Hiç kuşkusuz kitaplar bir biçimde yaşantımızı biçimlendirme potansiyeli taşır. Bunu bilen bir çok ebeveyn de küçük yaşlardan itibaren çocuklarına kitap okuma sevgisi aşılamaya çalışır. Gerçekten de özellikle ergenlik dönemine yakın evrede çocukların okuyacağı kitaplar, onların dünyayı daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır.
Bu yazıda evrensel olarak sevilen ve her çocuğun okumasını önereceğimiz bir kaç kitabı sizlere anımsatmak istedik. Ama bunların hiçbiri matematik ile ilgili değil! diye düşünmüş olabilirsiniz. Ancak unutmayın, iyi matematik yapabilmek için öncelikle iyi bir okur olmak gerekecektir. Şimdi önereceğimiz çocuk kitaplarına göz atabilirsiniz.
Küçük Prens
Antoine de Saint-Exupéry’nin Küçük Prens’i (veya orijinal Fransızcası Le Petit Prince’i), 1943 yılında yayınlandığından beri bu kitap insanları büyülüyor. Antoine de Saint-Exupéry (1900 – 1944) kısa hayatı boyunca sadece bir çocuk kitabı yazdı. Ancak bu dünyada en çok sevilen çocuk kitabı oldu.
Hemen hemen her dile çevrilen bu kitap aslında bir çocuk kitabından çok daha fazlasıydı. Bu nedenle de yetişkinler için bir felsefe kitabı olarak da kabul edilecekti. Kitap, uzak bir küçük gezegenden Dünya’yı ziyaret ettiğinde karşılaştığı yetişkinlerin davranışsal tuhaflıklarını gözlemleyen ve yorumlayan küçük bir çocuğun basit ama fantastik bir hikayesini anlatıyor.
“Büyükler sayılara bayılırlar. Tutalım, onlara yeni edindiğiniz bir arkadaştan söz açtınız, asıl sorulacak şeyleri sormazlar. Sesi nasılmış, hangi oyunları severmiş, kelebek biriktirir miymiş, sormazlar bile. “Kaç yaşında?” derler, “Kaç kardeşi var? Kaç kilo? Babası kaç para kazanıyor?” Bu türlü bilgilerle onu tanıdıklarını sanırlar. Deseniz ki, “Kırmızı kiremitli güzel bir ev gördüm. Pencerelerinde saksılar, çatısında kumrular vardı.” Bir türlü gözlerinin önüne getiremezler bu evi. Ama, “Yüz bin liralık bir ev gördüm,” deyin, bakın nasıl “Aman ne güzel ev!” diye haykıracaklardır.“
Gerçeğin Büyüsü
Richard Dawkins tarafından kaleme alınan Gerçeğin Büyüsü çocuklar ve genç yetişkinlerin ilgisini bilime ve belirli bir dereceye kadar felsefeye çekmek amacı ile kaleme alınmıştır. Zeki düşünce deneyleri, göz kamaştıran resimler ve ağzınızı açık bırakacak gerçeklerle Gerçeğin Büyüsü şaşırtıcı derecede geniş bir yelpazedeki doğa olaylarını açıklar. Biyolojiye ağırlık veren Gerçeğin Büyüsü, bilim insanlarının evrenin işleyişi hakkında bildiklerini ve bildiklerini düşündüklerini gösteren harika bir başlangıç kitabıdır.
Alice’in Harikalar Diyarındaki Maceraları
En ünlü çocuk klasiklerinden biri olan roman, tavşan yuvasına düşen bir kız çocuğunun başına gelenleri bizlere anlatıyor. Bu kitap yaklaşık 150 yıldır insanlığın hayal gücünü ele geçirmiş durumda. Kitabın yazarı olan Lewis Carroll aslında matematikçi Charles Dodgson’ın takma adıdır.
Carroll, hem matematikte hem de edebiyatta başarılı ve farklı bir kariyere sahipti. Carroll özellikle, konu dilin yapısı ve tuhaflıkları ile oynamakta bir uzmandı. Bu kitap zamanında küçük bir kız çocuğunu eğlendirmek için yazılmıştır. Ancak kitap, sayfalarını çevirdikçe bir mantık problemleri kutusuna dönüşecektir.
Hayvan Çiftliği
Bu kitap çocuklara yatmadan önce bir hikaye olarak okumanızı isteyeceğiniz bir kitap değil. Ancak dünya düzenini daha iyi anlamak isteyen gençlerin okumasını önereceğimiz bir kitap. Hayvan Çiftliği, George Orwell’in mecazi bir dille yazılmış, 1945 yılında yayınlanmış, fabl tarzındaki siyasi hiciv romanıdır. Olay örgüsü, aşırı çalıştırılan ve kötü muamele gören hayvanlardan oluşan ve zalim insan efendilerini deviren bir çiftliğin etrafında toplanıyor. Orwell bu romanında SSCB’nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille anlatır. Hayvan Çiftliği çok yankı uyandırmış ve olumlu eleştiriler almıştır.
Simyacı
Bir çocuk kitabı olmasa da özellikle çocukluktan gençliğe geçiş evresinde okunmasını önereceğimiz bir kitap Simyacı. Brezilyalı yazar Paulo Coelho’nun yazdığı bu kitap 1988’den bu yana dünyayı etkisi altına aldı. Simyacı; 6 yılda 42 ülkede 26 dile çevrildi ve yedi milyondan fazla sattı.
Simyacı, Santiago adındaki Endülüslü bir çobanın İspanya’dan başlayıp Mısır’da sona eren yolculuğunu konu edinmektedir. Kitap aslında kısmen bir kişisel gelişim kitabı özellikleri de gösterir. Kitap mistik sembolizm ile doludur. Kozmosun rehberliğinde kişinin kendisini bulması temasına odaklanır. Ancak kitap okurlarına verdiği basit bir mesaj açısından önemlidir. Hayallerinizin peşinden gidin.
Martı
Martı Jonathan Livingston, Amerikalı yazar Richard Bach tarafından bir martının hayatını anlatan, bir ders vermek amacıyla yazılmış masal türünde bir kitaptır. Kitap basit bir mesaj içermektedir. Mesaj, hepimizin inandığımızdan veya inanmamız için verilenden çok daha fazlası olabileceğimizdir. 157 sayfalık bir kitap olan Martı Jonathan Livingston, kısa olmasına rağmen insanlara yeni bir bakış açısı kazandırabilecek bir kitaptır.
Çocuk kitabı desek de bu kitapları ve daha fazlasını herkesin en kısa sürede keşfetmesini öneririz.
Kaynak ve ileri okumalar için: 6 thoughtful and inspiring books for children. Yayınlanma tarihi: 6 Nisan 2019; Bağlantı: https://bigthink.com/high-culture/childrens-books/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel