Günümüzde dünyanın bilinen en büyük timsahı 2011 yılında yaklaşık 5,48 metre boyuna ulaşarak rekorlar kitabına giren ve adını dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali’den ( Cassius Marcellus Clay Jr.) alan Cassius’tur. Ancak bilim insanları onun düşündüğümüzden daha da büyük olduğunu tahmin ediyorlar.
Araştırmacılar onu 1984’te yakaladığında, devasa timsah bölge için diğer timsahlarla savaşıyor ve teknelere saldırıyordu. Bu da onun burnunun ve kuyruğunun parçalarını kaybetmesine neden olmuştu. Bu eksik vücut parçaları 2011 yılı ölçümlerine dahil edilmedi. Yani normalde uzunluğu 15 ila 25 cm daha fazla olmalıydı.
Doğduklarından beri Marineland parkında yaşayan timsahların boyutlarına dayanarak, Cassius’un bakıcıları devasa timsahın 1903’te doğduğunu tahmin ediyor. Bu da onu 2023 yılı itibarı ile yaklaşık 120 yaşında yapıyor. Ancak bakıcıları bu timsahı rekorlar kitabına girdiği tarihten beri ölçmedi. Bu da Cassius’un o zamandan beri daha da büyümüş olabileceği anlamına geliyor.
Tatlı Su Timsahları Devasa Büyüklüklere Erişir
Tuzlu Su Timsahları (Crocodylus porosus) Asya’dan kuzey Avustralya’ya kadar olan sularda bulunur. En büyük timsah türlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Erkekleri 7 metre uzunluğa kadar büyüyebilirler. Aynı zamanda ağırlıkları yaklaşık 1000 kilogram civarında olur. Ancak dişileri biraz daha küçük olacaktır. Tatlı su ve tuzlu su habitatlarında yaşarlar, ancak tuzlu suda daha sık görülürler.
Timsahlar insanlar arasında olumsuz bir üne sahip olsa da, çoğu tür nispeten zararsızdır. Onlarla yüzleşmektense insanlardan uzak durmayı tercih ederler. Bununla birlikte, tuzlu su timsahının – kısmen güçlü bölgeciliğinin bir sonucu olarak – insanlara karşı saldırganlık gösterdiği bilinmektedir. Aslında her yıl insanlara yönelik en az birkaç düzine saldırıdan sorumludurlar.
Tuzlu su timsahının son derece güçlü çeneleri, hayvanlar alemindeki en güçlü ısırığı oluşturmaktan sorumludur. Yetişkin tuzlu su timsahlarının ortalama 66 dişi vardır ve dünyadaki tüm hayvanlar arasında en yüksek ısırma basıncına sahiptir.
Yaklaşık 13 santim civarındaki dişler ve ayrıca nefesini suyun altında uzun süre tutabilmesi, onu büyük kara memelilerini avlamak için mükemmel bir avcı yapar. Tuzlu su timsahları, su kenarında pusuya yatar ve suya yaklaşan herhangi bir potansiyel avına saldırır.
Saldırganlıkları ve mükemmel avcılıkları kökenleri ile de ilişkilidir. Çünkü tatlı su timsahlarının atalarının dinozorlar olduğu bilinmektedir. Zamanlarının çoğunu suda geçirmelerine rağmen, tuzlu su timsahları güneşte ısınmak ve yuva yapmak için karaya çıkmak zorundadır. Bu da insanların onları ele geçirmeleri için bir fırsat olacaktır. Ancak elbette bu kolay bir süreç değildir.
Dünyanın En Büyük Timsahı Unvanını 2012 Yılında Kaybetmişti
Günümüzde dünyanın en büyük timsahı olarak kabul edilen Cassius, bu unvanı bir sene sonra 6,17 metre uzunluğundaki Lolong’a kaybetmişti. 2012 yılında Lolong adı verilen timsah, onlarca kişinin katıldığı üç haftalık bir avın ardından Filipinler’in Bunawan kasabasında yakalanmıştı. Devasa boyutu ile de Cassius’un yerini aldı. Ancak Lolong, 2013’te yakalandıktan kısa süre sonra ölünce Cassius unvanı tekrar ele geçirmişti.
Günümüzde Cassius Avustralya Green Island’daki Marineland Melansia vahşi yaşam hayvanat bahçesinde yaşıyor. Yakalandığı günden beri neden bir kere daha ölçülmediğini anlamak için de aslında sadece fotoğraflarına bakmak yeterli. Zaten bakıcıları bu hayvanın saldırganlığından bir şey kaybetmediğini sözlerine ekliyor.
Kaynaklar ve ileri okumalar
- World’s largest captive croc turns 120, giving scientists ‘serious knowledge on longevity’. Yayınlanma tarihi: Bağlantı: World’s largest captive croc turns 120, giving scientists ‘serious knowledge on longevity’
- Cassius, the world’s largest captive crocodile, could be even bigger than we thought. Yayınlanma tarihi: 14 Ağustos 2023. Bağlantı: Cassius, the world’s largest captive crocodile, could be even bigger than we thought
- Saltwater Crocodile. Bağlantı: Saltwater Crocodile
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel