Astronomi

Earthrise: Bir Fotoğraf Dünyayı Nasıl Değiştirdi?

“Earthrise” Dünya’nın Ay’dan çekilen ilk fotoğrafına verilen isimdir. Bu fotoğraf, gezegenimizi ilk kez çok uzaktan görmemizi sağladı. Uzayın karanlığıyla çevrili Dünya, sınırlı kaynaklara sahip, kırılgan ve savunmasız görünüyordu. Fotoğraf bize, dünyanın aslında sadece biz yaşadığımız için özel bir yer olduğunu anımsattı.

earthrise
1968’de Apollo 8’deki astronotlar tarafından çekilen ve Earthrise adı verilen bu fotoğraf. Burada Dünyanın ay ufku üzerinden doğuşu gözüküyor.

1968 Noel Arifesinde, Apollo 8 mürettebatı Ay’ın yörüngesinde dönerken muhteşem bir manzara yakaladılar. Astronot Bill Anders deklanşöre basıp dünyanın en ünlü fotoğraflarından biri haline gelen fotoğrafı çekti. Earthrise, şimdiye kadar çekilmiş en ikonik çevre fotoğraflarından biri olarak kabul edilmektedir.

Aslında bu fotoğraf dünyamıza uzaydan ilk bakış değildi. Hatta 1968 sonbaharında radikal girişimci Stewart Brand’in çıkardığı Whole Earth Catalog’un ilk sayısının kapağında dergiye de ismini veren NASA’nın ATS-3 uydusu ile uzaydan çekilmiş bir dünya fotoğrafı yer alıyordu. Ancak Earthrise bir çok açıdan özel bir fotoğraftı.

Brand bundan bir süre önce dünyanın böyle bir fotoğrafının yayınlanması için bir kampanya başlatmıştı. Dünyayı bu şekilde görmenin insanlara üzerinde yaşadığımız gezegenin sınırlı kaynaklara sahip olduğunu göstereceğini düşünüyordu. Kataloğun ilk sayısı, 1968. Daha sonraki sayısında ise Earthrise isimli fotoğraf yer aldı.

Earthrise Fotoğrafının Hikayesi Nedir?

Apollo 8, Apollo programı kapsamında, insanları uzaya taşıyan ikinci, insanları Ay’ın yörüngesine götüren ilk görevdir. Apollo 8 ekibi olan Jim Lovell, Frank Borman ve Bill Anders 21 Aralık 1968 tarihinde toplamda 6 gün sürecek görevlerine başlamışlardı. 24 Aralık 1968’de Apollo 8 astronotları, Ay’ın yörüngesinde dönen ilk insanlar olacaklardı.

Frank Borman, William A. Anders ve James A. Lowell’dan oluşan ekip, 21 Aralık 1968’de yola çıktı. 6 gün 3 saat süren görevin ardından 27 Aralık 1968’de Büyük Okyanus’a iniş yaparak döndüler. Apollo 8 mürettebatı hem Saturn V ile fırlatılan ilk astronotlar hem de Ay yüzeyini çıplak gözle gören ilk insanlar ünvanına sahip oldular.

Olay, Houston saatiyle 10:30’dan birkaç dakika sonra, Apollo 8 Ay’ın uzak tarafından dördüncü kez dönerken oldu. Görev Komutanı Frank Borman sol koltukta oturuyordu. Navigatör Jim Lovell, uzay aracının alt ekipman bölmesindeydi. Bill Anders sağ koltukta oturuyor, yan penceresinden Ay’ı izliyor ve fotoğraflar çekiyordu.

İşte bu esnada muhteşem bir görüntüye şahit olacaktı. Devamında da “Ay’ın ardından Dünya’nın doğuşu” veya “Ay’dan Dünya’nın görünümü” isimleriyle de bilinen ünlü fotoğrafı çektiler. Earthrise aynı zamanda Dünya’nın uzaydan çekilen ilk renkli fotoğrafı olarak da bilinmektedir. Ancak aslında ilk çekilen fotoğraf aşağıda da gördüğünüz gibi renkli değildi.

Anders, aşağıda görülen ünlü renkli fotoğrafı çekmeden önce bu siyah beyaz görüntüyü çekmişti.

Earthrise Fotoğrafı Bir Çevre Hareketini de Başlatacaktı

1960’ların sonunda, çevresel bakış açıları ve aktivizm Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da hız kazanmaya başlamıştı. Çevre grupları Friends of the Earth ve Greenpeace sırasıyla 1969 ve 1971’de kuruldu. ABD hükümeti 1970 yılında Çevre Koruma Ajansı’nı kurdu.

Apollo 8 astronotlarının Earthrise’ı çekmesinden 19 ay sonra, 22 Nisan 1970’te, yaklaşık 20 milyon Amerikalıyı gezegeni korumak amacıyla sokaklara döken bir olay gerçekleşti. 20 milyon insan, çevre kirliliğine ve hükümetin bu konudaki ataletine karşı seslerini çıkarmak istiyorlardı. Bu kişilerin afişlerinin hepsinde Earthrise fotoğrafı yer alıyordu.

NASA tarafından Dünya Günü’nü kutlamak için yayınlanan, 7 Aralık 1972’de Apollo 17 tarafından çekilen gezegenin bir görüntüsü. Fotoğraf: Nasa/Reuters

 Bu kadar çok insanın aynı amaç etrafında bir araya gelebilmesi, o zamana kadar çevre konularına oldukça duyarsız kalan hükümetin harekete geçmesini zorunlu kılacaktı. 22 Nisan günü ayrıca Dünya Günü olarak hatırlanmaya başlanacaktı.

Earthrise, o büyük siyah evrende Dünya’nın benzersizliğini vurgulamıştı. Dünya’nın uzayda savunmasız küçük bir küre olduğunu insanlara göstermişti. Earthrise bize Dünya’nın bağlantılı bir sistem olduğunu ve bu sistemde yapılacak herhangi bir değişikliğin potansiyel olarak tüm gezegeni etkileyebileceğini gösterdi. 

Bir fotoğraf sayfalar dolusu rapordan daha fazla ses çıkarmayı başarmıştı. 1970’teki ilk Dünya Günü ruhunu ve başarısını yakalamak mümkün olmasa da Earthrise fotoğrafı, tarihi ve güçlü mesajı nedeniyle günümüzde de çevre bilincini ateşlemeye devam ediyor.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir