Vücudumuz temelinde muazzam bir makinedir ve sandığımızdan daha güçlüdür. Bunun sonucunda da belli koşullar altında aç ve susuz bir süre kendini idare edecektir. Genel bir kural olarak, ortalama bir insanın üç ila dört dakika oksijensiz, üç ila dört gün susuz ve üç ila dört hafta yiyeceksiz hayatta kalabileceği kabul edilir. Ancak bu sürelere dair birçok değişken ve istisna bulunmaktadır.

Bir İnsan Su İçmeden Kaç Gün Yaşar?
Bu soruya kesin bir yanıt vermek zordur çünkü bir insanın hayatta kalma süresini belirleyen birçok değişken vardır. Sıcak bir arabada bırakılan bir çocuk veya sıcak havada yoğun egzersiz yapan bir sporcu, sadece birkaç saat içinde susuz kalma sonucunda hayatını kaybetme riski ile yüzleşecektir.
Öte yandan, yetişkin bir birey rahat ve korunaklı bir ortamda bulunuyorsa, hiç su içmeden veya çok sınırlı su alarak bir haftadan fazla yaşar. Ancak hayatta kalma süresi, kişinin fiziksel durumu, çevresel koşullar gibi faktörlere bağlıdır.
İnsan sağlığının korunması için su dengesi sağlanmalıdır. Bu, vücudun kaybettiği suyun alınan suyla telafi edilmesi anlamına gelir. Su, yiyeceklerden ve içeceklerden alınırken, ter ve idrar yoluyla kaybedilecektir. Ancak genellikle fark edilmeyen bir başka su kaybı yolu da nefes alıp vermektir.
Soluduğumuz hava suyla doygun hale gelir ve nefes verdiğimizde su kaybederiz. Soğuk günlerde buharlaşan nefesimizin havada yoğunlaşarak görünür hale gelmesinin nedeni budur.

Sıcak hava ve yoğun fiziksel aktivite, vücut sıcaklığını yükseltir. İnsan vücudunun aşırı ısınmasını engelleyen tek fizyolojik mekanizma terlemedir. Terin buharlaşması, ciltteki kan damarlarını soğutarak tüm vücudun serinlemesine yardımcı olur. Ancak aşırı koşullarda bir yetişkin saatte 1 ila 1,5 litre ter kaybeder. Eğer bu kayıp yerine konmazsa, vücut sıvı miktarı hızla azalır ve en tehlikelisi, kan hacmi düşer.
Genel bir kural olarak insan vücudu yaklaşık üç gün susuz hayatta kalır. Ancak bu süre bireysel farklılıklar ve çevresel koşullara bağlı olarak değişir. Kayıtlara geçmiş en uzun süreli yiyecek ve su olmadan hayatta kalma vakası, 1979 yılında Avusturyalı Andreas Mihavecz tarafından gerçekleşti. Mihavecz, tam 18 gün boyunca hiçbir yiyecek ve suya erişimi olmadan hayatta kalmayı başardı.
O dönemde 18 yaşında olan Mihavecz, 1 Nisan 1979’da gözaltına alındı. Ancak görevlilerin onu tamamen unutması nedeniyle, 18 gün boyunca aç ve susuz kaldı. Bu süre zarfında hayatta kalmasının en büyük sebebi, hücredeki duvarlardan süzülen su damlalarını yalayarak su ihtiyacını karşılamasıydı.
Bir İnsan Yemek Yemeden Kaç Gün Yaşar?
Termodinamiğin birinci yasası, hiçbir zaman değiştirilemeyecek bir fiziksel gerçektir. Enerji yoktan var edilemez veya yok edilemez, sadece bir formdan diğerine dönüşür. İnsan vücudu da bu yasaya tabidir. Hareket etmekten düşünmeye kadar yaptığımız her şey, yiyeceklerin “yanmasıyla” sağlanan enerjiye dayanır.
Eğer vücuda hiçbir besin alınmazsa, enerji sağlamak için önce yağlar, ardından proteinler yakılmaya başlar. Bu kaynaklar tükendiğinde ise kalp ve akciğerler için gerekli enerji kalmaz ve ölüm kaçınılmaz olur.

İnsan vücudunun ne kadar süre yiyeceksiz hayatta kalabileceği etik nedenlerle bilimsel olarak doğrudan araştırılamaz. Çünkü tıbbi bir gereklilik olmadan, sadece araştırma amacıyla gıda alımının kısıtlanması ölümcül sonuçlar doğurabilir. Ancak açlık grevlerine katılan kişiler üzerinde yapılan çalışmalar, insanların birkaç haftadan birkaç aya kadar değişen sürelerde yiyeceksiz hayatta kalabildiğini göstermektedir.
Kaydedilmiş en uzun insan açlık süresi, aşırı kilolu bir bireyin tam 382 gün süren oruç deneyimidir. Angus Barbieri adlı bir adam, bir hastanede kaldığı süre boyunca, sadece çay, kahve, su, soda ve vitamin takviyeleriyle beslendi. Haziran 1965 ile Temmuz 1966 arasında, vücut ağırlığı 214 kg’den, 80,74 kg’ye düştü. Bu olay, kayıtlara geçmiş en uzun süreli açlık orucu olarak tarihe geçti.

Bir insanın yemek yemeden hayatta kalabileceği en uzun süre bildiğimiz kadarı ile 74 gündür. Bu üzücü rekor, yazar Terence MacSwine’ye aittir. Kendisi İrlanda bağımsızlık savaşı (1920) sırasında “isyana kışkırtma suçu” gerekçesi ile tutuklanmış ve 74 günlük açlık grevinden sonra vefat etmiştir.
Sonuç olarak
Bir insanın yemek yemeden ve su içmeden kaç gün yaşayabileceği net değildir. Genel bir yaklaşım ile bu soru 3 kuralı ile akılda kalır. Bu oksijensiz üç dakika, susuz üç gün ve yiyeceksiz üç hafta biçimindedir.
Kaynaklar ve ileri okumalar
- Elliott B, Mina M, Ferrier C. Complete and Voluntary Starvation of 50 days. Clin Med Insights Case Rep. 2016 Aug 11;9:67-70. doi: 10.4137/CCRep.S39776. PMID: 27547044; PMCID: PMC4982520.
- How Long Can You Go Without Food? Yayınlanma tarihi: 31 Ekim 2022; Bağlantı: https://www.verywellhealth.com/
- Here’s how many days a person can survive without water. Yayınlanma tarihi: 8 Mart 2018; Bağlantı: https://www.businessinsider.com/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel