Miami, Bermuda ve Porto Riko’nun sınırladığı hayali Bermuda Şeytan Üçgeni’nde çok sayıda gemi ve uçak iz bırakmadan kayboldu. Bu kaybolmalara neyin sebep olduğu bir kesinlik kazanmadı. Birçok kişi buranın doğaüstü varlıkların yaşadığına ve dünya dışı faaliyetlerin gerçekleştiği bir yer olduğuna inansa da, Bermuda Şeytan Üçgeni hakkında insanların bilmediği birçok gerçek var.
“Şeytan Üçgeni” olarak da bilinen Bermuda Üçgeni Kuzey Atlantik Okyanusu’nda bulunan ve aslında sınırları konusunda tam olarak da fikir birliğine varılamamış bir bölgedir. Bölgede uçak ve gemilerin kaybolduğu fikri gerçektir. Durum böyle olunca da bunun nedenleri hakkında pek çok teori ortaya atılmıştır. Bu teorilerin kimisi bu bölgenin dibinde Atlantis kıtası olduğunu iddia eder. Kimisi de gezegenler arası bir geçit ile karşı karşıya olduğunuzu söyler.
Ancak bu açıklamalardan herhangi birini kabul etmeden önce, iyi bir şüpheci daha temel bir soru sormalıdır. Açıklama gerektiren bir gizem gerçekten var mı? Şimdi gelin bu yazıda akla takılan sorulara ve bu efsanenin nasıl ortaya çıktığına bakalım.
Bermuda Şeytan Üçgeni efsanesi popüler olmadan çok önce, Bermuda büyülü bir ada olarak ün kazanmıştı. Ayrıca bu ada, ilk deniz gezginleri tarafından da “Şeytan Adaları” lakabıyla anılmıştı. Ancak bunun nedeni herhangi bir gizem değil, daha çok adadan duyulan vahşi doğa seslerinin ürkütücülüğüydü. Ayrıca bu ada civarındaki resiflerinin tehlikeli olduğu da bilinmekteydi.
Bermuda Şeytan Üçgeni Efsanesi Nasıl Başladı?
Daha öncesine ilişkin anlatılar olsa da Bermuda Şeytan Üçgeninde kaybolan ilk gemilerden biri, 1918’de Batı Hint Adaları’ndan Baltimore’a giderken kaybolan USS Cyclops’du. Bu gemi o zamanlar ABD Donanmasının en büyük gemisiydi ve ondan hiçbir iz bulunamadı. Yıllar boyunca gemiye ne olduğu hakkında, çok sayıda teori öne sürülecekti.
Bölgeye ilgi, 20. yüzyılın ortalarında, beş ABD Donanması bombardıman uçağından oluşan Flight 19 grubunun Aralık 1945’te ortadan kaybolmasıyla daha da arttı. Güneşli bir günde, beş Donanma uçağı, Uçuş 19 olarak isimli rutin bir eğitim görevi için Florida’daki üslerinden havalandı. Ancak ne uçaklar ne de mürettebat bir daha görülmedi. Karada ve denizde büyük bir arama yapıldı, ancak ne ceset ne de enkaz bulunamadı. Bu trajediye ek olarak, kurtarma uçaklarından biri de 13 kişilik mürettebatıyla birlikte ortadan kayboldu.
Donanmanın nihai raporunda Uçuş 19’un ortadan kaybolmasının sorumlusu pilot hatasıydı. Ancak itiraz sonucu yapılan birkaç incelemeden sonra karar “bilinmeyen nedenler” olarak değiştirildi. Bu olayın devamında da başka gemilerin ve uçakların bölgeden geçerken kaybolduğu haberleri basına yansımaya başladı. Sonuçta tüm bu hikayeler halkı büyüledi.
Yazar Vincent Gaddis, bu kayıp olayını dramatize ederek Argosy dergisinde “The Deadly Bermuda Triangle” (1964), yani “Ölümcül Bermuda Üçgeni” başlıklı kurgusal bir hikâye paylaştı. Sonrasında da Charles Berlitz, doğaüstü olaylara olan merakından dolayı “The Bermuda Triangle” (1974) isimli kitabında konuyu kendi bakış açısı ile ele aldı.
Gemiler Ve Uçaklar Neden Bermuda Şeytan Üçgeninde Batıyor?
Bir şeyleri açıklayamadığımız zaman bir gizeme bağlamaya hepimiz meyilliyiz. Bermuda Şeytan Üçgeni’nde gerçekleşen olayları açıklamaya çalışan birçok teori, doğal açıklamalardan daha spekülatif ve sansasyonel fikirlere odaklanır. Ancak Occam’ın usturasını hatırlayalım. Ockham’ın usturası aynı fenomeni açıklamak için iki rakip fikriniz varsa, daha basit olanı tercih etmeniz gerektiğini söyleyen bir ilkedir.
Bermuda Şeytan Üçgeni bölgesinin bazı sıra dışı özellikleri vardır. Dünya üzerinde gerçek kuzey ile manyetik kuzeyin aynı hizada olduğu iki yerden biridir. Diğeri ise Japonya’nın doğu kıyısındaki Şeytan Denizi lakaplı, benzer gizemli bir üne sahip bölgedir. Bu bölgelerde navigasyon hataları yaygındır.
Aynı zamanda dünyadaki en derin su altı hendeklerinden bazılarına da ev sahipliği yapmaktadır. Deniz tabanının çoğu yaklaşık 5.791 metre derinliktedir. Güney ucunun yakınında, Porto Riko Çukuru adı verilen bir noktada bu derinlik 8.229 metre kadardır. Bu da enkazların deniz seviyesinin kilometrelerce altında bir yerlerde gözlerden uzak saklanıyor olma ihtimalini de getirir.
Ayrıca Bermuda Şeytan Üçgeni ayrıca düzensiz ve aşırı hava koşullarıyla da tanınır. Bölgenin coğrafi konumu onu hızlı hava değişimlerine karşı duyarlı hale getirir. Bu öngörülemeyen hava olayları gemiler ve uçaklar için güvensiz bir seyir anlamına gelir. Navigasyon hatalarına ve hatta gemilerin hasar görmesine ve batmasına neden olur.
Sonuç olarak
Bermuda Şeytan Üçgeni birçok önemli nakliye rotasına yakındır. Bireysel kullanıcıları da eklerseniz bu, bölgede trafik yoğunluğu anlamına gelir ve bu da daha fazla sayıda deniz kazasının nedenidir. Ayrıca bölge görevlilerinin eğitimi için kullanılan birçok askeri üs ve kampa da ev sahipliği yapıyor. Tüm bunlar da riski arttıran faktörler oluyor.
Sonuç olarak 1.000 uçak Bermuda Şeytan Üçgeninden geçiyorsa ve 990’ına ne olduğunu açıklıyorsak diğer 10’unu doğaüstü olaylara bağlayabilir miyiz? Hayır. Söyleyebileceğimiz tek şey, ne olduğunu kesin olarak bilmediğimiz ve daha fazlasını öğrenmeye çalışmamız gerektiğidir. Genellikle daha fazlasını öğrendiğimizde de gizem kendiliğinden kaybolacaktır.
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Bermuda Triangle; yayınlanma tarihi: 28 Ağustos 2018; Bağlantı: https://www.history.com
- What is the Bermuda Triangle and why is it considered dangerous? Yayınlanma tarihi: 9 Eylül 2020. Kaynak: Conversation. Bağlantı: What is the Bermuda Triangle and why is it considered dangerous?/
- The intrigue behind the Bermuda Triangle. Yayınlanma tarihi: 9 Mayıs 2023. Kaynak site: National Geographic. Bağlantı: The intrigue behind the Bermuda Triangle
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel