Güneş aktivitelerini etkiler. Bunlar tekrarlanan olaylar olmasına rağmen tahmin edilmeleri zordur.

11 yıllık döngülerden bahsedilse de döngüler 8 ila 14 yıl arasında başka sıklıkla da gerçekleşebilir. Bu döngüler esnasında Güneş’in yüzeyinde, manyetik alanın güçlü olduğu bölgelerde ortaya çıkan siyahlıkların yani Güneş lekelerinin sıklığı ve yoğunluğu değişir. Güneş lekeleri, güneş döngüsünün başında en az sayıdadır. Güneş döngüsünün ortasında Güneş lekelerinin sayısı maksimuma çıkar ve döngünün sonunda yine azalır.

solar minimum solar maksimim
Döngü sırasında, güneş lekelerinin sayısı düşükten yükseğe ve sonra tekrar düşüğe doğru gider. 
Konumu da döngü boyunca değişir

Güneş lekelerinin sayısının en düşük olduğu döneme solar minimum, en fazla olduğu döneme ise solar maksimum denir. Güneş lekelerinin konumu da döngü boyunca değişir. Solar maksimum sırasında, orta enlemlerde (yaklaşık 30 derece kuzey ve 30 derece güney) güneş lekeleri bulunur. Daha sonra güneş lekeleri yavaş yavaş solar minimum sırasında bulundukları ekvatora doğru hareket eder. Solar minimum sırasında bazen hiçbir güneş lekesi görülmez.

Güneş döngüsü bizi nasıl etkiler?

Güneş döngüsü sırasında artan güneş aktivitesinin muhteşem bir yan etkisi, kutup ışıklarını görme fırsatlarının artmasıdır. Güneşten gelen enerjik parçacıklar Dünya’nın üst atmosferine çarpıp onunla etkileşime girdiğinde, göz kamaştırıcı ışık gösterileri gökyüzünü aydınlatıyor

Kuzey Işıkları Diğer Adıyla Aurora Borealis
Güneşten gelen enerjik parçacıklar Dünya’nın üst atmosferine çarpıp onunla etkileşime girdiğinde, göz kamaştırıcı ışık gösterileri gökyüzünü aydınlatıyor. Auroranın rengi, parçacıkların Dünya atmosferindeki hangi kimyasallara çarptığına bağlıdır. Kırmızı tonlar nitrojen molekülleriyle çarpışmalardan, yeşil tonlar ise oksijen moleküllerinden oluşur.

Güneş lekelerinin sayısı önemlidir, çünkü bu sayı Güneş döngüsünün sürecini takip etmekte kullanılır. Güneş döngüsü önemlidir çünkü güneşimizde gerçekleşen bazı değişikliler uzay havasını etkiler. Uzay havası ise, güneş yüzeyinde Dünya için belli sonuçlar doğurabilecek iki büyük olay ile ilgilidir. Bunlar güneş patlamaları ve koronal kütle atımlarıdır.

Güneş Fırtınası Nedir? 2023 Yılında Artan Güneş Aktivitesinden Dolayı Korkmalı mıyız?
Güneş patlamaları ve CME’ler sıklıkla birlikte ortaya çıksa da bilim insanları bunların ayrı olaylar olduğunu düşünüyor.

Güneş patlamaları, genellikle güneş lekelerinden patlayan ve ışık hızında hareket eden güçlü radyasyon patlamalarıdır. Eğer Dünya’ya yönlenirlerse sekiz dakikadan biraz daha uzun bir sürede varırlar ve jeomanyetik bir fırtınayı tetiklerler. Bunları genellikle koronal kütle atımları takip eder. Bu iki güneş aktivitesi, Dünya’ya doğru saatte yaklaşık beş milyon kilometre hızla elektrik yükleri ve manyetik alan yayar. 

Güneş Fırtınası Nedir? 

Dünya’da, güneşten gelen enerji ve ışığın avantajlarından yararlanıyoruz. Ancak yukarıda olan bitenden fazla da haberimiz yok.

Güneş fırtınası, Güneş’te meydana gelen belirli olayların Dünya üzerinde hissedilen atmosferik etkileri için kullanılan bir terimdir. Güneş fırtınası güneş patlamaları ve koronal kütle atımları şeklinde büyük enerji patlaması gerçekleştiği zaman meydana gelir.

Eğer bir güneş patlaması ya da CME yeterince güçlüyse, potansiyel olarak uyduları yok etme ihtimali vardır. Ayrıca uzaydaki astronotlara ve yerdeki elektrik şebekelerine zarar verebilir. Ayrıca küçük olaylar denizcilerin ve kısa dalga telsiz kullanıcılarının düzenli olarak telsiz kesintilerine neden olur. Ancak bunlar biz insanlar için tehlikeli değildir.

Bu fırtınalar Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girdiğinde elektrik şebekelerinde elektrik akımlarına neden olabiliyor. Bu akımlar transformatörlere ve diğer elektrik altyapısına aşırı yük bindirerek elektrik kesintilerine ve şebekede potansiyel hasara neden olma riski taşıyor.

Şimdiye kadar kaydedilen en büyük güneş patlaması Carrington Olayı olarak adlandırılan olaydı. 2 Ağustos 1859’da İngiliz gökbilimci Richard Carrington, yaklaşık beş dakika boyunca güneşten gelen beyaz bir ışık patlamasını gözlemledi. Bu ve bunun sonucunda ortaya çıkan CME’nin jeomanyetik fırtınası, gezegen boyunca, hatta ekvatorda bile kutup ışıklarının görülmesine neden oldu.

2025 Güneş Fırtınası Nedir?

2016 ile 2022 yılları arasında Güneş sessiz bir aşamadaydı ve çok az güneş lekesi vardı. Ancak Güneş’in aktivitesi son 18 ayda dikkat çekici biçimde arttı ve aşağıdaki fotoğrafta da göreceğiniz gibi güneş lekeleri artık rahatça görülebiliyor.

Güneş Fırtınası Nedir? 2023 Yılında Artan Güneş Aktivitesinden Dolayı Korkmalı mıyız?
Güneş’in Mayıs 2023’teki hali. Bu görüntü sizi korkutmasın. Güneş’teki aktivite eksikliği de tehlikelidir. Örneğin, 1645 ile 1715 yılları arasında güneş lekeleri açısından özellikle sakin bir dönem vardı. Günümüzde bu kuzey yarımküredeki soğuk havayla ilişkilendiriliyor.

Solar maksimumun Temmuz 2025’te 115 güneş lekesi zirve yapması bekleniyor. Ancak önceki döngülerle karşılaştırıldığında 25. Güneş Döngüsü oldukça zayıf bir döngü olacağı tahmin ediliyor.  İlk Güneş lekesi verilerinin kayıtlarıyla belirlenen ilk Güneş döngüsü 1. Güneş döngüsü kabul ediliyor. O zamandan bu zamana geçen süre zarfında döngü 25 defa tekrarlandı.

Sonuç olarak yeryüzünde yaşayan biz insanların, güneşteki bu aktivitelerden dolayı endişelenmesine gerek yok. Güneş fırtınaları her zaman vardır ve olmaya da devam edecek. Ancak bu ve önümüzdeki bir kaç yıl güneş etkinliğindeki artış nedeniyle daha fazla kutup ışığı göreceğiz ve sonrasında güneş etkinliği bir kez daha azalmaya başlayacak. Güneş fırtınaları ile ilgili abartılı haberlere inanmayın.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir