Biyoloji ve Coğrafya

Dünyanın En Büyük Çölü Hangisidir? (İpucu: Sahra Değil)

Çöl kelimesini duyduğunuzda akıl genellikle güneşe, kuma ve kum tepelerine doğru kayar. Ama gerçekte çöller sandığınızdan çok daha çeşitlidir ve bulunduğu konuma göre de farklılık gösterir. Bunun bir sonucu olarak da dünyanın en büyük çölü unvanını Antarktika kazanır.

Dünyanın En Büyük Çölü Hangisidir? (İpucu: Sahra Değil)
Antarktika Çölü

Çöller, Dünya kara alanının beşte birinden fazlasını kaplar ve aslında bunların yalnızca %20’si kumla kaplıdır. Yılda 2500 mm’den daha az yağış alan araziler çöl olarak tanımlanır. Çölü düşündüğümüzde, kum tepelerinden oluşan kurak bir ortam hayal etsek de Dünya’da dört ana çöl türü vardır. Bu çöller arasındaki arasındaki en önemli fark ise, sıcaklıkları ve Dünya’nın neresinde olduklarıdır.

Dünyanın En Büyük Çölü Hangisidir? (İpucu: Sahra Değil)
Sıcak çöller, tropik ve subtropik bölgelerde bulunan ve yüksek sıcaklıklara sahip çöllerdir. Soğuk çöller, yüksek enlemlerde bulunan ve düşük sıcaklıklara sahip çöllerdir. Kıyı çölleri, okyanus veya deniz kıyısında bulunan ve soğuk su akıntılarının etkisiyle oluşan çöllerdir. Subtropikal çöller de, 30° kuzey ve güney enlemleri arasında yer alan ve yıllık ortalama sıcaklıklarının 18°C’nin üzerinde olduğu çöllerdir

Dünyanın en büyük çölü ve en kurak yeri aslında Antarktika’dır

Yukarıdaki açıklamadan da anladığınızı gibi hepimizin yakından tanıdığı  Sahra çölü dünyadaki en büyük sıcak çöldür. Büyüklük açısından Antarktika Çölü, toplam 13,8 milyon kilometrekarelik büyüklüğüyle gezegendeki en büyük çöldür. Antarktika sadece Dünya’nın en izole kıtası değil aynı zamanda en soğuk kıtasıdır. Yıllık yağış miktarı 51 milimetreden az olduğundan da çöl olarak kabul edilmektedir.

Aslına bakarsanız Sahra Çölü’nin büyük bir kısmı Antarktika’nın iki katı kadar yağmur alır. Antarktika’nın kıyı bölgeleri daha fazla yağmur alsa da yağan yağmur da kar üzerine yağdığı için toprağa karışmaz.

Dünyanın En Büyük Çölü Hangisidir? (İpucu: Sahra Değil)
Sahra Çölü, Afrika kıtasının yaklaşık %10’unu oluşturduğundan, Sahra genellikle dünyanın en büyük çölü olarak anılmaktadır. Ancak bu tamamen doğru değil çünkü burası yalnızca dünyanın en büyük sıcak çölü. Çölün yılda 250 mm’den az yağış alan alan olarak tanımlanmasına göre, dünyanın en büyük çölü aslında Antarktika kıtasıdır.

Google arama motoruna Dünyanın en kurak yerini sorduğunuzda karşınıza çıkan bir çok makale, size cevap olarak Şili’deki Atacama Çölünü söyleyecektir. Atacama Çölü gerçekten de ekstrem bir yerdir. Gezegendeki en kurak ve en eski çöl olan bu çölde son 500 yılda neredeyse yok denecek kadar az yağmur kaydedilmiştir. Ancak Antarktika’daki McMurdo Kuru Vadileri gezegendeki en kurak yeri oluşturuyor. Buraya yaklaşık 2 milyon yıldır yağmur yağmıyor. 

Dünyanın En Büyük Çölü Hangisidir? (İpucu: Sahra Değil)
McMurdo Kuru Vadileri, Antarktika’da bulunan ve dünyanın en soğuk, en kurak ve en rüzgarlı yerlerinden biri olan McMurdo Buz Kaplaması’nda yer alan bir bölgedir. Dünyanın en kurak yeri, dünya dışı yaşamın araştırılması, çevre bilimleri ve astrobiyoloji alanlarında önemli bir laboratuvar olarak hizmet vermektedir. 

4.800 kilometrekarelik bölge, neredeyse hiç su içermiyor. Eşsiz koşulları nedeniyle buz ve kar içermeyen bu vadiler, Dünya’nın şu anda Mars’a en yakın manzaraları sunması nedeniyle araştırmacıların da ilgisini çekiyor.

Dünyadaki diğer büyük çöller nelerdir?

Dünyanın En Büyük Çölleri

İlginç bir şekilde dünyanın ikinci büyük çölü de soğuktur. Arktik Çölü toplam yaklaşık 13,7 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Toplam yağış miktarı 250 mm’nin altındadır ve çoğunlukla kar şeklindedir.

Çöl, Kanada, Danimarka, Norveç, Rusya, İsveç ve ABD’nin hak iddia ettiği veya kontrol ettiği bölgelerin bir kısmını kaplar. Kuzey Kutbu Çölü’nde ortalama sıcaklık -20 °C olup kışın -50 °C’ye kadar düşer. Yaz aylarında güneş 60 gün boyunca batmaz. Daha sonra kışın uzun süreli karanlık dönemleri olur.

Dünyanın üçüncü büyük çölü Sahra’dır, aynı zamanda dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Toplam 9,4 milyon kilometre kare büyüklüğe sahiptir ve Kuzey Afrika’daki toprakların çoğunu kaplar. Yıllık ortalama yağış miktarı, çölün kuzey ve güney kenarlarında çok düşük seviyeden, orta ve doğu kısımlarında neredeyse hiç olmamasına kadar değişmektedir. Sahra’da sıcaklıklar da oldukça yoğundur ve 50°C’nin üzerine çıkabilmektedir.

Gobi Çölü aynı zamanda tarihi açıdan en önemli çöllerden biridir. M.Ö. 130’dan bu yana Çin’i Orta Asya ve Akdeniz bölgesine bağlayan birçok İpek Yolu ticaret rotası buradan geçmektedir.

Batı Asya’da bulunan Arabistan Çölü ya da Arap Çölü, Dünya’nın dördüncü büyük çölüdür. 2,3 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Yemen, Basra Körfezi, Umman, Ürdün ve Irak’ın çoğunu kapsar. Asya’daki Gobi Çölü de dünyanın beşinci en büyük çölüdür. Toplam 1,2 milyon kilometrekarelik arazi alanına sahiptir ve kuzeybatı ve kuzey Çin’in yanı sıra güney Moğolistan’ın bazı kısımlarını kapsamaktadır.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir