Astronomi

Dünya Yazın Güneşe Daha Yakın Değildir Aslında En Yakın Olduğu Zaman Ocak Ayıdır

Dünya Güneş’in etrafında nasıl döner? Bir çok kişi cevap olarak ders kitabında görmeye alışık olduğu, elips biçimli bir yörüngeyi düşünecektir. Bunun sonucunda da pek çok kişi Dünya’nın yazın Güneş’e kışın olduğundan daha yakın olduğunu varsayar. Ancak bu fikir sadece Güney Yarımkürede yaşayanlar için geçerlidir.

dünyanın güneşe en yakın olduğu gün
Dünya’nın yazın güneşe daha yakın, kışın ise daha uzak olması nedeniyle sıcaklıkların değiştiğini düşünüyoruz. Ancak bu düşünce tam olarak doğru değildir.

Güney yarımkürede, Dünya yaz aylarında Güneş’e kışın olduğundan 5 milyon kilometre daha yakınken, kuzey yarımkürede durum tam tersidir. Aslına bakarsanız Kuzey Yarımküre ‘de Ocak ayı dünyanın güneşe en yakın olduğu zamandır. 2024 için dünyanın güneşe en yakın olduğu zaman 3 Ocak 2024 idi. 

Çoğumuz mevsimleri güneşe yakınlık ile eşleştirme alışkanlığına sahibiz. Ancak mevsimlerin oluşumunun yakınlık ya da uzaklık ile hiçbir ilgisi yoktur. Yılın farklı dönemlerinde farklı mevsimler görülmesinin nedeni Dünya’nın eksen eğikliğidir. Mevsimler konusunda Güneşe yakınlık bir rol oynasaydı; Kuzey Yarımkürede yaz mevsimini yaşarken aynı anda Güney Yarımkürede kış mevsimini yaşayamazdık.

Kutuplardan biri Güneş’e diğer kutba göre daha fazla baktığında, gezegenin o yarısı diğer yarısından daha fazla güneş ışığı alır ve o yarımkürede yaz mevsimi yaşanır. Bu kutup Güneş’ten uzaklaştığında Dünya’nın yarısı daha az güneş ışığı alır ve orada kış gelir.

Eğer Dünya yörünge düzlemine dik bir eksen etrafında dönüyor olsaydı, yeryüzünün herhangi bir bölgesi Güneş ışınlarını yıl boyunca hep aynı açı ile alırdı. Ancak Dünya’nın kendi etrafında döndüğü eksen ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında 23 derece, 27 dakikalık bir açı vardır.

Bu yüzden Dünya Güneş’in etrafında dolanırken yeryüzünün belirli bir bölgesine düşen Güneş ışınlarının geliş açısı devamlı değişir. Güneş ışınlarının daha dik açılarla geldiği dönemlerde yaz, daha eğik açılarla geldiği dönemlerdeyse kış yaşanır.

Dünya’nın Güneşe En Yakın Ve En Uzak Olduğu Zamanlar Ne Zamandır?

Dünya Güneş etrafında eliptik bir yörünge takip eder. Yaklaşık olarak 365 gün 6 saat süren bu yörüngede Dünya’nın Güneş’e en yakın olduğu bir nokta ve Dünya’nın Güneş’ten en uzak olduğu başka bir nokta gerçekten de var olmak zorundadır. Ancak en yakın olduğu nokta Ocak başına, en uzak olduğu nokta ise Temmuz başına denk gelir.

dünyanın güneşe en yakın olduğu gün
Kuzey Yarımküre’nin kış aylarında (sağda) yaz aylarına göre güneşe daha yakın olduğuna dikkat edin

Dünya’nın Güneş’e en yakın olduğu noktaya günberi, en uzak olduğu noktaya da günöte denir. Dünya ve Güneş günberi sırasında, günöte dönemine göre birbirlerine %3 daha yakındır. Bir yıllık süre içinde Güneş’in öğle vakti gökyüzündeki konumunu çizerseniz, gökyüzünde sekiz rakamı oluşturur. Bu gördüğünüz sekiz sayısının gökbilimdeki karşılığı analemmadır. Bu şeklin en alttaki ve en üstteki noktaları sırasıyla kış ve yaz gündönümleridir.

Aşağıdaki görüntü, 4 Ocak 2007 tarihine aittir ve öğlen vakti çekilmiştir. Bu görüntüde de Dünya’nın Güneş’e en yakın olduğu zamanı görebilirsiniz. En uzak olduğu nokta ise Temmuz başında ( görüntüye göre 7 Temmuz 2007) olur.

analemma
Görüntü, 4 Ocak 2007 tarihine aittir ve öğlen vakti çekilmiştir.

Dünya Güneşe Yakın Olsa da Ocak Ayında Hava Neden Soğuktur?

Dünyanın yüzeyin ısınması ya da soğuması, gezegenin ne kadar güneş ışınımı emdiği ile ne kadarını yaydığı arasındaki dengeye bağlıdır. Dünyanın eliptik yörüngesi nedeniyle Dünya’ya ulaşan güneş ışınımı miktarı Ocak ayında Temmuz ayına göre yaklaşık %6,5 daha fazladır. Bu yakınlık nedeniyle dünyanın daha fazla ısınması gerektiğini düşünmemiz mantıklıdır.

Ancak Dünya’nın yüzeyi tekdüze değildir. Karalar genellikle sudan çok daha hızlı ısınır ve soğur. Su, sıcaklığını yükseltmek ve düşürmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Dolayısıyla daha yavaş ısınır ve soğur. Kış aylarında kuzeye doğru gittikçe, yani Güneş’ten uzaklaştıkça, gün ışığının miktarı ve yoğunluğunda azalma görülür. Bu arada, az güneş ışığı alan bu alanlar uzaya ısı yaymaya devam eder. Yaydıkları ısıdan daha az güneş ışığı aldıkları sürece soğumaya devam edeceklerdir. Bu özellikle ısıyı suya göre çok daha kolay kaybeden kara için geçerlidir.

Gün ışığı açısından, gezegenin diğer tarafındaki insanlar bizim gördüklerimizin tam tersini görüyor. Örneğin şu anda onlar için yaz mevsimi yaklaşıyor ve gün ışığının tadını yakında bol bol çıkarmaya başlayacaklar. Ancak önemli bir fark var.

Güney Yarımküre, Kuzey Yarımküre’ye göre çok daha az karaya ve çok daha fazla suya sahiptir. Güney okyanuslarının etkisi sayesinde, Güney Yarımküre’deki kara kütleleri, Kuzey Yarımküre’deki karalara göre daha az aşırı sıcaklıklara sahip olma eğilimindedir. Yani gezegenin karşı tarafında yaşayanlar yaz aylarında daha fazla güneş ışığı alıyor olsa da oradaki hava alıştığınız yaz koşullarından farklı olacaktır.

Yazının devamında konu ile ilgili göz atmak isterseniz: Sahra Çölü Neden Her 21.000 Yılda Bir Yemyeşil Bir Araziye Dönüşüyor?


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir