Kendimizi Geliştirelim

Dâhilerin Günlük Rutinleri Alışkanlıklarımızı Sorgulatabilir

Günlük rutinler sıradan ve kısıtlayıcı gibi gelir. Oysaki araştırmacılar günlük rutinlerin bilişsel işlevi destekleyen anlamlı aktiviteler ve sosyal fırsatlar sağladığını dile getirir.

İlham Verici Günlük Rutin Örnekleri
Bir günlük rutin oluşturmak istiyor ancak bunun nasıl olması gerektiğine karar veremiyorsanız okumaya devam edin.

Günlük Rutin Oluşturmak Neden Önemlidir?

Öncelikle, günlük bir rutine ve düzenli alışkanlıklara sahip olmak bilişsel işlevi destekler ve hatta insanları daha yaratıcı olmaya yönlendirir. Araştırmalar, düzenli iş süreçlerine sahip olmanın çalışanların tekrarlayan görevlere daha az bilişsel enerji harcamasını sağladığını ve bunun da daha karmaşık görevler için odaklanmayı ve yaratıcılığı destekleyebileceğini bulmuştur.

İş hayatınızdaki sıradan sabah rutininizi düşünün. Erken uyanmak, aile üyelerinin yola çıkmasına yardım etmek, işe giderken her zamanki rotayı kullanmak, yol boyunca sıcak bir içecek almak, iş arkadaşlarına merhaba demek, bir bilgisayarı açmak veya bir takvimi açmak. Bu tür alışkanlıklara sahip olmak, üretken bir iş günü için ortam hazırlayacaktır.

Sıkıcı olduğunu düşündüğümüz günlük rutinlerin faydası sanılandan fazladır.

Rutinler sadece iş hayatında değil, günlük yaşantımızda da hayatımızı kolaylaştıracaktır. İlaçlarınızı aynı anda almak ve anahtarlarınızı yerlerine koymak günlük rutin parçası haline gelirse, kaybolan eşyaları aramaya ve sağlığınızı korumaya daha az enerji harcayacak, gün içinde yapmak istediğiniz diğer şeylere zaman ayırırsınız.

Düzenli rutinler günlük görevlerin basitleştirilmesinin ötesine geçip hayata biraz renk de katabilir. Örneğin düzenli yürüyüş yapmayı günlük rutinlerinizin arasına eklerseniz, doğanın tadını çıkarma, yeni yerler keşfetme ve sosyalleşme şansına da sahip olursunuz.

İlham Verici Günlük Rutin Örnekleri

Günlük rutinlerinizin biraz düzenlenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, şu küçük adımları göz önünde bulundurun:

  • Aktivitelerinizi organize etmek ve yapmak istediğiniz şeyleri programınıza eklemek için bir günlük zamanlayıcı veya akıllı telefon uygulaması kullanın.
  • Uyanmak ve yatmak için düzenli bir saat belirleyin ve haftanın çoğu günü buna uymaya çalışın.
  • Yeni bir hobiye başlayın veya eski bir hobinize geri dönün; örneğin spor yapın veya oyun oynayın, sanat ve el işi yapın, bir enstrüman çalın veya şarkı söyleyin.

Peki hayranı olduğumuz büyük fikirlerin ve eserlerin yaratıcılarının günlük rutinleri nasıldı? Tarihin sayfalarında kendilerine yer edinmelerini sağlayan o büyük eserler hangi alışkanlıkların sonucunda doğmuştu?

Albert Einstein (1879–1955)

İlham Verici Günlük Rutin Örnekleri

Aslında Einstein’ın günlük rutini basitti. 09:00 – 10:00 arası kahvaltı yapar ve günlük gazetelere bakardı. Saat 10:30 civarında Princeton Üniversitesindeki ofisine genellikle yürüyerek giderdi. Burada öğleden sonra bire kadar çalışır sonra da öğle yemeği, kısa bir şekerleme ve bir fincan çay için eve dönerdi. Sonrasında da evde çalışmaya devam ederdi.

Bu esnada ziyaretçiler ile görüşür ve sekreterinin düzenlediği yazışmalarla ilgilenirdi. Akşam yemeğini 18:30 civarında yer devamında yine çalışmaya devam ederdi. Mütevazı yaşam tarzına rağmen Einstein, Princeton’da sadece bilimsel başarılarıyla değil, aynı zamanda dalgınlığı, darmadağınık görünüşü ve ilginç alışkanlıkları ile de bilinirdi. Einstein berbere gitmekten kaçınır ve gereksiz olduğunu düşündüğü çorap ve pantolon askıları gibi şeyler kullanmazdı.

Leo Tolstoy (1828–1910)

“Her gün hiç aksatmadan yazmak zorundayım. Yazılarımı başarılı olmak için değil, rutinden çıkmamak için yazmak zorundayım.” Aslında 1860’ların ortalarında kendisinin Savaş ve Barış adlı klasiğini yazarken günlüğüne not ettiği bu sözü onun yaşantısının bir özeti gibiydi.

Her sabah sekiz ile dokuz arasında uyanırdı. Kahvaltıda iki haşlanmış yumurta yer, kısa süre sonra bir bardak çayla çalışma odasına çekilirdi. Sonrada buradan çıkmayarak akşam 17:00’a kadar bir daha yemek yemezdi.

Bu esnada çalışma odasına kimsenin girmesine izin vermez ve bitişik odaların kapıları, rahatsız edilmemesini sağlamak için kilitlerdi. Akşam yemeğine yakın Tolstoy, arazideki bazı işleri denetlemek için yürüyüşe çıkardı. Sonrasında da bir süre ailesi ile vakit geçirirdi. Yemekten sonra okumalara vakit ayırır ve gece 01:00 gibi uykuya yatardı.

René Descartes (1596–1650)

Fransız filozof Descartes günün ortasına kadar uyumayı severdi. Uyandıktan sonra da uzun bir süre yatakta kalır, düşünür ve yazardı. Bu çalıma biçimi onun tek yoğun entelektüel çabasıydı. Erken bir öğle yemeğinden sonra yürüyüşe çıkar ya da sohbet için arkadaşlarıyla buluşurdu; akşam yemeğinden sonra yazışmalarıyla ilgilenirdi. Descartes, tembelliğin iyi bir zihinsel çalışma için gerekli olduğuna inanıyordu. Bu nedenle kendini aşırı zorlamamaya özen gösteriyordu.

Charles Darwin (1809-1882)

Dâhilerin Günlük Rutinleri Alışkanlıklarımızı Sorgulatabilir

Darwin’in bir günü yürüme, kestirme, okuma ve yazma dönemlerine bölünmüş durumdaydı. Sabah erken bir yürüyüşe çıkar, kahvaltı eder ve sabah 08:00’da çalışmasına başlardı. Çalışmasına 90 dakika sonra ara verir ve karısı Emma ile biraz zaman geçirir, mektupları okur ve 10: 30’da çalışma odasına geri dönerdi. Öğlene kadar planlı işlerini tamamlamaya çalışırdı. Ardından tekrara uzun bir yürüyüşe çıkar, yürüyüş dönüşünde mektuplara cevap verirdi.

Kalan zamanını da uzanarak ve okuyarak doldururdu. Bu işlerin ardından 3. yarım saatlik yürüyüşü gelirdi. Daha sonra fazla yemek yemese de akşam yemeğinde ailesine katılır, yemekte sadece yumurta veya küçük bir parça etle çay içerdi. Sonrasında eşi ile tavla oynar, bilimsel bir kitap okur, yatmadan hemen önce kanepede uzanır ve Emma’nın piyano çalmasını dinlerdi. Yaklaşık saat 22: 00’de yatağa giderdi. Kendisi bu rutinini tam 40 yıl sürdürdü.

Paul Erdos (1913–1996)

erdös

Erdos, yirminci yüzyılın en parlak ve üretken matematikçilerinden biriydi. Aynı zamanda sadece bir çift valizle yaşayan, yırtık pırtık takım elbiseler giyen ve kazandığı tüm parayı başkalarına veren adeta matematiksel bir keşişti. Bir de gecede sadece birkaç saat uyuyan fanatik bir işkolikti.

Erdos, diğer matematikçilerle kısa ve yoğun bir işbirliği içinde çalışmayı severdi. Yeni yetenekler aramak için dünyayı dolaşırdı. Bu esnada genellikle bir meslektaşının evinde kalır ve neredeyse tüm gün yanında kaldığı kişiyi de zorlayarak matematik çalışmakla geçirirdi.

Ludwig van Beethoven (1770–1827)

Beethoven şafak vakti uyanır, tek tek saydığı 60 kahve çekirdeğinden oluşan kahvesini içerdi. Sonrasında başka bir şey yemeden öğleden sonraya kadar çalışırdı. Öğle yemeğinden sonra gününün çoğunu kaplayacak uzun bir yürüyüşe çıkardı.

Bu esnada aklına gelen düşüncelerini not etmek için cebinde her zaman bir kalem ve birkaç sayfa müzik kağıdı taşırdı. Akşamları genellikle arkadaşlarla zaman geçirir ancak kışın evde kalıp kitap okumayı tercih ederdi. Akşamları nadiren müzik üzerine çalışır ve en geç saat 22.00’de yatağa giderdi.

Thomas Mann (1875-1955)

Mann’ın günlük rutini sabah 08:00’de başlardı. Kahvesini içip kahvaltısını eder ve saat 09: 00’da çalışma odasının kapısını kapatırdı. Bu esnada ziyaretçilere, telefon görüşmelerine ya da ailesine kendisini kapalı hale getirirdi.

Çocukların, Mann’ın başlıca yazı saatleri olan 09:00 ile öğlen arasında herhangi bir gürültü yapmaları kesinlikle yasaktı. Öğlen yemeğini çalışma odasında yer ve devamında ilk purosunun tadını çıkarırdı. Sonra saat 16:00’ya kadar gazete, dergi ve kitap okur, devamında ailesi ile biraz zaman geçirir, yürüyüşe çıkardı. Akşam yemeğinden sonra kısa bir okuma molasının devamında odasına çekilirdi.

Yukarıdaki örnekleri incelediğimiz zaman başarının sırlarından birisi de öyle ya da böyle bir günlük rutin oluşturmak gibi gözüküyor.


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • Rise and shine: the daily routines of history’s most creative minds. Yayınlanma tarihi: 5 Ekim 2013; Bağlantı: https://www.theguardian.com/science/
  • Chae, Heesun & Choi, Jin. (2018). Routinization, free cognitive resources and creativity: The role of individual and contextual contingencies. Human Relations. 72. 001872671876563. 10.1177/0018726718765630
  • What you do every day matters: The power of routines. Yayınlanma tarihi: Kaynak site: Conversation. Bağlantı: What you do every day matters: The power of routines

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir