Kitapları insan derisinden ciltleme fikri 21. yüzyılda bize saldırgan bir fikir gibi görünse de, geçmişte birçok noktada bu tamamen kabul edilebilir bir süreçti. Aslına bakarsanız insan derisi kaplı kitaplar yüzyıllar boyunca insanları büyüledi.
Ocak 1869’da Dr. John Stockton Hough, Mary Lynch’in bir deri bir kemik kalmış cesedini incelemek için otopsi masasının üzerine eğildi. Dr. Hough, Lynch’in tüberkülozdan harap olmuş akciğerlerini incelemek için göğüs boşluğunu açtığında, göğüslerinde olağandışı bir kist fark etti.
Lynch, Philadelphia’da bilinen ilk trikinoz vakasıydı. Bununla birlikte, Dr. Hough bu keşifle hatırlanmaz. Daha ziyade keşfinden hemen sonra yaptığı şey ile yani Lynch’in uyluk derisinden bir parça kesip saklaması ile ünlüdür. Onlarca yıl sonra bu deriyi, hepsi kadın sağlığıyla ilgili olan üç kitabını ciltlemek için kullanacaktı. Aşağıda gördüğünüz kitaplar Mary Lynch’in derisi ile ciltlenmiştir.
Antropodermik bibliyopeji diğer adıyla antropodermik kitap ciltçiliği, kitapların insan derisinde ciltlenmesi uygulamasına verilen isimdir. Bu uygulama 19. yüzyılda özellikle tıp mesleği ile ilgilenenler arasında özel bir ilgi konusu idi. Belki de doktorlar yaptıkları önemli buluşları belgelemenin ve gelecekte değerli kitaplar koleksiyonunda saklanacak bir kitap yazmanın yolunun buradan geçtiğini düşünüyordu. Ancak bu uygulamanın kökenleri kesinlikle çok daha eskilerden geliyordu.
İnsan Derisi İle Kaplı Kitaplar Ne Zamandan Beri Var?
Günümüzde insan derisi kaplı kitapların yaygın hale gelmesinin Fransız Devrimi ile birlikte olduğu kabul edilmektedir. Daha öncesine ait pek çok kitabın ciltlenmesinde insan derisi kullanıldığı iddia edilse de daha sonra yapılan incelemelerde bu kitapların hayvan derisi ile kaplı olduğu anlaşılmıştır.
Gerçekten de rejim tarafından idam edilenlerin derileri bazen kitapları ciltlemek için kullanılmıştır. Bu döneme ait insan derisinden ciltlenmiş kitap örnekleri arasında İnsan Hakları’nın bir kopyası ve 1793 Fransız Anayasası’nın çeşitli kopyaları yer alır.
Bu kitaplar çoğunlukla doktorlar tarafından ölen bir hastayı veya tıp meslektaşını onurlandırmak için kullanılmıştır. Bu da hayatta kalan örneklerin çoğunun anatomik metinler olduğu anlamına gelir.
Antropodermik Kitap Ciltçiliği İle İlgili Bazı Örnekler
İnsan derisiyle kaplı bir başka kitap meşhur katil William Burke’ün derisinden yapılmıştır. Burke, Robert Knox tarafından yönetilen özel Edinburgh anatomi okuluna satmak üzere ortağı William Hare ile birlikte insanları öldürmeye başlamıştı. Keşfedilene kadar 15’ten fazla kişiyi öldürmüştü. Bugün onun derisi bir kitaptan ziyade aşağıda gördüğünüz sayfaları olmayan ancak kişisel notları ve parayı saklamak için kullanılan küçük kahverengi cep defterinde bulunuyor.
İnsan derisi kaplı erotik kitaplar da vardır. Marquis de Sade’ nin kadın göğüslerinden alınan deri ile ciltlenen ve filmi de olan Justine et Juliette kitabı bu tarz kitaplara bir örnektir. Ekim 2018 itibariyle, toplam 49 sözde antropodermik kitap tespit edilmiştir. Bunlardan 18’inin insan derisi olduğu teyit edilmiştir.
Ayrıca göz atmak isterseniz: İnsanlığa Yön Veren Bilinmesi Gereken Bilimsel Kitaplar
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Boeni, M., 2013. The Bizarre Art of Binding Books in Human Skin. http://mentalfloss.com
- Dean, E., 2014. The macabre world of books bound in human skin. https://www.bbc.com/
- Books Bound in Human Skin – The Practice Isn’t As Rare As You Might Thinkk. Yayınlanma tarihi: 12 Ocak 2019; Bağlantı: https://www.ancient-origins.net/
- Kerner, Jennifer. “Anthropodermic Bibliopegy: an Extensive Survey and Re-appraisal of the Phenomenon.” (2019).
- Jones, J., 2014. Old Books Bound in Human Skin Found in Harvard Libraries (and Elsewhere in Boston). [Online] Available at: http://www.openculture.com/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel