Hepimiz geleceğe dönük bazı tahminlerde bulunuruz. Ancak bu tahminlerin bir kısmı gerçekleşse de bir kısmı asla gerçekleşmez. Günümüzde olduğu gibi geçmişte de insanlar geleceği tahmin ediyorlar ve tahminlerini çeşitli biçimde ifade ediyorlardı. Hatta bazı yeni teknolojilere şüphe ile yaklaştılar. Bunun sonucunda da talihsiz bazı sözler söylediler.
Birazdan okuyacağınız bilim ve teknoloji sözleri bunlara bir örnektir. Ancak hatırlatalım. Bu sözlerin bir çoğunun bağlam ve mevcut süreç çerçevesinde değerlendirilmesi gereklidir. Okuyacağınız sözylemleri bu bağlamda ele almanız önemlidir.
Trenler Hakkında
Dionysius Lardner (1793–1859), İrlanda doğumlu bir fizikçi ve matematikçidir. Lardner’ın en önemli katkılarından biri, bilim konularını geniş bir halk kitlesi için anlaşılır bir şekilde açıklayan popüler bilim kitapları yazmasıdır. Kendisi en çok trenler ile ilgili söylediği aşağıdaki söz ile anımsanmaktadır.
Ancak hatırlatalım. Kendisinin geleceğin teknolojisi ile ilgili bu sözü söyleyip söylenmediği şaibelidir. Sonucunda kendisinin mevcut trenlerin hızından korktuğu sıralarda trenler ancak bir at ile aynı hızda gidebiliyordu. Bu nedenle bu ünlü sözün kendisinden sonra da söylenmiş olması olasıdır.
Petrol Hakkında
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk modern petrol sondajı, 1850’li yıllarda Batı Virginia ve Pennsylvania’da başladı. Edwin Drake’in 1859 yılında Titusville, Pennsylvania yakınlarındaki keşfi ve kuyudan petrolün fışkırması ilk gerçek ve modern petrol kuyusu olarak kabul edilmektedir. Ancak anlaşılan arkadaşları bile kendisine başta inanmamıştı.
Telefon Hakkında
Telefondaki ilk konuşma 10 Mart 1876 tarihinde gerçekleşti. Bu konuşma telefonun mucidi olarak anılan Alexander Graham Bell (1847-1922) ve çalışmalarını birlikte sürdürdüğü Thomas Watson arasında oldu. Söylenen ilk sözcükler “Bay Watson buraya gelin. Sizi görmek istiyorum.” idi.
Aslında telefonun icadı uzun bir patent savaşları hikayesidir. Patent savaşlarını Alexander Graham Bell kazansa da sanılanın aksine kısa sürede zengin olmadı. Westren Union nihai ürünü beğenmemiş ve potansiyelini görememişti. Aşağıdaki söz de muhtemelen bir karalama kampanyasının parçasıydı.
Ampul Hakkında
Ampulü kim buldu sorusunun cevabı Thomas Edison değildir. Ampulün hikayesi, Edison’un 1879’da ticari olarak başarılı ilk ampulün patentini almasından çok önce başlar. Edison’un buluşlarının çoğu, mevcut buluşların geliştirilmesinden ibaretti. Thomas Edison ampulün ve benzeri pek çok aygıtın patentini alan kişi idi. Bu devrim niteliğindeki teknoloji aslında birkaç mucit tarafından geliştirilmiştir. Ancak yine de bu süreç herkesi yeterince inandırmamıştı.
Otomobil Hakkında
Tarihin ilk otomobilinin hangisi olduğunu söylemek oldukça zor olsa da genel olarak 1890’da Karl Benz tarafından üretilen Benz Patent Motorwagen ilk otomobil olarak kabul edilmektedir. İlk elektrikli ve istenildiğinde benzinle de çalışabilen Mixte-Wagen adını verdiği motoru ise 1902’de genç bir mühendis olan Ferdinand Porsche yapmıştır. Otomobilin geçici bir moda olduğu fikri ise muhtemelen en talihsiz teknoloji sözüdür.
Uçak Hakkında
17 Aralık 1903’te Orville ve Wilbur Wright, ya da bildiğimiz adı ile Wright Kardeşler, on yıllarca süren çalışmanın ardından, ilk motorlu uçuşu gerçekleştirdiler. Bu kısa uçuş sayesinde günümüzde dünyayı istediğimiz gibi dolaşabiliyoruz. Bugün, Wright kardeşlerin ilk motorlu uçuşunu çok önemli bir buluş olduğuna herkes onay verecektir. Ancak işin ilginç tarafı onlarca yıl boyunca bu başarı kimsenin dikkatini çekmemişti.
Wright Kardeşler bir motorlu uçak yapmaya kalkışmadan önce uçmayı öğrenmeleri gerektiğinin farkındaydı. Bu nedenle 1899’da uçurtma ve planörlerle çalışmaya başladılar. Hesaplamalarının gerçek dünyadaki performanslarıyla örtüşmemesi nedeniyle kafası karışan kardeşler, sayısız deney yaptı. Bir rüzgar tüneli oluşturdular ve içinde 200’e kadar farklı kanat şeklini test ettiler. Bu sürede çalışmalarının notlarını tuttular. Bu notlar arasında geleceğin teknolojisi ile ilgili talihsiz bazı sözler de vardı.
Sinema Hakkında
Fransız mucit Louis Le Prince tarafından kayda alınan 1888 yapımı sessiz kısa film Roundhay Garden Scene, ilk sinema filmi olarak bilinir. Aynı zamanda film Guinness Rekorlar Kitabına dünyada varlığını sürdürebilen en eski film olarak geçmiştir. Saniyede 12 kare hızında kaydedilmiş ve çekimi 2.11 saniye sürmüştür. Ancak anlaşılan Chaplin’in kendisi de sürece fazla inanmamıştı.
Televizyon Hakkında
İskoç mühendis John Logie Baird, 1925 yılında çok sayıda çark ve parçadan oluşan ilk mekanik televizyonu yaptı. Birkaç yıl sonra Rus asıllı ABD’li mucit Vladimir Zworykin görüntüleri ekranda göstermeye yarayan katot ışınlı tüpü geliştirdi. Bu sırada bazı şüpheciler de öngörülerde bulunacaktı.
Bilgisayar Hakkında
İkinci Dünya Savaşı sırasında geliştirilen ENIAC, çoğu kişi tarafından ilk modern bilgisayar olarak görülüyor. John Mauchly ve J. Presper Eckert tarafından tasarlanan ENIAC, savaş sırasında atılan bombanın nereye düşeceğini hesaplamak için üretildi. 1975’te ise Altair 8800 adlı ilk kişisel bilgisayar satışa sunuldu.
İnternet Hakkında
İnternetin tarihi, 1950’lerde bilgisayarların gelişmesi ile başlar. Paket ağlarının ilk tasarımları ABD, İngiltere ve Fransa’daki çeşitli laboratuvarlarda şekillenmiştir. 1990’ların ortalarından itibaren world wide web, kültürümüzde ve toplumumuzda bir devrim yarattı. Ancak yine de kimi kişiler sürece kuşkucu yaklaşmaktaydı. Teknoloji sözleri arasında en talihsiz olanlardan birisi de budur.
Sonuç olarak bilim ve teknoloji hakkında konuşmadan önce bir kere daha düşünmelisiniz.
Kaynak: 13 Future Predictions That Were So Wrong People Would Probably Regret Saying Them; yayınlanma tarihi: Bağlantı: https://www.boredpanda.com
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel