Kendimizi Geliştirelim

Evden Çalışmak Nasıl Daha Verimli Hale Getirilir?

COVID-19 kısıtlamalarından sonra, birçok işletme çalışanlarını ofise geri dönmeye teşvik etti. Yine de, dünya çapında kısıtlamalar kaldırılmasına rağmen, evden çalışma farklı sektörlerde popülerliğini korudu.

evden çalışmak
Sosyal etkileşim veya fiziksel aktivite olmadan uzaktan çalışma uzun vadede evde kalma sıkıntısına yol açabilir.

Ancak evden çalışmak beklenmedik bir iş ortamına geçmek anlamına da geliyor. İyi yönünden bakarsanız; artık zamanında iş yerinde olmak için belki iki saat daha erken kalkmanıza gerek kalmadı. Uzun süredir iş yerindeki yiyeceklerden şikayet edip duruyordunuz oysa şimdi evde istediğiniz yemekleri üstelik çalışırken hazırlayabilirsiniz. Hatta hep yorgun eve döndüğünüz için ertelediğiniz sporunuzu da artık evde istediğiniz saatte yapabilirsiniz.

Üstelik ailenize de yeterince vakit ayırabilir, hobilerinize bile vakit bulabilirsiniz ve yeni hobiler bile edinebilirsiniz. Uzun süredir bir kenarda bekleyen yapılacaklar listenizdekileri yapmaya başlamak için de artık fırsatınız var.

evden çalışmak
zaktan çalışanlar, eşleri, çocukları ve yakın aileleriyle günlük olarak daha fazla etkileşimde bulunmaktan memnuniyet duyabilirler.

Ancak bazılarınız da evde çalışma disiplini sağlamakta zorluk çekiyor olmalıdır. Sonucunda özellikle, çocuklarınızla birlikteyken evden çalışmak pek de kolay olmaz. Ayrıca uzun süre evden çalışmak, artan kas-iskelet ağrısı, kilo alımı ve ayrıca yorgunluk gibi olumsuz fiziksel sağlık sonuçlarıyla da bağlantılıdır.

Ayrıca uzaktan çalışanlar bir süre sonra sosyal etkileşimlerinde azalma yaşayabilirler. Uzun süreler evde olmak, bazı kişilerin sinirlilik, huzursuzluk hissi ve yalnızlık hissetmesine de neden olur.

Evden Çalışırken Verimli Olabilmenin Yolları

Zorunlu bir küresel deneyin üzerinden uzun bir süre geçti. Artık evden çalışmanın faydaları ve zorlukları hakkında çok daha fazla şey biliyoruz. Bu basit, kanıta dayalı stratejileri uygulamak, refahımızda büyük bir fark yaratacaktır.

1.Çalışmaya gidiyormuş gibi giyinin.

Bazıları için, bütün gün pijamalarla olmak evden çalışmanın en cezbedici yönüdür. Ancak dışarı çıkıyor gibi hazırlanmak sadece ruh halinizi iyileştirmekle kalmayacak, sizi psikolojik olarak çalışmaya hazırlayacaktır.

İş kıyafetlerinizi video konferanslar sırasında giyip giymeyeceğiniz elbette önce kişiliğinize ve sonra da sahip olduğunuz işin niteliğine bağlı. Ancak gün sonunda iş kıyafetlerinizi değiştirmek beyninizin çalışma gününün bittiğini anlamasına yardımcı olur.

2. Sınırlarınızı çizin

Zaten bir çalışma saatiniz vardı o yüzden evden çalışırken buna bağlı kalın. İş yerinize ulaştığınız saatte çalışmaya başlayın ve işinizi bitirip ayrıldığınız saatte de bırakın çalışmayı. Hatta ertesi gün erken kalkmak için erken yatın ve yeni güne ihtiyacınız olan uykuyu almış olarak başlayın.

İşiniz bitince bilgisayarınızı kapatın ve masanızı toplayın. Dağınık bir masa Nobel ödülü kazanmaya yardımcı olmuş olsa da  dağınıklığı ortadan kaldırmanız önerilmektedir.. Dağınık olmayan bir masa, beynimizdeki bilişsel yükü azaltarak bizi daha üretken hale getirecektir.

Mümkünse çalışma alanınızı işinizdekine benzer dizayn edin. Hatta ergonomik bir sandalye desteği ve online konferanslardaki kaliteyi arttıracak bir kulaklık evde verimli çalışmanızın geleceği için iyi yatırımlar olacaktır.

3. Evden çalışmak kendinizi izole etmek anlamına gelmez

Evden çalışmak, bütün gün evinizin içinde ya da çalışma masanızda oturup kalmak değildir. Günde bir kez de olsa ayakkabılarınızı giyin, dışarı çıkın ve temiz havanın tadını çıkarın, olmadı bir markete gidin, gelin. Hiç birini yapamıyorsanız, balkona çıkın arada. Bu küçük molalar, farklı bir bakış açısı kazanmanızı sağlayıp zihninizi açacak ve gün boyunca zorlandığınız ne varsa halletmenize yardımcı olacaktır.

4. İletişimi Kopartmayın

İşteyken meslektaşlarınızla etkileşime girme olasılığınız daha yüksek, ancak evden çalışırken, tüm günü yalnız başınıza yani herhangi biriyle tüm gün hiç konuşmadan geçirebilirsiniz. Mesajlaşmak yerine telefonu elinize alıp iş arkadaşlarınızı arayın. Uzun bir e-posta dizisini takip edip aslında ne söylemeye çalıştıklarını anlamaktan daha iyi olabilir. Hatta öğle yemeğinde görüntülü sohbet edip iş arkadaşlarınızla hem sosyal bağlantıyı sürdürüp hem de iş hakkında konuşabilirsiniz.

5. Düzenli aralar verin ve zamanınızı iyi kullanın

İş arkadaşlarınız ya da patronunuz, çamaşırları yıkadığınızı ya da Netflix’de dizi izlediğinizi düşünse de araştırmalara göre bunun tam tersi geçerli. İşten çok uzağa gidemediğiniz için normalde ofiste çalışacağınızdan daha fazla çalışmanız yüksek bir olasılık. Bu yüzden “yeni ev ofisinizde” çalışma saatlerinizi belirleyin. Bunları hem iş arkadaşlarınızla hem de ailenizle paylaşın ki çalışmanızı sınırlandırmış olun. ( Göz atmanız için: Çalışmak İçin En iyi Saat Nedir? Bunun Cevabını Biyolojik Saatiniz Versin)

Evden çalışırken bir rutine sahip olmak iyidir. Ancak monotonluktan uzak durun ve bütün gün bilgisayar ekranınıza yapışmayın. Masanızdan kalkın ve tıpkı bir ofiste yaptığınız gibi hareket edin. Araştırmalara göre, gün boyunca kısa molalar vermek, uzun molalardan daha faydalı. 

Birçok kişi evde çalışırken toplam çalışma süresini 25 dakikalık parçalara ayıran bir zaman yönetimi tekniği olan Pomodoro Tekniğini kullanıyor ve öneriyor.


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • Five ways to work well from home, Yayınlanma bağlantısı: 17 Mart 2020; Yazı bağlantısı: https://www.bbc.com
  • The Telegraph, How to work from home with children during the coronavirus outbreak. Yazı bağlantısı: yayınlanma tarihi: 23 mart 2020; Bağlantı: https://www.telegraph.co.uk/
  • Ekpanyaskul, Chatchai & Padungtod, Chantana. (2021). Occupational Health Problems and Lifestyle Changes Among Novice Working-From-Home Workers Amid the COVID-19 Pandemic. Safety and Health at Work. 12. 10.1016/j.shaw.2021.01.010.
  • Working from home: 7 tips to boost your wellbeing and productivity. Yayınlanma tarihi: 17 Ağustos 2022; Kaynak site: Big Think. Bağlantı: Working from home: 7 tips to boost your wellbeing and productivity.

Matematiksel

Nesibe Manav

Öğrendikçe büyüyoruz, hayallerimiz ve dünyamız güzelleşiyor. Öğrenmek, hayatı anlamak için pek çok pencere açıyor. Matematiğin öğrettiği şeylerden biri de ne kadar bilirsen o kadar az şey bildiğini farketmen. Öğrenmeyi seviyorum ve öğrendiklerini paylaşmak beni mutlu ediyor. O yüzden paylaşalım ki bilgimiz artsın.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir