Fizik

Aynalar Nesneleri Gerçekte Soldan Sağa Çevirmez!

Aynaya baktığınıza zaman gördüğünüz yansıma size ters dönmüş gibi gözükür. Sol elinizi kaldırdığınızda yansımanız da sağ elini kaldırır. Sağ gözünüzü kırptığınızda, yansımanız da sol gözü ile karşılık verir. Ve eğer bir mesaj yazıp aynaya doğru tutarsanız, yansımadaki harflerin bile ters göründüğünü göreceksiniz. Ancak aynalar hiçbir şeyi soldan sağa çevirmez.

Aynanın önünde durun ve sol elinizi yukarı kaldırın. Aynadaki görüntünüz sağ elini yukarı kaldıracaktır. İster Dünya’da, ister Evrenin herhangi bir yerinde aynı şeyi deneyin, aynı sonucu elde edeceksiniz.

Aslına bakarsanız aynalar hiçbir şeyi tersine çevirmez. Ancak yine de bir saati aynaya tutarsanız, sayıların saat yönünde gitmek yerine, diğer yöne yani saat yönünün tersine gittiğini görürsünüz. Aynalar tüm dünyayı çeviriyor gibi gözükse de aslında çevirme işini yapan ayna değil sizsiniz. Aynalar sadece bizim onlara gösterdiklerimizi gösterir.

Elinizde bir ok olduğunu ve bunu doğrudan aynaya doğrulttuğunu hayal edin. Yansımamızda okun sivri ucu size işaret ediyor olacaktır. Aynalar aslında dünyamızın içten dışa bir versiyonunu bizlere gösterir. Aynaların görüntüleri neden ters çevirmediğini anlamak için optiğin temel prensiplerine daha derinlemesine bir dalış yapmak gerekir.

Aynalar Görüntüyü Nasıl Yansıtır?

Bir aynanın önünde durduğunuzu hayal edin. Başınızdan gelen ışık düz bir çizgide hareket eder ve aynaya çarpar. Yansıma yasasına göre, aynı açıyla yansır ve gözlerinize geri döner. Benzer şekilde, ayaklarınızdan gelen ışık da aynı yolu takip ederek aynaya çarpar ve gözlerinize geri döner. Başınızdan ve ayaklarınızdan gelen ışık aynı yolu takip ettikçe, yansıyan görüntünüzü dik olarak algılarsınız ve ‘yukarı’ ve ‘aşağı’ yönelimini korursunuz.

Bizim aynada oluşan görüntümüzü görebilmemiz için herhangi bir ışık kaynağından çıkan fotonların yüzümüze çarptıktan sonra aynaya ulaşıp normalle -aynaya dik olarak çizilmiş bir çizgi hayal edin- gelme açısına eşit olarak yansıması gerekir.

Aynı biçimde, ayna karşısında sağ elinizi kaldırırsanız, sağ elinizden gelen ışık aynaya çarpar ve gözlerinize geri yansır. Ayna sadece ışığı yansıttığı ve yolunu değiştirmediği için ellerinizin yerini değiştirmez. Ancak, yine de aynaların görüntüyü çevirdiğini görürüz.

Kafanız mı karıştı? Bu makalenin çıktısını aldığınızı ve yüzünüzün önünde tuttuğunuzu hayal edin. Bunu net bir şekilde okuyabileceksiniz. Ancak makalenin yansımasını görmek istiyorsanız onu aynaya tutmalısınız ve bunu yapmak için onu tersine çevirmeniz gerekir.

Aynalar Neden Soldan Sağa Çevirmiş Gibi Algılanır?

Aynaların her şeyi soldan sağa tersine çevirdiği izlenimini yaratan da budur. Ayna, kağıt üzerindeki metnin yanal yönünü değiştirmez; siz değiştirirsiniz. ( Elbette bu yazının tamamında ele aldığımız aynalar düz aynalardır.) Ancak ambulanslarda gerçekten de “Ambulans” kelimesi, sürücülerin dikiz aynasına bakarken kelimeyi doğru şekilde okuyabilmeleri için soldan sağa çevrilecek şekilde boyanmış gibi görünüyor.

Uygulamada, kelime genellikle arkasına geçtiğinizde artık hiçbir şey göremeyeceğiniz bir yere boyanır. Bu nedenle de ayna yansımızasını yanlış algılarız

Bu aynaların görüntüyü soldan sağa çevirdiği anlamına gelmez mi? Hayır gelmez. Aslında “Ambulans” kelimesi soldan sağa veya herhangi bir şekilde çevrilmiyor. Ambulansa bakmak için başınızı çevirdiğinizde soldan sağa dönmüş gibi görünüyor. Başınızı çevirmeden bu kelimeye bakabilirseniz (mesela arabanın içinden) yazımda herhangi bir terslik olmadığını göreceksiniz.

Bir kelimeyi aynada hem kelimeyi hem de görüntüsünü aynada aynı anda görecek şekilde tutarsanız, ikisinin de aynı yönde okunduğunu ve dolayısıyla sağa-sola çevirmenin olmadığını fark edersiniz. Bunun bir örneğini aşağıda görüyorsunuz.

 Bir kelimeyi aynaya doğru tutmak, aynanın soldan sağa değil, önden arkaya doğru yansıttığını açıkça ortaya koyar. “R” harfi hem gerçek kelimede hem de aynadaki görüntüde düzgün biçimde okunmaktadır. Ayrıca gerçek “E” harfinde “ÖN ( FRONT) ” kelimesini okuyabileceğinizi, ancak ayna görüntüsü “E” harfinin arkasına yazdığımız “ARKA ( Back) ” kelimesini okuyabileceğinizi görüyorsunuz.

Sonuç Olarak

Bir ayna, çoğu kişinin inandığının aksine, sol ve sağı tersine çevirmez; bunu önden arkaya doğru yapar. Ancak çoğu zaman aradaki kendi yaptığımız çevrime eylemini unuttuğumuz için bir yanılgıya düşeriz. Sonucunda aynalar bize sadece yansımalar hakkında değil kendimiz hakkında da bir şeyler öğretir.

Aynaya baktığımızda aslında kendimizin ayna görüntüsünü görürüz. Basit bir yanılgı hatasına düşerek diğer insanların da bizi bu biçimde göreceğini düşünürüz. Oysa ki gördüğümüz şey yansımamızdır ve bu nedenle kendimizi geçek hayatta gördüğümüz zaman görüntümüz bize garip gelecektir. Aslında tam da bu nedenle fotoğraflarda kendimizi beğenmeyiz.

fotoğrafta Lincoln’ün orijinal ve aynada yansıtılmış haline bakın. Aradaki bariz farkı anlayacaksınız.

Çünkü kendinizi gördüğünüz yansıma ile fotoğrafta ya da filmde gördüğünüz görüntü birbirinin tersidir. Eğer ki yüzümüz tamamen simetrik olsaydı bir sorun olmayacaktı. Ancak çok ufak da olsa yüzümüzün sağ ve sol taraflarında farklılıklar vardır. Bu farklılıkları da alışık olmadığımız biçimde görmek bizlere rahatsız edici gelecektir.


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir