Sanat ve Edebiyat

Geometrik Psikoloji: Benjamin Betts’in Matematiksel Bilinç Modelleri

İnsan bilincinin aşamalarını bir diyagramla göstermenizi istesek bunu yapmanız mümkün olur muydu? 19. yüzyılın sonlarında, Yeni Zelandalı psikolog Benjamin Betts aslında bunu denemişti. Kendisi, matematiği insan bilincini görselleştirme sorununa uygulamaya çalıştı.

geometrik psikoloji

Yukarıda görmüş olduğunu diyagram size eski bir lise geometri kitabından çıkmış gibi görünmüş olmalıdır. Ancak aslında bu ve biraz sonra göreceğiniz diğer çizimler Benjamin Betts’in insan bilincinin bir tasviridir. Bu resimler 1887 yılında kaleme aldığı Geometrical psychology, or, The science of representation (Geometrik Psikoloji veya Temsil Bilimi ) adlı kitabında yer almaktadır.

Benjamin Betts Kimdir?

Geometrik Psikoloji: Benjamin Betts'in Matematiksel Bilinç Modelleri
Betts İnsanı, fiziksel değil metafiziksel bir bakış açısıyla düşünmüş ve böylece İnsan evrimi onun için insan bilincinin evrimine dönüşmüştü.

Benjamin Betts 1832 yılında doğdu. İngiltere’de mimarlık ve dekoratif sanat eğitimi gördü ve bu esnada yeteneği ile dikkat çekti. Ama tam anlamıyla matematiğe dayalı olmayan hiçbir mimari sistem onu ​​tatmin edemezdi.

Sonrasında da yaşam felsefesini düşünmek için amaçlanan kariyerini bırakmaya karar verdi. Çalışmalarının karmaşık doğasının gerektirdiği sessizliği ve dikkat dağınıklığından kurtulmayı sağlamak için bir süre ülke dışına gitti. Bu sırada Hindistan ve Uzak Doğu’da Doğu felsefi gelenekleri ile ilgilendi.

Geometrik Psikoloji: Benjamin Betts'in Matematiksel Bilinç Modelleri
Betts insan bilincinin evrimin ardışık aşamalarını sıralı sembolik matematiksel formlar aracılığıyla temsil etmeye çalışır. ( Bu yazıda görseller sıralı olarak eklenmemiştir)

Ülkesine geri döndükten sonra Auckland’da Devlet Kamu Hizmetinde Anket Departmanınında çalışmaya başladı. Buradan bütün boş zamanını zevk aldığı metafizik çalışmalara ayırmasını sağlayan mütevazı bir gelir elde etti. Devamında da ilgisini insan bilincinin evriminin ardışık aşamalarını gösterecek bir sistem geliştirmeye odakladı. Bu düşünceyle de ilk diyagramlarını tamamladı.

Heyecanla çalışmalarını Viktorya dönemi sanat eleştirmeni John Ruskin’e gönderdi. Ancak ne yazık ki Ruskin bu çizimlerin metafizik ile olan ilgisini anlayamadı. Bu nedenle çizimlerini yetersiz bulup geri gönderdi. Ancak Betts diyagramlar çizmeye devam etti.

Daha sonra diyagramlarını açıklamaları ile birlikte kız kardeşi ile paylaştı. Ancak ne yazık ki kız kardeşi yardımcı olmak istese de içerikleri anlayacak matematik ve metafizik eğitime sahip değildi. Bir süre sonra Bay Betts’in diyagramları İngiliz matematikçi George Boole’un dul eşi Mary Everest Boole ile paylaştı. Kendisini tanımak isterseniz: İp Sanatının (String Art) Annesi Matematikçi Mary Everest Boole ile Tanışın

İngiliz matematikçi ve mantıkçı George Boole adını ve onun tarafından geliştirilen Boole cebirini günümüzde bir çok kişi duymuştur. Ancak çok az kişi onun eşi olan Mary Everest Boole’yi tanır. Mary Everest Boole günümüzde string art yani ip sanatının (filografi) annesi olarak bilinir.

Geometrik Psikoloji Kapsamında İnsan Bilincinin Geometrik Tasvirleri

Diyagramların metafizik yönünden çok matematiksel yönünden etkilenen Mary Boole, Betts ile yaptığı uzun yazışmalar yaptı. Daha sonra bu diyagramları bir dizi sanatçı da dahil olmak üzere bilimsel arkadaş çevresine gösterdi. Aynı zamanda kendi kitabında da referanslar arasında kullandı.

Geometrik Psikoloji: Benjamin Betts'in Matematiksel Bilinç Modelleri
Yukarıdaki diyagram eski bir lise geometri kitabından çıkmış gibi görünebilir, Ancak aslında 19. yüzyılın sonlarında Yeni Zelandalı psikolog Benjamin Betts tarafından insan bilincinin bir tasviridir.

Benjamin Betts, insanın evrimini incelemek için yirmi yıldan fazla zaman harcadı. İnsanı fiziksel olarak değil, metafizik bakış açısıyla ele aldı. Dolayısıyla insanın evrimi onun için insan bilincinin evrimi biçimindeydi. Bu evrimin ardışık aşamalarını da sembolik matematiksel formlar aracılığıyla temsil etmeye çalıştı. ( Metafizik günümüzde, felsefenin belirli bir bölümü olarak kabul edilmektedir. Bu bölümde, Varlık nedir?, Beden İle ruh arasındaki İlişki­ler nelerdir? gibisinden sorulara cevaplar aranır.)

Geometrik Psikoloji: Benjamin Betts'in Matematiksel Bilinç Modelleri
İnsan evrimini incelerken tesadüfen bitki biçimlerini resmetmiş olması, Bay Betts için geliştirdiği sembollerin uygunluğunun bir güvencesidir. Çünkü bu, çalıştığı yasaların sezgisel olarak evrensel uygulamayı kabul ettiğinin varsayımsal kanıtını sağlar.

Sonuç olarak;

İlkel ve metafiziksel olarak bulanık olsa da, onun diyagramları aracılığı ile ele aldığı geometrik psikoloji, sinirbilimin ve hatta bildiğimiz şekliyle modern psikolojinin doğuşundan çok önce matematik ve ahlak felsefesinin olası olmayan kesişme noktasında insan bilincini haritalamaya yönelik vizyoner erken bir girişim olarak varlığını sürdürüyor. Kitabı online olarak incelemek isterseniz: Geometrical psychology, or, The science of representation (1887); https://publicdomainreview.org


Kaynaklar ve İleri Okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir