Batı Virginia’nın dağlık arazisindeki Green Bank köyü, Amerika’nın en sessiz yeri. Böyle olmasının da elbette önemli bir nedeni var.
Günümüzde Wifi kullanmadığımız neredeyse 1 saatimiz bile artık yok. Sosyal medyadan uzaklaşmak isteseniz bile bir film izlemek ya da müzik dinlemek istediğiniz zaman bir biçimde internet bağlantımız yine işin içine giriyor. Peki ya Wifi kullanmanın yasak olduğu modern bir kasabada yaşasaydınız, sizce yaşam nasıl olurdu?
Wifi olmaması ve modernite kelimeleri bir arada olanaksız gibi gözükse de aslında böyle bir yer var. Batı Virginia’nın dağlık arazisindeki Green Bank köyü, Amerika’nın en sessiz yeri. Çünkü burada kablosuz elektronik aletler tamamen yasaklanmış durumda. Elbette bu insanların telefonları var ama bunu genelde saat ya da hesap makinesi amaçlı olarak kullanıyorlar. Çevrimiçi olmak gerektiğinde de çok yavaş çalışan sabit bir bilgisayardan girebiliyorlar. Tüm bunları nedeni de bir teleskop.
Green Bank Teleskobu Kasabanın Sessizliğe Bürünmesine Neden Oldu
Green Bank Teleskopu (GBT), dünyanın en büyük yönlendirilebilir radyo teleskopu. Teleskobun 100 metrelik çanağı vadinin hemen her yerinden görülebiliyor. Bu teleskobun amacı da, uzayın en ücra noktalarından yayılan son derece zayıf radyo sinyallerini yakalamak.
Burası, 1958’de Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk ulusal radyo astronomi gözlemevi olarak açıldı ve günümüzde önemli bir tesis olmaya devam ediyor. Açılışından bu yana, Green Bank’ta yapılan keşifler uzay hakkında bildiğimiz bilgileri daha öteye taşıdı. Burada bulunan teleskoplar, karadelikler, pulsarlar, yerçekimi dalgalarının gözlemlenmesi gibi pek çok önemli keşfe ev sahipliği yaptı. Eylül 2019’da, araştırmacılar şimdiye kadar tespit edilen en büyük nötron yıldızını ortaya çıkardı.
Green Bank ayrıca dünya dışı akıllı yaşam (SETI) araştırmasının doğduğu yer. Kısacası bu teleskop çok da sıradan özelliklere sahip değil.
1960 yılında Frank Drake, ABD hükümeti tarafından dünya dışı akıllı yaşam aramak için ilk girişim olan Ozma Projesi’ni burada başlattı. Ayrıca, bizim dışındaki dünyalardaki yaşam olasılığı hakkındaki ünlü denklemini de burada yazdı. Bunun içinde gerekli olan elbette sessizlik olacaktı.
1958 yılında bu önemli bölgeyi elektromanyetik girişimden korumak için Ulusal Radyo Sessizlik Alanı oluşturuldu. Dolayısıyla, elektromanyetik dalgalarla çalışan cep telefonu, televizyon ve radyo gibi aygıtlar, 33700 kilometrekarelik bir alan içinde kısıtlı ve Green Bank Teleskobunu merkez alan 16 kilometrekarelik alanda ise tümüyle yasak.
Sessizlik Giderek Azalıyor
Bölge sakinleri elbette dünyadan soyutlanmış değil, internet ve TV erişimleri var, ama kablolu. Ancak yeni nesil için bu yeterli değil. Bu nedenle yetkililer bölgenin her geçen gün biraz daha sessizleştiğini dile getiriyorlar. İlerleme durdurulamadığı için gözlemevi yenilikçi çözümler araştırıyor. Bir yandan halkı eğitmek için ellerinden geleni yaparken, teknik arayışlara da devam ediyorlar.
Bölgede halen Yaklaşık 15 milyon Amerikalı yaşıyor. Buradaki doğup büyüyen çocuklar internetin eksikliğini hemen hemen hiç hissetmiyor. Okula gidiyor ve sonrası için arkadaşları ile yüz yüze gerçek iletişim kuruyorlar. Sosyal medyaya bağlı kalmak yerine, genellikle ailelerine çiftlik işlerinde yardımcı oluyorlar.
Green Bank sakinlerinin çoğu, sessiz bölgenin dışındaki günlük yaşamı bilmese de, şehir gürültüsünden kaçmak isteyen bir grup insanı bu bölge kendine çekiyor. Son dönemlerde şehir hayatından vazgeçip buraya yerleşmeyi tercih eden bir çok aile mevcut. Vücutlarının elektromanyetiğe karşı aşırı duyarlı olduğuna inanan bazı insanlar, modern toplumdan kaçıp soluğu Green Bank köyünde alıyor. Çünkü onlar için elektromanyetik alanlar yaşanamaz yerler. Bunun sonucunda da kasaba giderek kalabalıklaşıyor. Bunun sonucunda da bölgenin ne süre daha sessizliğini koruyacağı merak konusu olmuş durumda.
Kaynaklar ve İleri Okumalar:
- WiFi Is Illegal in This American Town. (And Yes, People Actually Live There.); yayınlanma tarihi. 28 Ekim 2019; Bağlantı: WiFi Is Illegal in This American Town. (And Yes, People Actually Live There.)
- No Cell Signal, No Wi-Fi, No Problem. Growing Up Inside America’s ‘Quiet Zone’; yayınlanma tarihi: 6 Mart 2020. Bağlantı: No Cell Signal, No Wi-Fi, No Problem. Growing Up Inside America’s ‘Quiet Zone/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel