Toplum ve Yaşam

TikTok Ve Instagram Akademisi: Dark Academia Nedir?

Geçen yılın sonunda, Instagram ilk trend raporunu yayınladı. Raporda çevre bilinci gibi konuların öne çıkması beklenirken ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Bu da “Dark Academia” adı verilen yeni bir trend idi.

dark academia

Eğer bu güne kadar “Dark Academia” kelimesini duymadıysanız yalnız değilsiniz. Aslına bakarsanız bu yazıyı yazana kadar bizler de duymamıştık. Ancak bizler duymasak da, büyük ölçüde 14 ila 25 yaş arasındaki kullanıcılar tarafından oluşturulan Dark Academia takma adıyla etiketlenen gönderiler, TikTok’ta ve Instagram’da milyonlarla ifade edilen sayılara çoktan ulaştı. Peki ama tam olarak bahsedilen şey nedir?

Dark Academia Nedir?

Dark Academia için temelde verebileceğimiz bir tanım yok. Bunun nedeni farklı kişiler tarafından farklı biçimde yorumlanması. Büyükannenizin evi buna bir örnek olacaktır. Aynı biçimde okuldaki kütüphane de tema olarak kullanılabilir. Aslında tam olarak ne olduğunu tanımlayamasak da TikTok ya da instagram gibi platformlarda etiketi aratırsanız birbirinden çarpıcı örnekleri görebilirsiniz.

Dark academia’nın stilini ise 1930 ve 40’larda İngiltere’deki Oxbridge, Ivy League gibi okulların öğrencilerinin giydiği kıyafetler oluşturuyor. Eğer dark academia esintileri görmek istiyorsanız Harry Potter’a, Orta Çağ filmlerine bakmanız gerekiyor. Blazer ceketler, frak gömlekleri, kareli etekler, Oxford stili ayakkabılar ve kaz ayağı ve ekose deseni… 

Bu paylaşımlarda parşömen üzerine el yazısı ile yazılmış yazılı notlar, heykeller, klasik kitaplar, tüvit takımlar, cüppeli üniformalar, arka planda çalan klasik müzik, kısacası ne ararsanız var. Şiir yazmak, günlük tutmak Antik Yunan ve Latince çalışmak, nakış işlemek gibi hobiler de Dark Academia estetiğini benimseyenlerin hobileri arasında yer alıyor.

Dark Academia, Catherine M. Wood’un bu natürmort tablosundaki gibi asırlık tablolarından ilham aldı.

Tanımlayamasak da ne olduğunu anladığınızı düşündüğümüz Dark academia son yıllarda yükselişe geçen bir estetik akım. Faydalı mı yoksa zararlı mı olduğuna tam emin olamadığımız bu akım, Z kuşağı üyeleri yani 1997 ile 2012 yılları arasında doğanlar arasında fazlasıyla popüler.

Mimari, sanat, edebiyat ve antik diller de kültürün üzerine yoğunlaştığı noktalardan birkaçı.

Bu kültürü benimseyen gençler aslında ideal bir öğrenci gibi davranıyor. Sıklıkla kütüphanelere ve müzelere gidiyor, gece geç saatlere kadar ders çalışıyor ve elbette bu süreçte ortalamanın üzerinde kafein tüketiyor. İşin ilginç tarafı tüm bunları herhangi bir not almak için yapmıyor. Bu arada hatırlatmakta fayda var. Bu trendin, dünyanın dört bir yanındaki öğrencilerin evden ders almaya zorlandığı ve eğitimlerden uzak kaldığı koronavirüs pandemisi ile başladığı görülüyor.

Dark Academia Trendinin Karanlık Tarafı Nedir?

Dead Poets Society, Kill Your Darlings, The Theory of Everything ve Testament of Youth gibi filmler ise dark academia trendiyle ilgili ilham almak adına izlenen yapımlardan.

Ders çalışan, kütüphaneye giden ve bilgiye önem veren gençlerin var olması sizi mutlu etmiş olmalı. Ancak aslında bu akımın bir de düşündürücü tarafı var. Bu kişilerin okumak ile ilgili oldukları doğrudur. Ancak tema genellikle ölüm ile ilgilidir.

Sonucunda karamsarlık Dark Academia trendinin en önemli yönüdür. Estetiğin “dark” olarak anılmasının nedeni de temelde bununla ilgilidir. Dark Academia tipik olarak edebi trajedi, hayatın anlamı üzerine tartışmalar, kalp kırıklığı, baskı, kaçış ve ölüm gibi yoğun ve olumsuz temalar üzerine yoğunlaşır. Bir kafatası yanında mum ışığında okunan kitaplar, bilimin hâlâ dinin gölgesinde kaldığı dönem ile ilişkilidir.

Belli bir yaşın üzerindeki yetişkinlerin bu tip nostaljik akımları takip etmesi normal karşılanabilir. Ancak 18 yaş ortalamasındaki gençler açısından kanımızca bu psikolojik açıdan sıkıntı yaratacak bir durumdur. Bu arada genç yaşta çok fazla tüketilen kahveyi konu bile etmedik. Her akım bir de karşı akımını oluşturur derler.

Bu karşı akım da Light Academia olarak oluşmuş durumda. Bu kişiler artık Dark akademia modasının geçtiğini iddia ediyorlar ve tam tersi davranış biçimlerini tercih ediyorlar. Anlaşılan, siyah ve beyazın savaşı çok farklı biçimde bir kere daha karşımıza çıkıyor. Ayrıca göz atmak isterseniz: Şanslı Kız Sendromu: Pozitif Düşünmenin Potansiyel Karanlık Yüzü


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir