Öğrenciler için, hepimiz için olduğu gibi, hayat bir denge meselesidir. Saatlerce ders çalışmak her zaman en iyi akademik sonuçlara yol açmaz. Ve hatta fiziksel, ruhsal ve sosyal refah üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Peki, “tam doğru” çalışma miktarı nedir? Ders çalışma süresi ne kadar olmalıdır?
Araştırmalar bize daha fazla ödev yapan öğrencilerin daha iyi notlar aldığını gösteriyor. Ancak ders çalışma süresini arttıkça, toplama baktığımızda sonuç insanların düşündüğü kadar büyük bir fark yaratmıyor. Örneğin bir araştırma öğrencilerin akşamları ders çalışma sürelerini bir saat arttırmalarının, toplamda yalnızca yaklaşık 1,5 yüzde puanı başarı artışına katkı sağladığı görüldü.
Ayrıca, ders çalışma süresi için harcanan zaman ile akademik başarı arasındaki ilişki doğrusal değildir. Yani her gece fazladan on saat çalışan bir öğrencinin notlarını yüzde 15 oranında iyileştirmesi pek olası değildir.
Bunun basit bir açıklaması var: Okuldan sonra on saat fazladan ödev yapmak, öğrencilerin sabahın erken saatlerine kadar yatağa giremeyecekleri anlamına gelir. Bunu bir gün için başarabilseler bile, bir hafta boyunca sürdürülemez.
Başka bir araştırma, bir öğrencinin normalde ne kadar uzun süre ders çalıştığına bakılmaksızın, daha fazla çalışmaya yer açmak için uykudan fedakarlık etmenin ertesi gün öğrenme sorunlarına yol açtığını buldu.
12. sınıflar arasında yapılan bu çalışmada, üç saatlik ekstra çalışma yapmak, öğrencilerin akademik sorunlarını neredeyse iki katına çıkardı. Örneğin, öğrenciler “sınıfta öğretilen bir şeyi anlamadıklarını” veya “bir test, sınav veya ödevde başarısız olduklarını” bildirdiler.
Sadece bu kadar da değil. Giderek artan sayıda çalışma, fiziksel aktivite ve gelişmiş bilişsel işlevi birbirine bağlıyor. Bunlardan biri, ilkokul öğrencilerinin bilişsel işlev düzeyinin sadece 20 dakikalık yürüyüşle arttığını buldu. Öğrenciler akademik bir testte daha iyi performans gösterdiler ve dikkatleri gelişti.
Başarı İçin Uykudan Taviz Vermemek de Önemlidir
Hepimizin bildiği gibi, bir günde sadece 24 saat vardır. Öğrenciler, günün diğer saatlerinden bu zamanı ayırmadan çalışmaya daha fazla zaman ayıramazlar. Çok fazla uyku zamanı kaybedildiğinde aşırı çalışma öğrenme becerisine zarar verebilir.
Yeterli uyku almak, ergenlerin beyin hücrelerinin okul günü boyunca uyanık olacağı anlamına gelir. Uyku, eleştirel düşünme ve yeni bilgileri işleme ve depolama yeteneğine de yardımcı olur. Yeterli uyku aynı zamanda gündüz uykululuğunu önleyecektir ve bu da fiziksel egzersizlere katılmak için daha fazla enerji anlamına gelir.
Bir ergenin uykusuz kalmasına katkı sağlayan tek şey elbette ders çalışma değildir. Sonucunda ergenlerin stresle başa çıkmalarına ve dayanıklılıklarını geliştirmelerine yardımcı olacak arkadaş ağlarına ihtiyaçları vardır. Bunu yüzyüze sürdüremedikleri zamanlarda da telefonları işin içine karışacaktır.
Endişe verici olan, bu aktivitelerin çoğunun gece boyunca ve gencin yatak odasının sınırları içinde gerçekleşmesidir. Gençler sabahın erken saatlerinde, okula gitmeleri gerektiğinde de bu bir sorun olacaktır. Pek çoğu yeni okul gününün zorlukları ve sıkıntılarıyla başa çıkmak için yeterli uykuyu alamamış olacaktır.
Ders Çalışma Süresi Ne Kadar Olmalı?
Bir yandan, daha fazla zamanı çalışarak geçirmek notlar için faydalıdır. Öte yandan, çok fazla zamanı çalışarak geçirmek notlar için zararlıdır. Fiziksel, ruhsal ve sosyal refahı tehlikeye atmak anlamına geliyorsa okul notlarını arttırmanın da bir anlamı da yok gibi gözüküyor. Bu durumda her şeyin dengede durduğu bir nokta bulmak mümkün mü?
Neyse ki bunun için de çalışmalar yapıldı. Optimizasyon algoritması, 11-13 yaşındakiler için en iyi sonucun kabaca aşağıdaki gibi olduğunu buldu.
- 10.9 saat uyku
- 8,2 saat hareketsiz davranış (oturup ders çalışma, dinlenme, yemek yeme ve televizyon izleme gibi)
- 3,4 saat hafif fiziksel aktivite (ev işleri, alışveriş)
- 1,5 saat orta-şiddetli fiziksel aktivite (spor, koşu).
Elbette insanların farklı öncelikleri vardır ve sınav zamanı geldiğinde, akademik performans birinin en yüksek önceliği haline gelebilir. Ancak yine de zihinsel veya fiziksel sağlığı tamamen ihmal etmeden zamanı iyi yönetmeyi öğrenmek önemlidir.
Sonuç Olarak
Dengeli bir beslenmenin faydalarından bahsettiğimiz gibi, dengeli zaman kullanımının faydalarından da bahsetmeye başlamalıyız. Gençler ve onları destekleyenler, uyku, hareketsiz davranışlar ve fiziksel aktiviteler arasında optimum günlük dengeyi bulma konusunda ne kadar donanımlı olursa, sağlık ve refahlarından ödün vermeden öğrenme sonuçları o kadar iyi olur.
Kaynaklar ve ileri okumalar
- How much time should you spend studying? Our ‘Goldilocks Day’ tool helps find the best balance of good grades and well-being. Yayınlanma tarihi: 11 Kasım 2021. Kaynak site: Conversation. Bağlantı: How much time should you spend studying? Our ‘Goldilocks Day’ tool helps find the best balance of good grades and well-being
- Fan, Huiyong & Xu, Jianzhong & Cai, Zhihui & He, Jinbo & Fan, Xitao. (2017). Homework and students’ achievement in math and science: A 30-year meta-analysis, 1986–2015. Educational Research Review. 20. 35-54. 10.1016/j.edurev.2016.11.003.
- Kalenkoski, Charlene & Pabilonia, Sabrina. (2016). Does High School Homework Increase Academic Achievement?. SSRN Electronic Journal. 10.2139/ssrn.2758646.
- Stickgold, R. Sleep-dependent memory consolidation. Nature 437, 1272–1278 (2005). https://doi.org/10.1038/nature04286
- Gillen-O’Neel C, Huynh VW, Fuligni AJ. To study or to sleep? The academic costs of extra studying at the expense of sleep. Child Dev. 2013 Jan-Feb;84(1):133-42. doi: 10.1111/j.1467-8624.2012.01834.x. Epub 2012 Aug 20. PMID: 22906052.
- Dumuid D, Olds T, Lange K, Edwards B, Lycett K, Burgner DP, Simm P, Dwyer T, Le H, Wake M. Goldilocks Days: optimising children’s time use for health and well-being. J Epidemiol Community Health. 2022 Mar;76(3):301-308. doi: 10.1136/jech-2021-216686. Epub 2021 Aug 12. PMID: 34385290.
Matematiksel