Son yıllarda gündelik dilimize giren “depresyon” terimi, üzüntülü ve kederli olduğunu anlatmanın bir ifadesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Oysa ki üzüntülü olma durumu ile depresyonda olma durumu birbirinden çok farklıdır. Üzüntü ve depresyon arasındaki farkı ayırt edememek, uygunsuz bir şekilde tepki vermemize neden olacaktır.
Üzüntü normal bir insani duygudur. Bize üzüntü veren durumları hepimiz yaşadık ve ne yazık ki yine yaşayacağız. Üzüntü genellikle zor, incitici, yıkıcı veya hayal kırıklığı yaratan bir olay, deneyim veya durum tarafından tetiklenecektir.
Ancak üzüntü, bir biçimde durumlar değiştiğinde, duygusal acımız hafiflediğinde, kayıp veya hayal kırıklığını atlattığımızda veya uyum sağladığımızda, hafifleme eğilimde olacaktır. Yani kendini üzgün hissetseniz bile bazı olaylar neticesinde kendinizi zamanla daha iyi hissedersiniz.
Örneğin üzüntünüzü çevrenizdeki insanlar ile de paylaşarak bir miktar hafifletebilirsiniz. Bu süreç içinde kendinizi depresif hissettiğinizi de dile getirebilirsiniz. Ancak üzüntü ile depresyon aynı şey değildir.
Depresyon Nedir? Üzüntü Ve Depresyon Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yaşanılan bir üzüntü, sıkıntı ya da hayata karşı kızgınlık veya isteksizliğin olması depresyon değildir. İkisi arasındaki temel fark zamandır. Üzüntü hissinin süresi sınırlıdır, bir biçimde zaman içinde azalma eğilimdedir. Ancak depresyon daha uzun sürer ve kişinin günlük yaşamda işlev görme yeteneğinde önemli bozulmalar yaratır. Üzüntü bir duygudur, depresyon ise ruhsal bir bozukluktur.
Depresyondayken her şey için üzülürsünüz. Depresyon, tetikleyici olarak mutlaka zor bir olay veya durum, bir kayıp veya durum değişikliği gerektirmez. Aslında, genellikle bu tür tetikleyicilerin yokluğunda ortaya çıkar. Bir insanın dışarıdan baktığınız zaman hiç bir sorunu görünmese de bu kişi depresyonla boğuşuyor olabilir.
Depresyonda olan bir kişi ise umutsuzluk içindedir. Geleceğe baktığında her şey gözüne kasvetli görünür. Bunun sonucunda da depresyon hayatının her yönünü etkiler. Kişi zamanla her şeyi daha az eğlenceli, daha az ilginç, daha az önemli, daha az sevimli ve daha az değerli biçimde algılamaya başlar.
Depresyon enerjimizi, motivasyonumuzu, heyecanı, beklentiyi, tatmini, bağ kurmayı ve anlamı deneyimleme yeteneğimizi tüketir. Bunun sonucunda da daha sabırsız, daha çabuk sinirlenen ya da hüsrana uğrayan bireyler haline dönüşürüz. Devamında da kişinin sorunların üstesinden gelmesi çok daha uzun sürer.
Depresyonla mücadele eden insanlardan bu durumla mücadele etmeleri beklenir. Onlara “her şey senin kafanda” veya “mutlu olmayı seç” gibilerinden sözler söylenir. Oysaki depresyon bir seçim değildir. Kişinin bunu kendi kendine yenmesi de kolay değildir.
Ancak bu tür yaklaşımlarımız depresyonun yanlış anlaşılmasından kaynaklanmaktadır. Bu söylemlerimizle de istemesek de depresyonu olan kişinin kendini daha kötü hissetmesine neden oluruz.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Kesinlikle bir ya da bir kaç benzer yazı okuyarak kendinize depresyon teşhisi koymanızı önermiyoruz. Bu teşhisi ancak konunun uzmanları koyabilir. Ancak depresyonun bazı belirgin belirtileri vardır. Bu belirtilerin farkında olmanız gerektiği durumda erken davranmanıza yardımcı olacaktır. Depresyonda olma ihtimalinizi düşünmeniz için, aşağıdaki belirtilerden en az beşine uzun süredir sahip olmanız gerekmektedir.
- Çoğu zaman depresif veya sinirli bir ruh hali.
- Daha önce ilginç ya da zevkli olanlar da dahil olmak üzere çoğu etkinlikten alınan zevk ya da ilginin kaybı ya da azalması.
- Kilo veya iştahta önemli değişiklikler.
- Uykuya dalmada sorunlar veya çok fazla uyuma.
- Hareketlerinizde yavaşlama veya huzursuzluk hissi.
- Yorgun, halsiz hissetmek ve düşük enerjiye sahip olmak.
- Değersizlik veya aşırı suçluluk duygusuna sahip olmak .
- Düşünme, odaklanma, konsantrasyon, yaratıcılık ve karar verme yeteneği ile ilgili sorunlar yaşamak.
- Ölme veya intihar etme düşüncelerine sahip olmak
Kendinizin veya sevdiğiniz birinin depresyonda olabileceğini düşünüyorsanız, teşhis ve tedavi için eğitimli bir ruh sağlığı uzmanına danışmanız önemlidir. Depresyon son derece yaygın bir akıl hastalığıdır ve çoğu insana fayda sağlayan birçok tedavi vardır.
Yani bu durumdan biraz çaba ile kurtulmanız mümkün olacak. Hepimizin daha fazla üzüntü yaşamayacağımız güzel günlere hızlıca erişmesi dileğimizle. Bu yazının sonrasında ayrıca göz atmak isterseniz: Artık Hiçbir Şey İyi Hissettirmiyorsa Sorun Anhedoni Olabilir!
Kaynaklar ve ileri okumalar
- The Important Difference Between Sadness and Depression. Yayınlanma tarihi: 2 Mayıs 2015; Bağlantı: The Important Difference Between Sadness and Depression/
- What Is Sadness? How Sadness Differs From Clinical Depression; Yayınlanma tarihi: 5 Aralık 2022. Kaynak site: Very Wll Mind. Bağlantı: What Is Sadness? How Sadness Differs From Clinical Depression;
- Hecht D. The neural basis of optimism and pessimism. Exp Neurobiol. 2013;22(3):173-99. doi:10.5607/en.2013.22.3.173
- Simmons WK, Burrows K, Avery JA, et al. Depression-related increases and decreases in appetite: Dissociable patterns of aberrant activity in reward and interoceptive neurocircuitry. Am J Psychiatry. 2016;173(4):418-28. doi:10.1176/appi.ajp.2015.15020162
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel