Biyoloji ve Coğrafya

Dünyanın Bilinen En Büyük Bitkisi 4.500 Yaşında Bir Deniz Çayırı!

Bir dahaki sefere yüzmeye gittiğinizde, denizin dibinde suyun gelgitiyle dalgalanan uzun, parlak yeşil şeritlere daha yakından bakın. Gördüğünüz bitkinin adı deniz çayırıdır. Deniz çayırları da karadaki akrabaları gibi her yıl çiçek, meyve ve fide üreten deniz bitkileridir.

Dünyanın Bilinen En Büyük Bitkisi 4.500 Yaşında Bir Deniz Çayırı!

Denizlerin akciğerleri olarak tanımlanan ve Akdeniz’e özgü deniz bitkileri olan deniz çayırları, denizlerdeki canlı yaşamı için en verimli bölgeleri oluşturur. Deniz çayırları kıyılarımızı fırtına hasarından korur, büyük miktarda karbon depolar ve çok çeşitli yaban hayatı için yaşam alanı sağlar. Bu nedenle korunması ve aynı zamanda onarılması, iklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonunda hayati bir role sahiptir.

Deniz çayırları, tamamen okyanus ortamına adapte olmuş 4 familya (Posidoniaceae, Zosteraceae, Hydrocharitaceae ve Cymodoceaceae) ve 60 türden oluşmaktadır. Bir deniz çayırının da hangi türe ait olduğunu anlamak için DNA’sına bakmak gerekecektir. Belli bir araştırma kapsamında, Batı Avustralya’daki Shark Körfezi’nde bulunan deniz çayırları üzerinde çalışmalar yapan araştırmacılar bunu yapınca ilginç bir sonuca ulaşacaklardı.

Dünyanın Bilinen En Büyük Bitkisi 4.500 Yaşında Bir Deniz Çayırı!
Deniz çayırı kendisinin eşeysiz klonlarını üreterek ürer. Dolayısıyla çayırlar genetik olarak aynıdır ve tek bir organizma olarak sayılır.

Dünyanın en büyük bitkisi nasıl keşfedildi?

Batı Avustralya’daki Shark Körfezi’nde bulunan deniz çayırları, ilk bakışta binlerce ayrı parça gibi
görünüyordu. Çalışma esnasında araştırmacılar 10 ayrı bölgeden örnek aldılar. Ancak elde ettikleri sonuç son derece şaşırtıcıydı. Karşılarında tek bir fideden büyümüş ve yaklaşık 200 kilometrekarelik bir alana yayılan tek bir bitki vardı. Ayrıca bu deniz çayırı bitkisini diğerlerinden ayıran, devasa büyüklüğü dışında, akrabalarının iki katı kadar kromozoma sahip olmasıydı.

Normal koşullarda bir deniz çayırı fidesi ebeveynlerinin her birinin genomunun yarısını miras alır. Ancak bu bitkiler ebeveynlerinin genetik kodunun tamamını taşıyor gibi gözüküyordu. Patates, kanola ve muz gibi birçok poliploid bitki türü vardır. Doğada genellikle aşırı çevresel koşulların olduğu yerlerde yaşarlar.

Poliploidler müdahale edilmediği takdirde süresiz olarak büyümeye devam edebilirler. Bu deniz çayırı tam da bunu yaptı. Diğer bir deyişle, tam olarak 4500 yıl boyunca kendini klonlamıştı. Bunun sonucunda da 4.500 yıl içince yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük bitkisi hâline gelmişti.

Dünyanın Bilinen En Büyük Bitkisi 4.500 Yaşında Bir Deniz Çayırı!
Shark Körfezi’nin sularında çok fazla ışığın yanı sıra düşük besin seviyeleri ve büyük sıcaklık dalgalanmaları var.  Yine de bu zorlu ortama rağmen bitki gelişip uyum sağlamayı başardı. Görsel: hark Körfezi’nin sığ, tuzlu suları. Angela Rossen 

Bu deniz çayırları “kök filizler” bırakarak yayılıyordu. Bu süreçte yeni kökler salıyorlar ve bunlardan yeni filizler büyüyordu. Kök filizler kopsa bile tıpkı bir bitkiyi kestiğinizde olduğu gibi, kopan iki parça genetik olarak hâlâ aynı oluyordu.

Göz atmak isterseniz: Balıklar Ve Diğer Canlılar Derin Denizlerde Basınca Nasıl Dayanır?

Deniz çayırları da günümüzde tehlike altındaki türler arasında

Deniz çayırları iklim değişikliğinin etkilerinden muaf değildir. Artan sıcaklıklar, okyanus asitlenmesi ve aşırı hava olayları onlar için de önemli bir sorundur. 2010-11 yazında şiddetli bir sıcak hava dalgası Batı Avustralya kıyı şeridi boyunca kara ve deniz ekosistemlerini vurmuştu. Bu süreçte Shark Bay’in deniz çayırları da sıcak hava dalgasından büyük hasar görmüştü. Ancak bu deniz çayırları, değişen koşullara da başarı ile uyum sağlamış gibi gözüküyorlar.

Deniz çayırları ile ilgili yapılan deneylere bir örnek. Gömülü olabilecekleri için onları her zaman göremeseniz de genişlemeye devam ediyorlar.

Araştırmacılar bu bitkinin 180 km’lik menzili boyunca yerel koşullar altında varlığını sürdürmesine yardımcı olan az sayıda somatik mutasyona (yavrulara aktarılmayan küçük genetik değişiklikler) sahip olduğunu varsayıyorlar. Ancak bu henüz bir varsayım olduğu için Shark Körfezi’nde bir dizi deney yapılmaya devam ediliyor.


Kaynaklar ve ileri okumalar

  • World’s biggest plant discovered off Australian coast. Yayınlanma tarihi: 1 Haziran 2022. Kaynak site: BBC. Bağlantı: World’s biggest plant discovered off Australian coast
  • Meet the world’s largest plant: a single seagrass clone stretching 180 km in. Western Australia’s Shark Bay. Yayınlanma tarihi: 31 Mayıs 2022. Kaynak site: Conversation. Bağlantı: Meet the world’s largest plant: a single seagrass clone stretching 180 km in. Western Australia’s Shark Bay
  • Edgeloe, Jane & Severn-Ellis, Anita & Bayer, Philipp & Mehravi, Shaghayegh & Breed, Martin & Krauss. Siegfried & Batley, Jacqueline & Kendrick, Gary & Sinclair, Elizabeth. (2022). Extensive polyploid clonality was a successful strategy. For seagrass to expand into a newly submerged environment. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 289. 10.1098/rspb.2022.0538.
  • Kendrick, Gary & Nowicki, Rob & Olsen, Ylva & Strydom. Simone & Fraser, Matthew & Sinclair, Elizabeth & Statton. John & Hovey, Renae & Thomson, Jordan & Burkholder, Derek & Mcmahon, Kathryn & Kilminster. Kieryn & Hetzel, Yasha & Fourqurean, James & Heithaus, Michael & Orth, Robert. (2019). A systematic review of how multiple stressors from an extreme event drove ecosystem-wide. Loss of resilience in an iconic seagrass community. Frontiers in Marine Science. 6. 455.

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir