Hepimiz beynimiz ve bedenlerimiz dinlenip kendilerini onarabilsinler diye uyuyoruz. Ve uykunun çok önemli olduğunu biliyoruz. Ancak sorun şu ki uyumak için yatağa yattığımız zaman da bir çoğumuz hemen uyuyamıyoruz. Devamında da uyku yoksunluğu ile mücadele ederek yaşantımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Buna bir çözüm önerisi olarak son zamanlarda Askeri Uyku Tekniği olarak bilinen bir yöntem sosyal medyada dolaşıyor. Bu yazı da detaylarına göz atacağız.
Uyku yoksunluğu ruh halinizi etkiler, bir şeyleri hatırlama olasılığınızı azaltır ve bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini köreltir. Yani genel anlamda tüm performansınız düşer. Yapılan araştırmalar nükleer reaktör erimeleri, büyük gemilerin karaya oturması ve uçak kazaları gibi insan hataları nedeniyle yaşanan trajik kazalarda uyku yoksunluğunun ana nedenlerden biri olduğunu göstermiştir. Durum böyle olunca da günümüzde uyuyamayanlar için, birbirinden ilginç uykuya dalma yöntemleri karşımıza çıkıyor.
Aslına bakarsanız onlarca hızlıca uykuya dalma yöntemi var. Ancak bunlardan ikisi oldukça iddialı. Hatta birazdan detaylarını aktaracağımız yöntemler en fazla iki dakika içinde uykuya dalabileceğinizi iddia ediyor. Belli bir uykuya dalma yöntemi yardımı ile kafamızı yastığa koyar koymaz uyuma fikri kulağa cazip gelse de başınızı yastığa koyduktan birkaç dakika sonra hemen uykuya dalmazsınız. Bu ancak uzun süre uykusuz kaldığınız durumlarda olası olacaktır. Ancak yine de yöntemlerin iddialarına göz atalım.
Hızlıca Uykuya Dalma İçin En İddialı Yöntem: Askeri Uyku Yöntemi
Askeri uyku yöntemi, iki dakika gibi kısa bir sürede uyumanıza yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Bu yöntem ABD ordusundaki askerler için özel olarak yaratıldı ve gerçek bir savaş alanı gibi yoğun ortamlarda bile kullanılmak üzere tasarlandı.
Yöntem ilk olarak 1981 yılında Olimpiyat antrenörü Lloyd Bud Winter tarafından yazılan bir kitapta yer aldı. O günden bugüne de popülerliğini koruyor. Kesin olarak kanıtlaması zor olsa da tekniği deneyen insanların %96’sı işe yaradığını söylüyor. Askeri uyku yöntemi aslında beş temel adından oluşuyor ve özünde vücudu gevşetmeyi hedefliyor. Bunun için:
- Yüz kaslarınızı gevşetin ve nefesinize odaklanın.
- Omuzlarınızı alçaltarak tüm gerginliği serbest bırakın, kollarınızı yanlarınızda ve parmaklarınızı gevşemiş halde tutun.
- Derin ve yavaş nefes verin, bacaklarınızı ve ayaklarınızı gevşetin ve orada tutulan tüm gerginliği bırakın.
- Ayaklarınızı esnetin ve serbest bırakın, başınızdan ayak parmaklarınıza kadar uzanan sıcak bir his hayal edin.
- Bunları yaparken zihninizi tüm düşüncelerden arındırın. Akan bir nehrin yanında uzanmak ya da bulutlara bakmak gibi sakinleştirici bazı görseller hayal etmeye çalışın.
Okuduğunuz maddeler dediğimiz gibi temelde gevşeme üzerine kurulu ve bu durumun kişiyi rahatlatması çok da şaşılacak bir şey değil. Şimdi ikinci uykuya dalma yöntemimize geçebiliriz.
En Popüler Uykuya Dalma Yöntemi: 4-7-8 Nefes Tekniği
“Rahatlatıcı nefes” olarak da bilinen 4-7-8 tekniği, 2015 yılında Bütünleyici Tıp Uzmanı Dr. Andrew Weil tarafından popüler hale getirildi. 4 saniyede nefes almak, 7 saniye bu nefesi tutmak ve son olarak 8 saniye boyunca bu tutulan nefesi vermeyi içeren bu sistem de, bir tür gevşeme egzersizidir. 4-7-8 tekniği, gece yattığınızda endişelerinizi aklınıza getirmek yerine zihni ve bedeni nefesi düzenlemeye odaklanmaya zorlar. Bu tekniğin savunucuları da zamanla ve pratikle uykuya dalma sorunlarının üstesinden geldiklerini söylüyorlar.
Yapmanız gereken son derece basit. 4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
Sonuç Olarak;
Bir sınav öncesinde uyku sizi tutmadığında bu yöntemleri yaparak uyumaya çalışırsanız muhtemelen ikisi de işe yaramayacaktır. Çünkü her iki uykuya dalma yöntemi de bolca pratik gerektirir. Peki bu yöntemlerin bilimsel bir yanı var mı? Pek sayılmaz.
Askeri uyku yöntemi ilk olarak 1981 yılında Relax and Win: Championship Performance isimli bir kitap yer almıştı. Yazar Lloyd Bud-Winter, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra konuştuğu ABD Ordusu pilotlarının, büyük stres altında olmalarına rağmen sadece 10 dakika içinde rahatlayıp uykuya dalmalarına yardımcı olmak için kullandıkları yöntemden bahsetmişti. Bu anlatı daha sonraları askeri uyku yöntemi adı ile meşhur olacaktı.
Aslında bilmeniz gereken fikir muhtemelen şu olmalıdır. Hızlıca uykuya dalma tekniği araştırmak yerine uyumadan önce kendinize bir rutin belirleyin. Araştırmalar bunun uyku alışkanlıklarınızı iyileştirmenin en iyi yolu olduğunu kanıtlamıştır. Bu uyumadan önce kitap okumak, duş almak ya da hafif bir egzersiz yapmak gibi şeyler de olabilir. Önemli olan tekrarlamaktır.
Son olarak muhtemelen en mantıklı öneri. Hızlı bir şekilde uykuya dalmak istiyorsanız, hızlı bir şekilde uykuya dalmayı düşünmeyi bırakın. Uyumaya ne kadar çok çalışırsanız, o kadar az başarılı olursunuz. Bir anlamda, bırakmak ve vücudunuzun doğal olarak yapmak istediği şeye – uyumaya – geri dönmesinin en etkili yoludur. Ayrıca göz atmak isterseniz: Salvador Dali’nin Kısa Süreli Uyku Tekniği İle Yaratıcılığınızı Arttırın
Kaynaklar ve ileri okumalar
- The military sleep method is the 2-minute tactic that’s so effective, even the. US army use it. Yayınlanma tarihi: 17 Mart 2023. Bağlantı: The military sleep method is the 2-minute tactic that’s so effective, even the. US army use it/
- How to Fall Asleep in 10, 60, or 120 Seconds. Yayınlanma tarihi: 27 Haziran 2023; Bağlantı: https://www.glamourmagazine.co.uk
- Toussaint L, Nguyen QA, Roettger C, Dixon K, Offenbächer M. Kohls N, Hirsch J, Sirois F. Effectiveness of Progressive Muscle Relaxation, Deep Breathing, and Guided Imagery in Promoting. Psychological and Physiological States of Relaxation. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Jul 2;2021:5924040. doi: 10.1155/2021/5924040. PMID: 34306146; PMCID: PMC8272667.
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel