Ünlü Matematikçiler

Leonhard Euler Bize Matematik Dışında Ne Öğretebilir?

On sekizinci yüzyılda yaşamış İsviçreli matematikçi ve fizikçi Leonhard Euler gelmiş geçmiş en parlak ve üretken bilim insanlarından biridir. Çalışmaları fizikte ve mühendisliğin bir çok alanında yaygın uygulamalara sahiptir. Ayrıca kendisi, bugün matematikte sıklıkla kullandığımız önemli sayıda sembolü tanıtan kişidir.

İsviçreli matematikçi ve fizikçi Leonhard Euler (15 Nisan 1707 – 18 Eylül 1783)

Örneğin fonksiyon kavramını tanıtan ve onu f(x) olarak yazan ilk kişi kendisidir. Ayrıca trigonometrik fonksiyonların modern gösterimi için de Euler’e teşekkür edebiliriz. Bugün, köşeleri A, B ve C harfleriyle işaretlenen ve bu köşelerin karşısındaki kenarlar için küçük harf a, b ve c’nin kullanıldığı üçgen gibi geometrik şekilleri etiketleme şeklimiz bile Euler’in çalışmaları sayesinde olmuştur.

Mevcut mate­matik literatürünün hemen her alanın­da çalışıp, 18. yüzyılın matematikte Euler Çağı olarak anılmasına yol açan Leonhard Euler bu yazımızın konusu. Adını duyma­mış olmanız için onun gibi hiç mate­matik eğitimi vermeyen bir okuldan mezun olmuş olmanız gerekiyor. Ancak yine de duy­mayanlar için belirtelim. Euler sadece matematikte değil fizik alanında da ça­lışmış 77 yıllık ömrünü bilime adamış matematikçidir.

Kısaca Leonhard Euler’in Hayatı

Kısaca Leonhard Euler'in Hayatı
18. yüzyılın son üç çeyreğinde; matematik, matematiksel fizik, astronomi ve mühendislik alanlarında tüm eserlerin üçte birini Euler’in yazmış olduğu söylenir.

Euler, 1707’de Basel, İsviçre’de doğdu. I720’de, henüz on üç yaşındayken Basel üniversitesine kabul edildi. Önce teoloji okudu, ama kısa bir süre sonra matematikte karar kıldı. Lisans üstü derecesini Basel üniversitesinden, on yedi yaşındayken aldı. Yirmi yaşına geldiğinde St. Petersburg’daki Bilim Akademisi kadrosuna katılması için yapılan daveti kabul etti. Yirmi üç yaşında burada fizik profesörü oldu ve yirmi altı yaşında, matematik kürsüsünde ünlü matematikçi Daniel Bernouilli’den boşalan yeri aldı.

Bu dönemdeki muhtemelen en bilinen çalışması Königsberg Köprüsü adı ile hatırlanan 1736 tarihli çalışmasıdır. Bu çalışma günümüzde çizge kuramı olarak bilinen matematik kolunun başlangıç noktasıdır. Detaylar burada: Königsberg Köprüsü Problemi Matematiği Nasıl Değiştirdi?

Euler bu sıralarda, sağ gözündeki görüşünü kendi deyimiyle aşırı çalışması nede­niyle 31 yaşında tamamen kaybetti. Bu yarı karanlık durum Euler’in çalışma­larını zerre kadar etkilemedi. Hatta ‘Ar­tık dikkatimi dağıtacak daha az şey olacak’ diyerek durumu olgunlukla karşıladığını ifade etti.

Fiziksel Sorunları Euler’i Üretmekten Asla Alı Koymadı

Kısaca Leonhard Euler'in Hayatı

1741’de Rusya’daki istikrarsızlık, Euler’i Berlin Akademisi’ne geçmeye zorladı. Sonraki yirmi beş yıl boyunca orada kaldı ve 380’den fazla makale yazdı. Bu sıralarda da sol gözünü katarak nedeniyle kaybetti. Artık Euler için tamamen karanlığa gömüldüğü bir süreç başlamıştı.

Euler zihinden aritmetik işlem yapma konusunda muhteşem bir ustalığa sahipti ve ölünceye kadar matematik üzerinde mükemmel çalışmalar yayımlamaya devam etti. Aslında 77 yaşında hayata veda eden Euler’in en verimli yılları kör olarak yaşadığı son 20 yılıdır. Matemati­ğe hayat boyu yaptığı katkıların yakla­şık yarısını bu zaman zarfında üretmiş­tir. Euler iki kere evlendi ve sekizi bebeklik çağında ölen on üç çocuğu oldu.

Euler Bize Ne Miras Bıraktı?

Kısaca Leonhard Euler'in Hayatı
Görselin başında gördüğünüz Euler formülü matematiğin en güzel formülü olarak da anımsanmaktadır. Detaylar bu yazıda: https://www.matematiksel.org/euler-formulu-neden-en-guzel-formuldur/

Leonhard Euler, asal sayılardan optiğe ve astronomiye birçok alanda çalışan üretken bir matematik dehasıydı. Matematik ve fizik kitaplarına şöyle bir göz attığınızda Euler açıları, Euler değişmezi, Euler denklemleri, Euler formülü, Euler sayıları, Euler eğrileri, Bernouilli-Euler kanunu, Euler-Fourier formülleri Euler-Lagrange denklemi gibi onlarca onun adı ile isimlendirilen maddeye rastlarsınız.

 Euler sayısı olarak da adlandırdığı Euler sabiti 2,718281… olarak başlar ve diğer aşkın sayılar gibi sonsuza kadar devam eder.

18.yüzyıl bilimcileri arasında ışığın parçacık kuramına karşı dalga kuramını savunan az sayıdaki kişiden biriydi. Sesin yayılmasını inceledi, ışığın kırınımı ve dağılımına ilişkin pek çok sonuca ulaştı. Euler’in en büyük buluşuysa sonsuz toplamların hesaplanmasıyla ilgili oldu.

Euler kıskançlık nedir bilmeyen alçakgönüllü bir adamdı. Aslında Laplace’ın da dediği gibi Euler zamanının tüm matematikçilerinin öğretmeniydi. Gerçekten de 19. yüzyılın önemli matematikçilerinin ortaya koyduğu çalışmaların çoğu kaynağını doğrudan Euler’in çalışmalarından almıştır.

Bir sohbet sırasında ölümünden sonra eserlerinin 20 yılda ancak toparlanabileceğini söylemişti. Gerçekten de Euler’in tüm eserlerinin toplanıp yayımlanması 47 yıl sürmüştür. Zorluklar hayatımızda kaçınılmazdır, ancak bununla nasıl başa çıktığımız büyük bir fark yaratır. Bahaneler bulmayı seçebiliriz. Veya zorluklara rağmen başarılı olmak için Euler gibi kararlı olmayı da tercih edebiliriz. Çalışmakla dopdolu, kötü koşulların ve çektiği acıların performansını hiç etkilemediği bir hayat geçiren Euler’in yaşama ve bilime olan tutkusu bizlere günümüzde halen ilham vermeye devam ediyor…


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir