Kampüs

Etkili Bir Yöntem: Cornell Not Alma Tekniği Nedir?

Ders ya da seminer notlarınızı düzenlemenin bir yoluna mı ihtiyacınız var? Cornell not alma tekniği tam size göre olabilir!

Okunacak yazıların, katılmamız gereken toplantıların, aklımızda uçuşan fikirlerin giderek daha fazla alan işgal etmeye başladığı bu günlerde hepimiz yavaş yavaş tekrardan not tutmanın önemi hatırlamaya başladık.

Not tutma, öğrenciler ve aslında yetişkinler için önemli bir beceridir. Öğrenme sürecine aktif olarak dahil olmanızı sağlar, aynı zamanda da bilgiyi yapılandırmaya yarar. Öte yandan, birçok kaynaktan not almak ve bu notları bir arada düzenli bir biçimde tutmak oldukça zorlayıcı bir görevdir.

Sadece konuşmacının söylediklerini kopyalıyorsanız ve yazdıklarınızı gözden geçirmiyorsanız not almanın pek bir anlamı yoktur. 

Çoğumuz bir defter aracılığı ile notlarımızı alırız. Ancak etkili bir biçimde not almak için sadece bir kağıt ve bir kalem yeterli değil. Aynı zamanda başka stratejilere de ihtiyaç var. Tahtada gördüğü her şeyi kelimesi kelimesine deftere yazan bir öğrenci etkili bir biçimde not almış sayılmaz. Bununla birlikte, birçok durumda diğerlerinden daha üstün olduğu kanıtlanmış bir not alma tekniği vardır. Bu teknik Cornell Tekniği olarak bilinir.

Cornell Tekniği Nedir?

Cornell Tekniği, 1949 yılında, Cornell Üniversitesi öğrencilerinin okuduğunu ve dinlenileni anlama alanlarında başarılarını artırmak için Profesör Walter Pauk tarafından geliştirildi. Devamında yapılan çalışmalar bu tekniğin, örneğin bir sınava hazırlanırken notları incelemeyi çok daha kolay hale getirdiğini ve başarıyı arttırdığını kanıtlamıştır.

Cornell tekniği, temelinde nasıl not alınacağını anlatmaz. Alınan notların düzenli bir biçimde saklanmasında yardımcı olur. Bu nedenle bu tekniğin uygulanmasını öğrenmeden önce nasıl not tutulacağı hakkında fikir sahibi olmak önemlidir.

Cornell Tekniğinin Nasıl Uygulanır?

Yaprağın sağ tarafına özet notlar alınır. Daha sonra bu notlardan anahtar kelimeler çıkartılır ve sola yazılır. Devamında notların yazıldığı sağ taraftaki kısım kapatılır ve sol taraftaki anahtar ifadelerden yararlanarak not alınan önemli bilgiler hatırlanmaya çalışılır.

Cornell tekniği, gözden geçirme ve notlarınızı düzenlemenin daha hızlı bir yoludur. Kısa sürede çok şey öğrenebileceğiniz için de etkili bir öğrenme yöntemidir. Bu yöntemde öncelikle bir deftere ihtiyacınız olacaktır. Sonrasında da defterinize yukarıda gördüğünüz kağıt düzenine benzer çizgiler çizmelisiniz. İnternette bu formatta hazır şablon kağıtlar mevcut olsa da onlara ihtiyacını yok. Önemli olan kağıdın şekli değil aldığınız notun içeriğidir. Not alma işleminiz bittiğinde kağıdınız aşağıdaki, gibi görünecektir.

Cornell tekniğine göre kimya ders notları

Sayfanın üst kısmındaki soru, dersin bitiminde üzerinde düşünmeniz gereken temel öğrenme hedefine odaklanmalıdır. Sayfanın solundaki alan bu tip sorular, notlar ve hatırlamanız gereken anahtar kelimeler içindir.

Cornell Tekniğinin İşe Yaraması İçin Bazı İpuçlarını Bilmeniz Gerekecektir

Aslına bakarsanız, Cornell tekniği hem bir not alma hem de çalışma sistemidir, bu nedenle izlenmesi gereken bazı adımları içerir. Öncelikle sizin de fark ettiğiniz gibi defterinize duyduğunuz her şeyi yazmamalısınız. Dinleyin ve kendi sözleriyle not alın – duyduklarını/gördüklerini kelimesi kelimesine yazmak yerine, duyduklarını onlara anlamlı gelecek şekilde başka kelimelerle aktarın.

Ayrıca not alırken zamandan tasarruf etmek için kendinize tutarlı bir kısaltma ve sembol sistemi geliştirin. Mümkün olduğunda madde işaretlerini ve listeleri kullanın. Anahtar fikirleri, kavramlardaki değişiklikleri veya bilgiler arasındaki bağlantıları belirtmek için de renklerden yararlanın.

Alt kısmı da özet için kullanacaksınız. Burada sol tarafa yazdığınız temel soru ya da sorulara bir cevap vermeye çalışın. Temel soruyu ele alan ve sol kenardaki soruları yanıtlayan bir özet yazarak tüm öğrenimi birbirine bağlayın. Bunu yaparak, bilgiyi sadece ders kitabından veya öğretmenden gelen bilgilerden daha iyi anlayabilirsiniz. Bu teknik ile hazırlanmış bir başka ders notu örneğini de aşağıda görüyorsunuz.

Sonuç olarak

Bu tekniğin işe yaraması için elbette belli aralıklarla notlarda geriye dönüp tekrarlar yapmanız gerekecektir. Ancak bu biçimde bir not alma düzeni hazırlama kesinlikle tahtada yazılanları körü körüne defterinize yazmaktan çok daha etkili olacaktır. Notlarınızı bir kitap tarzında yazmanız gerektiğini söyleyen bir kural yok. Yukarıda aktardıklarımız sadece örneklerdir. Önünüzdeki boş sayfaya size uygun bir biçimde de yaklaşabilirsiniz. Önemli olan öğrencilerin ve de elbette yetişkinlerin bir derste ya da seminerde not almanın var olan her şeyi yazmak anlamına gelmediğini anlamaları ve kendilerini buna göre organize etmeleridir.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir